Worth Avenue - Ο δρόμος των Κροίσων

Υπάρχουν δρόμοι και δρόμοι στον πλανήτη. Η Worth Avenue όμως είναι μια τελείως ξεχωριστή περίπτωση. Βρίσκεται στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα και έχει θέα στον Ατλαντικό ωκεανό. Μπορεί να λέγεται Avenue αλλά είναι ένας δρόμος με κάπου διακόσια μέτρα μήκος όλα και όλα. Τι το περίεργο λοιπόν;

Μα, είναι μόνο για Κροίσους!

Εδώ ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Addison Mizner έκτισε μια σειρά επαύλεων σε ισπανοϊταλικό στιλ, με πέτρα, κεραμίδι, κεραμικά και καμάρες, που σήμερα στεγάζουν τις ακριβότερες φίρμες του κόσμου. Ετσι δικαίως η Worth Avenue θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα κομψότητας στον κόσμο. Είναι δε άμεσα συνδεδεμένη με τον μύθο των Κένεντι. Οχι μόνον γιατί η Τζάκι ήταν μία από τις καλύτερες πελάτισσες των ακριβών μπουτίκ (γνωστά τα ακριβά γούστα της που την έκαναν να ξοδεύει περιουσίες για να θεωρείται μια από τις πιο κομψές γυναίκες του κόσμου) αλλά και γιατί ο πεθερός της, ο Τζότζεφ Π. Κένεντι, έγραψε ιστορία στη Worth Avenue με τις ερωτικές του επιδόσεις.

Ενα από τα κλου του δρόμου είναι το μπαρ "Ta-boo". Το αγαπημένο του δούκα και της δούκισσας του Ουίνδσορ, του προέδρου Κένεντι, του Φρανκ Σινάτρα, του Αντι Γουόρχολ. Ο πατριάρχης των Κένεντι όμως, ο Τζόζεφ, δεν ήταν απλός πελάτης. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε έναν θυελλώδη έρωτα με τη σούπερ σταρ της εποχής Γκλόρια Σουάνσον. Κάποτε λοιπόν συνελήφθη να κάνει έρωτα μαζί της στις γυναικείες τουαλέτες του Ta-boo και έκτοτε το μπαρ έμεινε ιστορικό!!

Το γεγονός αναφέρεται σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς ως χαρακτηριστικό του περίφημου μπαρ που πρωτοάνοιξε το 1941 και αγαπήθηκε γρήγορα χάρη στη φιλική του ατμόσφαιρα. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι. Ολοι εδώ αισθάνονται οικεία, είναι ντυμένοι σε σπορ (αλλά πανάκριβο) στιλ και το μόνο που τους νοιάζει είναι να βρουν θέση κοντά στο τεράστιο παράθυρο με θέα τη λεωφόρο για να βλέπουν τις πανάκριβες Rolls Royce, τις Mercedes, τις Porsche και τις Ferrari, τους πάμπλουτους και διάσημους διαβάτες που κυκλοφορούν για ψώνια ή για έναν απλό περίπατο.

Το μπαρ διαθέτει πιάνο με δεξιοτέχνη πιανίστα, στα πόδια του οποίου ξαπλώνει πάντα ένα άσπρο σκυλάκι. Η κουζίνα είναι πολύ ελαφριά και υγιεινή. Τα φαγητά έχουν προσεχθεί ώστε να έχουν λίγες θερμίδες και να μην ανεβάζουν τη χοληστερόλη. Σπεσιαλιτέ η Caesar salad με κοτόπουλο. Για καλό και για κακό, σημειώστε ότι βρίσκεται στο 221 του δρόμου και είναι ανοικτό καθημερινά από τις 11.30 το πρωί ως τις 2 τα ξημερώματα. Για δείπνο πρέπει να κάνετε κράτηση. Τηλέφωνο 835.3500. (Εφόσον θέλετε να κλείσετε τραπέζι προτού ξεκινήσετε από την Ελλάδα καλέστε πρώτα το 001-561).

Αν θέλετε να ψωνίσετε και οι καταθέσεις σας το επιτρέπουν, στη Worth Avenue θα βρείτε αντίκες, έργα τέχνης, βιβλία, παιδικά είδη, γλυκά, εστιατόρια, λουλούδια, είδη δώρων και αξεσουάρ, έπιπλα, είδη εσωτερικής διακόσμησης, κοσμήματα, δερμάτινα είδη και παπούτσια, φωτιστικά, λευκά είδη, οπτικά, φωτογραφικά, κομμωτήρια, μεσιτικά γραφεία (μήπως και θελήσετε να αγοράσετε κανένα ακίνητο για να κάνετε διακοπές με τους μεγιστάνες), παιχνίδια και, βεβαίως, ανδρικά και γυναικεία ρούχα των πιο ακριβών υπογραφών του κόσμου. Θέλετε μερικά ονόματα των φιρμών που κατέλαβαν τις πρώην επαύλεις για να στεγάσουν τις πραμάτειες τους; Meissen, Tiffany and Co, Cartier, Van Cleef and Arpels, Gucci, Louis Vuitton, Brooks Brothers, Polo Ralph Lauren, Calvin Clein, Chanel, Escada, Armani, Hermes, Salvatore Ferragamo, Valentino, Krizia, Sonia Rykiel κλπ.

Εκτός από το Ta-boo, διάσημο εστιατόριο στη Worth Avenue είναι και το Bice. Ανήκει στην αλυσίδα της ομώνυμης ιταλικής φίρμας που πρωτοϊδρύθηκε το 1926 στο Μιλάνο. Φημίζεται για τα ψαρικά του και τη λίστα εκλεκτών κρασιών που διαθέτει. Εχει τραπέζια από πράσινο μάρμαρο, διακόσμηση από τερακότα και μερικά τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους κάτω από τεράστιες ομπρέλες. Εδώ για δείπνο γίνεστε δεκτοί μόνο με επίσημο ένδυμα.

Αλλά ό,τι δεν πρέπει να χάσετε είναι οι αυλές των επαύλεων - καταστημάτων που βρίσκονται στο πίσω μέρος τους. Φιλόξενοι τόποι για μια ανάπαυλα από την πεζοπορία, γεμάτες έργα σύγχρονης τέχνης, με αγάλματα που είναι ολοζώντανες φιγούρες ανθρώπων, αλόγων κλπ. Αν δείτε, π.χ., ένα ζευγάρι να κάθεται σε ένα παγκάκι μη σπεύσετε να τους χαιρετήσετε. Μπορεί να είναι και από μπρούντζο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: