Αράχοβα: Κοσμική και γραφική

Ανηφορίστε στο γραφικό χωριουδάκι που έχει μεταμορφωθεί σε γκλάμορους χειμωνιάτικο προορισμό.

Πέρα από την αξεπέραστη γραφικότητα, καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτού του μικρού χωριού σε πόλη-χειμερινό στέκι αποτέλεσε η θέση του. Χτισμένο αμφιθεατρικά, σε ανοιχτό ορεινό τοπίο, μέσα στο πράσινο, με άπλετο φως, πολύ κοντά στους Δελφούς και στο πιο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο που διαθέτει η χώρα μας.

Η κοσμοσυρροή έφερε και την εξάπλωση. Η Αράχοβα έγινε άκρως κοσμοπολίτικη, με θαυμάσια καταλύματα, καλά εστιατόρια και καφέ-μπαρ καθώς και μπουτίκ που προσφέρουν από τυρί και μέλι μέχρι φλοκάτες, υφαντά, τουριστικά είδη και τις γνωστότερες φίρμες σπορ ρούχων και αξεσουάρ.

Η πόλη
Ακριβώς στο σημείο αυτό το 1826 ο Καραϊσκάκης κατατρόπωσε τις ορδές του Μουσταφάμπεη, ελευθερώνοντας έτσι την Ανατολική Στερεά. Γι' αυτό οφείλετε να δείτε και την προτομή του ήρωα στην είσοδο της πόλης. Επίσης προσκυνήστε σε δύο ενδιαφέρουσες εκκλησίες, τον Aγιο Γεώργιο και τον Aγιο Ιωάννη, όπου με την ευκαιρία θα θαυμάσετε και τις όμορφες αγιογραφίες τους.
Πολύ κοντά στην Αράχοβα βρίσκεται και το Κορύκειο ’ντρο, για να ταξιδέψουμε και λίγο στη μυθολογία. Εκεί, μέσα στις μυστηριώδεις σπηλιές, ελάμβαναν χώρα απίστευτα κυνηγητά και χαριεντισμοί ανάμεσα στο θεό Πάνα και τις Νύμφες - και... Δίας οίδε πού κατέληγαν! Εσείς απλά θα δείτε όμορφους σχηματισμούς από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Στους Δελφούς
Απέχουν μόνο 7 χλμ. και εκπέμπουν μία σχεδόν μεταφυσική ομορφιά... Δεν τη διάλεξαν τυχαία οι αρχαίοι ημών πρόγονοι αυτή την τοποθεσία για να στήσουν το σπουδαιότερο ιερό τους. Προσέξτε το τοπίο. Πάρτε έναν ξεναγό και ζητήστε του να σας διηγηθεί την ιστορία των Δελφών σαν παραμύθι και όχι σαν καθηγητής Ιστορίας. Θα ενθουσιαστείτε βλέποντας το θέατρο, το στάδιο, το μεγαλόπρεπο ναό του Απόλλωνα και τα σπιτάκια των «θησαυρών» που η κάθε πόλη αφιέρωνε στο θεό κρύβοντας μέσα θησαυρούς, κάτι σαν «τάματα». Δείτε ύστερα το σημείο όπου η Πυθία έδινε τους χρησμούς εισπνέοντας περίεργα χόρτα? Επίσης το μαγευτικό «κατέβασμα» της Κασταλίας πηγής και τέλος το μουσείο με καταπληκτικά εκθέματα και τον Ηνίοχο -ένα από τα ομορφότερα αγάλματα της αρχαιότητας- να ξεχωρίζει.

Σκι για όλους
Τρία χιονοδρομικά κέντρα βρίσκονται κοντά στην Αράχοβα, τα οποία επισκέπτονται ορδές φανατικών σκιέρ κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Ο Γεροντόβραχος (17 χλμ.), τα Κελλάρια (23 χλμ.) και η Φτερόλακκα (26 χλμ). Το πιο μεγάλο και οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, αυτό του Παρνασσού, διαθέτει πολλές πίστες για μικρούς και μεγάλους, αναβατήρες, σχολές και δασκάλους, καταστήματα αξεσουάρ, εστιατόρια κ.λπ.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: