Ταξίδι και υγεία

Ταξίδι σημαίνει απόλαυση.

Κατά τη διάρκειά του η ψυχική μας διάθεση αλλάζει προς το καλύτερο, καμμιά φορά όμως η σωματική μας υγεία απειλείται από απρόβλεπτα γεγονότα. Όλα είναι θέμα πρόληψης και γνώσης. Ασφαλώς υπάρχουν ταξιδευτές που, από τη λαχτάρα τους για το ταξίδι τους, σε ένα μακρινό και ονειρεμένο μέρος, την πρώτη μέρα των διακοπών τους διαπίστωσαν ότι έχουν ξεχάσει τα χάπια τα οποία έπρεπε να παίρνουν καθημερινά. Όπως υπάρχουν και εκείνοι που ο φόβος τους και μόνο για ότι μπορεί να πάθουν τους αποτρέπει εντελώς από τη μαγική φυγή. Δεν είναι άδικο; Γνωρίζοντας τι πρέπει να έχουμε απαραιτήτως μαζί μας μειώνουμε σχεδόν στα ελάχιστο τις πιθανότητες να μας … ξαφνιάσει μια απρόβλεπτη ασθένεια.

Αν ταξιδεύεται σε εξωτικά μέρη προσοχή σε κουνούπια, νερό και φαγητό.

Παρατηρήσεις έχουν δείξει πως τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όταν ταξιδεύουμε είναι τα κουνούπια, το φαγητό, το νερό, ο ήλιος, τα τροχαία ατυχήματα και το σεξ.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να προσέχουμε τη τρώμε, τι νερό πίνουμε και να μη χρησιμοποιούμε παγάκια στο ποτό μας ούτε νερό βρύσης για να βουρτσίζουμε τα δόντια μας.

Να έχουμε στο πρσωπικό μας φαρμακείο αντιβιοτικά κινολόνες, φακελάκια σε σκόνη για αντικατάσταση των χαμένων ηλεκτρολυτών και ένα κουτί Fragyl 500 mg (Metronidazole) για την περίπτωση παρατεταμένης διάρροιας.

Να πλένουμε τα χέρια μας και να τα σκουπίζουμε με καθαρό πανί για 10 δευτερόλεπτα και ακολούθως για άλλα 10 δευτερόλεπτα να χρησιμοποιούμε τον ζεστό αέρα στέγνωσης, εξασφαλίζοντας μείωση της μετάδοσης των βακτηριδίων με επιτυχία 99%. Να έχουμε μαζί μας αντιηλιακά με υψηλό δείκτο προστασίας και πολύ καλά γυαλιά. Να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα.

Το πραγματικό πρόβλημα μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι το ασφαλές σεξ. Ο ιός HIV και οι ιός της ηπατίτιδας Β και άλλες 25 σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες καραδοκούν.

Να γνωρίζουμε πως μόνο το 5% των ταξιδιωτικών ασθενειών μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση εμβολίων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αντιμετωπίσιμο από εμάς τους ίδιους εφόσον έχουμε καταλάβει καλά πόσο σημαντική είναι η πρόληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: