Duty Free των αεροδρομίων

Ηταν Σεπτέμβριος του 1947 όταν έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο Σάνον της Ιρλανδίας το πρώτο Κατάστημα Αφορολογήτων Ειδών.

Απευθυνόταν στους, λιγοστούς τότε, επιβάτες που διέσχιζαν αεροπορικώς τον Ατλαντικό. Τα περισσότερα αεροπλάνα της γραμμής Ευρώπη - Αμερική, προς τις δύο κατευθύνσεις, ήταν υποχρεωμένα να ανεφοδιασθούν σε καύσιμα προτού περάσουν τον ωκεανό και η διεύθυνση του αεροδρομίου Σάνον σκέφθηκε πως οι επιβάτες τους θα μπορούσαν να αγοράσουν διάφορα "απαραίτητα" είδη, φυσικά αφορολόγητα.

Ετσι άνοιξε το πρώτο Duty Free Shop, ένα μικροσκοπικό περίπτερο με τρεις μόνον υπαλλήλους, όπου έβρισκε κανείς ιρλανδικά λινά (τραπεζομάντιλα, σεντόνια και πετσέτες), γαλλικά αρώματα, γερμανικές πορσελάνες και μερικές μάρκες ποτών.

Τίποτε άλλο.

Εκτοτε φυσικά τα "αφορολόγητα" έχουν γίνει θεσμός και σήμερα δεν νοείται διεθνές αεροδρόμιο χωρίς τα καταστήματά του. (Στο νέο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ ο χώρος των Duty Free Shops καταλαμβάνει έκταση 48 στρεμμάτων. Και, φυσικά, θα είναι το μεγαλύτερο και πιο άνετο Κατάστημα Αφορολογήτων στον κόσμο). Σήμερα μπορείς να αγοράσεις τα πάντα, αφορολόγητα πάντοτε: από Ρολς Ρόις και αεροπλάνα τζετ (στο Ντουμπάι, λ.χ.) ως διαμάντια, πολύτιμα κοσμήματα, ακόμη και εξωτικά φρούτα.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: