Σύνδρομο από έλλειψη διακοπών

Οι επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι άνδρες ηλικίας 35-60 ετών που κάνουν κανονικές διακοπές έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 20% σε σχέση με αυτούς που στερούνται τις διακοπές τους. Στις εργαζόμενες γυναίκες ηλικίας από 45 ως 65 ετών ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τις γυναίκες που δεν πηγαίνουν διακοπές. Οι εργαζόμενοι που δεν παίρνουν άδεια για μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση, ευερεθιστότητα και συχνές κρίσεις άγχους.

Αν αποφασίσατε ότι δεν χρειάζεστε διακοπές, κινδυνεύετε να εμφανίσετε το σύνδρομο ολοκληρωτικής εξάντλησης λόγω υπερβολικής εργασίας (burn out syndrome).

Συμπτώματα: Υπερβολική κούραση, κατάθλιψη, έλλειψη ενδιαφέροντος και απουσία ενθουσιασμού για θέματα που αφορούν την εργασία, γαστρεντερολογικά προβλήματα, συχνές φιλονικίες και συγκρούσεις με άτομα του επαγγελματικού και του οικογενειακού περιβάλλοντος, κρίσεις υπερφαγίας ή αφαγίας, μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, αύξηση του καπνίσματος και αύξηση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.

Λείψτε τουλάχιστον 20 ημέρες.
Τα τριήμερα και τα τετραήμερα θα σας ανανεώσουν βέβαια, αλλά οι διακοπές πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ώστε να ανακάμψετε, σωματικά και ψυχικά.
Οι διακοπές συνδυάζονται με κινητικότητα, είτε αυτή αφορά περπάτημα στα σοκάκια ενός νησιού, είτε κολύμπι και άλλα θαλάσσια σπόρ. Με τον τρόπο αυτόν τονώνεται το καρδιαγγειακό σύστημα και βελτιώνεται η ψυχική διάθεση.
Όλα τα στομαχικά προβλήματα υποχωρούν λόγω των διατροφικών αλλαγών αλλά και χάρη στο μειωμένο άγχος. Τα προβλήματα επανέρχονται το φθινόπωρο.
Μακριά από τους ρύπους της πόλης, το αίσθημα της κόπωσης υποχωρεί κατά 65%.
Μετά το πρώτο εικοσιτετράωρο από την άφιξή σας στο χώρο των διακοπών το αναπνευστικό σας σύστημα λειτουργεί καλύτερα.
Είκοσι ημέρες διακοπών μειώνουν κατά 30% την πιθανότητα να κρυολογήσετε κατά το χειμώνα.
Η ηρεμία και η φυσική ζωή βοηθούν ώστε να μειωθούν δραστικά η χοληστερίνη και η πίεση.
Ο φυσικός φωτισμός καταπολεμά τους πονοκεφάλους, τα γαστρεντερικά και τα δερματικά προβλήματα όλων όσων εργάζονται σε γραφεία με τεχνικό φωτισμό.
Ο καθαρός αέρας και η αλλαγή παραστάσεων τονώνουν τη λειτουργία της μνήμης και βελτιώνουν τα ανακλαστικά του οργανισμού μας.
Οι ανοιχτοί ορίζοντες δίνουν το αίσθημα της χαράς.
Η αποχή από την εργασία, το κινητό τηλέφωνο και τα άλλα είδη γραφείου ξεκουράζει τα εγγεφαλικά κύτταρα. Λίγες μέρες αργότερα θα αισθανθείτε πνευματική εγρήγορση και θα έχετε πιο γρήγορη σκέψη.
Η χαλάρωση των διακοπών και ο καθαρός αέρας καταπολεμούν τα προβλήματα αϋπνίας. Η καλή ποιότητα του ύπνου βοηθά στη βελτίωση της αυτοσυγκέντρωσης και στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τα ωφελείματα για την υγεία εξαρτώνται από την ποιότητα των διακοπών. Οι καθημερινές εξορμήσεις στα κλάμπ μέχρι πρωϊας, οι οινοποσίες μέχρι τελικής πτώσεως και η διατροφή με σουβλάκια στο χέρι δεν ενδείκνυται. Επίσης οι διακοπές στο χωριό όπου η οικοδέσποινα φροντίζει να περνούν καλά οι άλλοι δεν είναι οι καλύτερες για την ίδια. Το κλειδί των επιτυχημένων διακοπών είναι να ακούσει ο καθένας το σώμα του, να ακολουθήσει τις ανάγκες του και να μην κάνει τίποτα που δεν θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: