Χριστούγεννα στο Ίνσμπρουγκ

Tο Ίνσμπρουγκ, πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Τυρόλου, στη δυτική Αυστρία, βάζει τα καλά του στη διάρκεια των Χριστουγέννων και υποδέχεται χιλιάδες ξένους. Είναι σημείο αναφοράς για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, όχι μόνο για τους πιτσιρικάδες, αλλά και τους μεγάλους.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στους δρόμους της πόλης είναι μαγνήτης για τους επισκέπτες. Στις μεσαιωνικές πλατείες στήνονται παζάρια για μικρούς και μεγάλους, όπου όλοι χάνονται στη μαγεία των ημερών και στη λάμψη των δώρων.

Δεν είναι τόσο η μορφή του Αγίου Νικολάου που σε βάζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Είναι η ατμόσφαιρα της πόλης: τα πλακόστρωτα, οι μεσαιωνικές πλατείες, τα κτήρια, οι άνθρωποι, οι μυρουδιές, τα πολύχρωμα δώρα, που σε παρασύρουν.

Οι προετοιμασίες αρχίζουν πολύ καιρό πριν, με την κατασκευή των κοστουμιών και των μασκών. Κάποιοι φορούν έτοιμες στολές. Άλλοι τις φτιάχνουν μόνοι τους.

Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Ίνσμπρουγκ άνοιξε στις 18 Νοεμβρίου. Η μεγαλύτερη αγορά βρίσκεται γύρω από το γιγάντιο χριστουγεννιάτικο δέντρο που στήνεται δίπλα στην χαρακτηριστική χρυσή οροφή της πόλης- ένα μπαλκόνι στην κεντρική πλατεία, απ΄ όπου ο αυτοκράτορας κάποτε παρακολουθούσε αθλητικές εκδηλώσεις. Οι πάγκοι είναι γεμάτοι με χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, παραδοσιακά προϊόντα του Τυρόλου, κεριά και διάφορες λιχουδιές. Η μυρουδιά από τα αυστριακά γλυκά, στα οποία κυριαρχεί η κανέλα γεμίζει τον αέρα.
Παρά τις λιχουδιές και τα αγαθά, μην παρασυρθείτε και χάσετε την εμφάνιση των σαλπιγκτών στο χρυσό μπαλκόνι. Κάθε απόγευμα, στις 5.30, οι σαλπιγκτές εμφανίζονται στο μπαλκόνι του αυτοκράτορα. Ένα θέαμα που κανένας επισκέπτης του Ίνσμπουργκ δεν ξεχνά.

Κάθε χρόνο, κατά μήκος της οδού Χέρζογκ-Φρίντριχ, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις που έχουν τις ρίζες τους στην τυρολέζικη παράδοση. Παράλληλα διάφορες ορχήστρες παίζουν παραδοσιακή μουσική.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στο ιστορικό κέντρο της πόλης λειτουργεί μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, αλλά την ημέρα των Χριστουγέννων είναι κλειστή.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις και αγορές σε άλλα σημεία της πόλης. Η αγορά στην κεντρική εμπορική οδό Μαρίας - Θηρεσίας, παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Όμως οι χριστουγεννιάτικες αγορές σε αυτόν τον δρόμο, συνηθίζονται μετά τις 23 Νοεμβρίου. Στη γειτονική πλατεία διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

Η πλατεία αυτή προσφέρει μια θαυμάσια θέα προς τις κορυφές της οροσειράς Νόρντκεντε, που συνήθως είναι χιονισμένες. Φέτος, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα εγκαινιάζεται μια διαδρομή με τραίνο, που οδηγεί τον επισκέπτη στις κορυφές αυτές, σε υψόμετρο 2.300 μέτρων, που δεν διαρκεί πάνω από 25 λεπτά.

Για τους φίλους της εκκλησιαστικής μουσικής, πρέπει να τονιστεί ότι η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δεν εξαντλείται στις υπαίθριες αγορές και στα παραδοσιακά προϊόντα. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιακώβου προγραμματίζει μια σειρά από μουσικές εκδηλώσεις, στο πνεύμα των ημερών.

Μία άλλη πρόταση για τους επισκέπτες είναι το Μουσείο Παραδοσιακής Τέχνης στην πρωτεύουσα του Τυρόλου, όπου εκτίθενται -στο πνεύμα των Χριστουγέννων- περίπου 40 συνθέσεις με φάτνες, κατασκευασμένες από ξύλο και χαρτί, κάποιες από τις οποίες είναι του 18ου αιώνα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ομορφιές του Ίνσμπρουγκ, στην ιστοσελίδα www.innsbruck.info.

(πηγή: www.ana.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: