Τσιμπούρια

Τα γνωστά τσιμπούρια εντοπίζονται στο τρίχωμα διαφόρων οικόσιτων ζώων, στα χαλιά και γενικά σε μαλακά πυκνά υφάσματα του σπιτιού και στις ρωγμές του πατώματος. Το δήγμα τους προξενεί στο δέρμα μικρή διόγκωση και φαγούρα. Πιθανόν να μην τα αντιληφθείτε άμεσα καθώς "κρύβονται" στα μαλλιά ή στο δέρμα σε σημεία όπου τα ρούχα εφαρμόζουν σφιχτά όπως π.χ. μέση, γλουτοί. Εάν εντοπίσετε τον απρόσκλητο επισκέπτη, μπορείτε να επιχειρήσετε να τον απομακρύνετε με ένα τσιμπιδάκι. Τραβήξτε μαλακά το έντομο από το δέρμα προσέχοντας ώστε να μην αφήσετε τμήμα του μέσα στο δέρμα.

Με αυτόν τον τρόπο πολύ πιθανό είναι να παραμείνει τμήμα του εντόμου στο δέρμα και χρειάζεται να απομακρυνθεί με ειδικό τρόπο. Πολλές φορές αν τμήματα του εντόμου παραμείνουν στο δέρμα μπορεί να αναπτυχθούν κοκκιώματα ή δερματοϋνώματα που θα εμφανίζονται σαν μικρά, σκληρά επάρματα που αφαιρούνται στη συνέχεια χειρουργικά.

Εάν πιθανολογείται ότι το παιδί τσιμπήθηκε από τσιμπούρι τότε πιθανώς να χρειάζεται να υποβληθεί σε αιματολογικό έλεγχο 20 ημέρες περίπου μετά το τσίμπημα για να αποκλειστεί η νόσος του Lyme.

Δεν υπάρχουν σχόλια: