Βελιγράδι

Το φθινόπωρο είναι μια γλυκιά εποχή για το Βελιγράδι. Μπορεί τα καλοκαιρινά μπαρ στις όχθες του Δούναβη να έχουν κλείσει πια, ο καιρός όμως παραμένει γλυκός και ο κεντρικός πεζόδρομος της knez Mihailova γεμάτος από κόσμο. Αν αναζητάτε έναν προορισμό έξω από τα συνηθισμένα, ανακαλύψτε τη γραφική και low budget σερβική πρωτεύουσα.

Οι βόλτες αρχίζουν από το ιστορικό «κύτταρο» της πόλης, το κάστρο του Καλεμέγκνταν, χτισμένο εκεί ακριβώς που ενώνονται τα δύο ποτάμια τα οποία κυκλώνουν την πόλη, ο Δούναβης και ο Σάββας. Στην κεντρική του είσοδο, διάφοροι μικροπωλητές πουλάνε memorabilia από τη σοσιαλιστική εποχή, ενώ από τα τείχη του μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα στην πεδιάδα, τα ποτάμια αλλά και το σοσιαλιστικό κομμάτι της πόλης με τα ρετροφουτουριστικά εργατικά μπλοκ. Εδώ, εξάλλου, θα βρείτε κι ένα ιδανικό σημείο για πικνίκ - αγοράστε τα δέοντα από την υπαίθρια λαϊκή αγορά λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο, κάτω από το ξενοδοχείο «Moskva».

Γύρω από το κάστρο απλώνεται το πιο παλιό κομμάτι της πόλης. Ο κεντρικός πεζόδρομος της περιοχής είναι η knez Mihailova με τα υπαίθρια καφέ και τα κυριλέ καταστήματα. Προς το τέρμα της, πάντως, θα συναντήσετε ένα βιβλιοπωλείο με ενδιαφέρουσα Art Nouveau εσωτερική διακόσμηση. Για φαγητό δοκιμάστε το «?» (Kralja Petra I 6), σε πολύ κοντινή απόσταση από την κεντρική είσοδο του Καλεμέγκνταν. Είναι το πιο παλιό εστιατόριο της πόλης (λειτουργεί από το 1826), αποτελεί τουριστική ατραξιόν, αλλά έχει ωραίο παραδοσιακό σερβικό φαγητό.

To απόγευμα περιπλανηθείτε στα αξιοθέατα του ευρύτερου ιστορικού κέντρου.
Η Skadarska είναι ένας από τους πιο γραφικούς (και τουριστικούς) δρόμους. Για φαγητό, διαλέξτε ανάμεσα σε κάποιο από τα πολλά εστιατόρια που βρίσκονται εδώ (το «Tri Sesira» στο νούμερο 29 είναι από τα πιο φημισμένα) ή ακόμη καλύτερα αναζητήστε το «Jevrem» (Gospodar Jevremova 36) - φημισμένο, αλλά όχι τουριστικό, με ωραία ρετρό διακόσμηση.

Φυσικά, όμως, οι βόλτες δεν τελειώνουν εδώ: το μικρό παλιομοδίτικο μουσείο του Τέσλα έχει ενδιαφέρουσες αναπαραστάσεις των πειραμάτων του και θα σας δώσει μια αφορμή να βρεθείτε στην περιοχή με τις πρεσβείες. Η εκκλησία του Αγίου Σάββα είναι η μεγαλύτερη (αλλά ημιτελής) ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου, ένα μνημείο της σοβινιστικής- θρησκευτικής ιδεολογίας που διαπέρασε τη χώρα στη δεκαετία του '90.

Οι αποστάσεις στην πόλη δεν είναι πολύ μεγάλες, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε τα παλιομοδίτικα κόκκινα τραμ (η γραμμή 2 περνάει από τα περισσότερα τουριστικά σποτ της παλιάς πόλης). Τέλος, αν ψάχνετε σημάδια των πρόσφατων εμφυλίων πολέμων, κατευθυνθείτε προς το σιδηροδρομικό σταθμό, όπου χάσκουν οι βομβαρδισμένες εγκαταστάσεις του υπουργείου 'Αμυνας ή αναζητήστε το κτίριο της τηλεόρασης, του οποίου τα ερείπια έχουν αναδειχθεί σε τόπο λαϊκού προσκυνήματος.

Την επόμενη μέρα γνωρίστε τα προάστια. Το Zemun είναι η επιτομή της γραφικότητας. Κάποτε ήταν ξεχωριστή πόλη και ανήκε στην Αυστροουγγαρία, ανάμνηση της οποίας είναι όλα αυτά τα περίτεχνα κτίρια. Αλλαγή σκηνικού στις εκτεταμένες συνοικίες της νέας πόλης με τα σοσιαλιστικά μπλοκ - ο πιο εύκολος τρόπος για να πάρετε μια γεύση είναι να ανέβετε σε κάποιο από τα λεωφορεία E, που ενώνουν το σοσιαλιστικό Βελιγράδι με το ιστορικό κέντρο. Αν πεινάσετε, δοκιμάστε το εθνικό street food, την πλεσκαβίτσα, ένα βαλκανικό χάμπουργκερ με χωριάτικο ψωμί και καϊμάκι (άγλυκη κρέμα).
Highlight Έχουμε περιέργεια να δούμε το καινούργιο project που εγκαινιάζεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το Delta City 67 στο νέο Βελιγράδι, όπου ένα παλιό σοσιαλιστικό μπλοκ (προφανώς το υπ' αριθμόν 67) μεταμορφώθηκε σ' ένα από τα μεγαλύτερα malls των Βαλκανίων.

Διαμονή Το πεντάστερο ξενοδοχείο «Aleksandar Palas» (www.aleksandarpalas.com), έξω από το Καλεμέγκνταν, είναι ίσως η πιο πολυτελής επιλογή. Στεγάζεται σ' ένα μέγαρο του 1887 και είναι πρόσφατα ανακαινισμένο. Cult επιλογή είναι το ξενοδοχείο «Moskva» (www.hotelmoskva.co.yu), που στεγάζεται σ' ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια της πόλης. Ωστόσο, η εντυπωσιακή εξωτερική όψη με τους πυργίσκους δεν συνάδει με το μάλλον αδιάφορο ξενοδοχειακό σκηνικό στο εσωτερικό του. Το «Petit Piaff» (Skadarska 34, www.petitpiaff.com) είναι η πρώτη ίσως προσπάθεια ν' αποκτήσει η πόλη ένα boutique ξενοδοχείο. Στεγάζεται σε μια όμορφη μονοκατοικία με εσωτερική αυλή, αλλά η διακόσμησή του είναι μάλλον αδιάφορη και οι τιμές του τσουχτερές. Για κάτι πιο οικονομικό, προτιμήστε το σεμνό τριάστερο «Royal» (Kralja Petra I 56, www.hotelroyal.co.yu, €30) ή κάποιο από τα αναρίθμητα youth hostels της πόλης.

(πηγή: www.athinoramatravel.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: