Κοσμήματα: σκέψου προτού αγοράσεις

"Τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος των γυναικών" υποστηρίζει το διάσημο τραγούδι, αλλά για να μη σας βγει "άνθρακας ο θησαυρός", κατά τη γνωστή λαϊκή ρήση, φροντίστε να είστε πολύ προσεκτικοί στις αγορές σας. Ιδιαίτερα αν βρίσκεστε στο εξωτερικό, γιατί συνήθως η απάτη αποκαλύπτεται όταν επιστρέφουμε στη χώρα μας και δη εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον "τόπο του εγκλήματος". Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις;

Ελεγχος γνησιότητας
Τα γνήσια μαργαριτάρια έχουν λίγο άγρια υφή, την οποία θα αισθανθείτε αν τα τρίψετε ελαφρώς στα δόντια σας. Αντίθετα, τα ψεύτικα είναι τελείως λεία.

Οι πολύτιμοι λίθοι, αν τους ακουμπήσετε στο πάνω χείλος, θα διαπιστώσετε πως διατηρούν δροσερή θερμοκρασία, σε αντίθεση με το γυαλί και το πλαστικό, τα οποία είναι ζεστά υλικά.
Το φίλντισι, όταν προέρχεται από οστά ζώων ή από καρπό φοίνικα, έχει θαμπό χρώμα και λεία υφή. Το πραγματικό φίλντισι, που προέρχεται από ελεφαντοστό, είναι γυαλιστερό και αν το προσέξετε καλύτερα θα δείτε ότι πάνω του σχηματίζονται καφετιά νερά. Οφείλετε επίσης να γνωρίζετε πως η εμπορική εκμετάλλευσή του (πώληση, αγορά, εξαγωγή και εισαγωγή) είναι παράνομη.
Η σφραγίδα ποιότητας

Για να δώσουν οι τεχνίτες κάποιο σχήμα στον καθαρό χρυσό και στο ασήμι, λόγω του ότι είναι πολύ μαλακά μέταλλα, πρέπει να τα αναμείξουν με άλλα μέταλλα. Παρ' όλα αυτά, τα καλής ποιότητας κοσμήματα από χρυσό ή ασήμι φέρουν πάνω τους σφραγίδα όπου αναγράφονται τα ποσοστά του κράματος.

Η καθαρότητα του χρυσού στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης μετριέται με καράτια, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο με ποσοστά. Τα καλύτερα χρυσά κοσμήματα είναι αυτά των 18 καρατίων (ή θα διακρίνετε τον αριθμό 750, ο οποίος σημαίνει ότι είναι φτιαγμένο από 75% χρυσό).
Αν το δαχτυλίδι που κοιτάζετε είναι φτιαγμένο από πραγματικό ασήμι, θα είναι χαραγμένη πάνω του η λέξη sterling ή ο αριθμός 925. Και τα δύο πιστοποιούν την αυθεντικότητά του.

Μην εντυπωσιάζεστε
Τα φαινόμενα πολύ συχνά απατούν. Μην εντυπωσιάζεστε από τις βαρύγδουπες εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο κοσμηματοπώλης για να σας εντυπωσιάσει. Για παράδειγμα: Το θαμπό τοπάζι δεν έχει καμία σχέση με το τοπάζι τον πολύτιμο λίθο, αλλά είναι χαλαζίας χρώματος ανοιχτό καφέ. Είναι πολύ όμορφο στην όψη αλλά παραμένει σκέτη πέτρα και όχι αυθεντικό πετράδι.

Ζητήστε εγγύηση
Με κάθε αγορά ζητάτε πάντοτε μαζί με την απόδειξη και την εγγύηση της γνησιότητας του κοσμήματος. Θα σας είναι χρήσιμο: α) όταν περάσετε το τελωνείο επιστρέφοντας στην πατρίδα, β) όταν θελήσετε να το ασφαλίσετε και σας ζητήσει η εταιρεία τα σχετικά χαρτιά γνησιότητας και γ) για να είστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν σας έχουν εξαπατήσει δίνοντάς σας "δεύτερο πράμα".

Παρ' όλα αυτά στην εγγύηση πρέπει να αναγράφονται τα εξής:
Η ημερομηνία αγοράς.
Η τιμή του κοσμήματος.
Το όνομα του καταστήματος από το οποίο το αγοράσατε, καθώς και το όνομα του πωλητή.
Η περιγραφή του κοσμήματος.
Η καθαρότητα του μετάλλου που έχει χρησιμοποιηθεί.
Η ανάλυση των στοιχείων του λίθου.
Το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα, το "κόψιμο" και τα καράτια του πολύτιμου λίθου.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: