Γιάννενα: Ατμοσφαιρικό τοπίο

Ισορροπώντας ανάμεσα στους θρύλους και τη σύγχρονη ζωντάνια, τα Γιάννενα είναι ιδανικά για χειμωνιάτικες διακοπές.

Σταθείτε φτάνοντας μπροστά στο μόλο και θαυμάστε την ιστορική λίμνη με τα καταπράσινα ήρεμα νερά. Σε κάποια απόσταση θα δείτε το θρυλικό νησί να ξεπροβάλλει, τα φώτα από τα μαγαζιά που αγκαλιάζουν τις όχθες της, τα παλιά αρχοντικά σπίτια και τα χρώματα που σκορπίζονται στο γιαννιώτικο ορίζοντα και καθρεφτίζονται στη λίμνη. Από τη δεξιά πλευρά θα αντικρίσετε το κάστρο, το μιναρέ και την παλιά οχυρωμένη πόλη, που ορθώνουν περήφανα το ανάστημά τους και αναβιώνουν ιστορικές μνήμες.

Το κάστρο
Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το κάστρο, που υπήρξε ο αρχικός πυρήνας της πόλης. Χτισμένο σε μία μικρή χερσόνησο που προβάλλει στη λίμνη, στη σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων εργασιών που έγιναν από τον Αλή πασά στις αρχές του 19ου αιώνα. Μέσα στο τείχος θα δείτε δύο ακροπόλεις: τη βορειοανατολική, όπου ήταν χτισμένα τα ανάκτορα των βυζαντινών ηγεμόνων της πόλης, και την εσωτερική ακρόπολη, γνωστή ως Ιτς Καλέ. Σήμερα στην κορυφή της βορειοανατολικής ακρόπολης δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν πασά, όπου στεγάζεται το Δημοτικό Μουσείο με πολύτιμες παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, έργα αργυροχρυσοχοΐας και κεραμικής, ξυλόγλυπτα έπιπλα και αντικείμενα από τις τρεις κοινότητες (χριστιανική, εβραϊκή και τουρκική) που συμβίωναν στην πόλη.

Στο Ιτς Καλέ θα επισκεφθείτε το Βυζαντινό Μουσείο στο ισόγειο του τέως βασιλικού περιπτέρου που περιλαμβάνει ευρήματα από διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Αριστερά του Μουσείου θα συναντήσετε το Φετιχιέ τζαμί και τον τάφο του Αλή πασά, ενώ εντός των τειχών θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε την Εβραϊκή Συναγωγή, το μοναδικό μνημείο που σώζεται από την αλλοτινή ισχυρή εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται επίσης το λεγόμενο Θησαυροφυλάκιο, όπου θα δείτε έκθεση αργυροχρυσοχοΐας με εκκλησιαστικά και κοσμικά αντικείμενα.

Το νησί
Δεύτερος σταθμός της περιήγησής σας το νησί, με τα εντυπωσιακά ιστορικά του μοναστήρια, τα γραφικά δρομάκια, τις ολάνθιστες αυλές των σπιτιών του και τους θρύλους που το ακολουθούν. Στα μοναστήρια του -Φιλανθρωπινών, Στρατηγοπούλου, Ελεούσας, Αγ. Ιωάννη Προδρόμου και Αγ. Παντελεήμονος-, τα οποία είναι χτισμένα από μεγάλες βυζαντινές οικογένειες, θα θαυμάσετε τις ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες που απεικονίζουν την ιστορία της ορθοδοξίας και του πολύπαθου ελληνισμού, θα δείτε τον τάφο του ποιητή Αλέξανδρου Πάλλη και θα κάνετε μια υπέροχη βόλτα στο νησί, που οι θρύλοι λένε ότι είναι ακόμη στοιχειωμένο από τις γυναίκες που σκότωσε ο Αλή πασάς.

Εκδρομή
Σε κοντινή απόσταση από τα Ιωάννινα, στο χωριό Πέραμα, αξίζει επίσης να δείτε το περίφημο σπήλαιο, που ξεχωρίζει για τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες, σταλαγμίτες και δαιδαλώδεις διαδρόμους του, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Π. Βρέλλη. Από τα Γιάννενα θα εξορμήσετε στα γραφικά Ζαγοροχώρια και στο ιστορικό και πανέμορφο Μέτσοβο.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: