Αν πηγαίνετε στη Νότια Αμερική

Μπορεί για τους αμερικανούς και καναδούς τουρίστες οι 13 χώρες της Ν. Αμερικής να αποτελούν τρίτη τουριστική επιλογή μετά την Ευρώπη και την Ασία (στα 9.000.000 ταξιδιώτες από ΗΠΑ μόνο 1.000.000 προτιμάει τη Ν. Αμερική).

Για τους Ευρωπαίους όμως και ιδιαίτερα για τους έλληνες η επιλογή ενός ταξιδιού στις χώρες αυτές γίνεται όλο και πιο συχνή. Οχι άδικα. Δεν είναι μόνο το τρελό Καρναβάλι του Ρίο, το κοσμοπολίτικο Μπουένος Αϊρες, η Λα Παζ, η πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο στον κόσμο υψόμετρο, το πανέμορφο Κίτο, η μυθική Λίμα και το μοναδικό Μάτσου - Πίτσου, που φωτίζουν τις επιλογές του σύγχρονου ταξιδιώτη. Είναι επίσης η κουλτούρα και το ονειρικό πέταγμα μέσα από τις σελίδες του Μάρκες, της Αλιέντε και τόσων άλλων, η ρυθμική σάμπα, το ερωτικό ταγκό, οι θρύλοι των επαναστάσεων και των μεγάλων ηγητόρων τους, που κεντρίζουν τις επιλογές μας.

Ο σύγχρονος ταξιδιώτης προτού επισκεφθεί χώρες της Ν. Αμερικής θα πρέπει να έχει καλυφθεί από εμβόλια όπως τετάνου, ηπατίτιδας Α και τύφου.

Για ορισμένες χώρες και για συγκεκριμένες κινήσεις, όπως η επίσκεψη στις ζούγκλες της Βραζιλίας, του Περού, της Βολιβίας, καλό θα ήταν ο ταξιδιώτης να έχει εμβολιασθεί έναντι του κίτρινου πυρετού (1 δόση ισχύος μέχρι 10 χρόνια). Τα τελευταία χρόνια οι τελωνειακές και υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας είναι πολύ αυστηρές για όσους δεν έχουν κατά την είσοδο στη χώρα πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κίτρινου πυρετού.

Το 1900 ο δρ Reed έδειξε ότι ο κίτρινος πυρετός είναι ασθένεια που μεταδίδεται με τα μολυσμένα κουνούπια, συνήθως το Aedes aegypti. Οι επιδημίες συμβαίνουν σε ακαθόριστα χρονικά διαστήματα στη Ν. Αμερική κατά την περίοδο των βροχών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, εμέτους, ίκτερο (εξ αυτού και η ονομασία κίτρινος πυρετός). Στους μη εμβολιασθέντες πάσχοντες η θνησιμότητα μπορεί να φθάσει και το 50%. Ευτυχώς το εμβόλιο παρέχει 100% προστασία και πρέπει να χορηγείται σε διάστημα 3 εβδομάδων από άλλα εμβόλια (αυτή η γνώση ενδιαφέρει για τον σωστό χρονικό προγραμματισμό των εμβολίων πριν από το ταξίδι).

Το ταξίδι σε Παραγουάη, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή και νησιά Φόκλαντ δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο από κίτρινο πυρετό.

Χολέρα: Στην Παραγουάη και στην Ουρουγουάη δεν αναφέρεται κανένα κρούσμα. Στις υπόλοιπες χώρες η νόσος είναι ενεργός με εποχικές εξάρσεις. Αλλά ο κίνδυνος για τους ταξιδιώτες που προσέχουν το νερό και την τροφή είναι ελάχιστος.

Ελονοσία: Στη Χιλή, στην Ουρουγουάη, στους καταρράκτες Ιγκουασού, στη Λα Παζ, στη Λίμνη Τιτικάκα, στο Μάτσου - Πίτσου, στο Κίτο και στα νησιά Γκαλαμπάγκος δεν υπάρχει ελονοσία. Σε όλες τις άλλες χώρες ο κίνδυνος για τους ταξιδιώτες είναι μόνο σε περιοχές των συνόρων και στις ζούγκλες. Στη Βραζιλία η νόσος είναι παρούσα όλο τον χρόνο για περιοχές όπως Αμαζόνιος, Παρανά, Μάτο Γκρόσο, Παρά. Ειδικά για οποιαδήποτε κρουαζιέρα στον Αμαζόνιο ο ταξιδιώτης πρέπει να κάνει χρήση ανθελονοσιακών χαπιών (Mefloquine ή αντιβιοτικό doxycycline). Για ταξιδιώτες που θα επισκεφθούν το Σουρινάμ, τη Γ. Γουιάνα, την Κολομβία, η ελονοσία είναι επικίνδυνη σε όλες τις επαρχίες των χωρών αυτών.

AIDS: Τα υψηλότερα ποσοστά στη Ν. Αμερική αναφέρονται στη Βραζιλία (Ρίο και Σάο Πάολο) και στη Γαλλική Γουιάνα.

Επίδραση υψομέτρου: Οι ταξιδιώτες που θα επισκεφθούν τη Λα Παζ (3.500 μ.), τη Ζώνη Αλτίπλανο νοτιοδυτικά της Βολιβίας, την Μπογκοτά (2.600 μ.), το Κίτο (3.000 μ.) ή το Κούσκο (3.500 μ.) θα πρέπει να έχουν μαζί τους Diamox στην περίπτωση όπου νιώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα από την επίδραση του υψομέτρου (500 mg κάθε μέρα αρχίζοντας 1-2 μέρες πριν από την άφιξη στην περιοχή και για 2-3 μέρες κατά τη διάρκεια παραμονής).

Δεν υπάρχουν σχόλια: