Η αεροφοβία χτυπάει το 25% του πληθυσμού

Ενα στα δέκα άτομα δεν μπαίνουν καν σε αεροπλάνο

Στην ιδέα ότι θα μπούν σε ένα αεροπλάνο αισθάνονται άβολα. Η αεροφοβία είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και είναι ενδεικτικό ότι το 25% του γενικού πληθυσμού αγχώνεται υπερβολικά στην ιδέα της πτήσης, ενώ ένα στα δέκα άτομα δεν θέλει καν να μπει σε αεροπλάνο.

Οπως τόνισε στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Μάρκου, γιατρός Αεροπορικής Ιατρικής, νευρολόγος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 4ου Συνεδρίου Αεροπορικής και Διαστημικής Ιατρικής που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Πολεμικό Μουσείο, η αεροφοβία εκδηλώνεται στον «πάσχοντα» επιβάτη συνήθως με βαθιές και γρήγορες ανάσες που έχουν ως αποτέλεσμα μούδιασμα των άκρων, ακόμα και λιποθυμία. Επιπλέον, η αεροφοβία μπορεί να εκδηλωθεί με έντονη ναυτία. Σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, η αεροφοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από ψυχοθεραπεία, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες απλές τεχνικές που μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωσή της. Ειδικότερα, πριν από την πτήση το άτομο πρέπει να αποβάλει τις αρνητικές σκέψεις και να εστιάσει στον προορισμό του και στο τι θα κάνει μετά την πτήση. Μπορεί να προμηθευτεί περιοδικά με έγχρωμες και ζωηρές εικόνες, ενώ καλό είναι να έχει συσκευή αναπαραγωγής ήχου (π. χ. γουόκμαν, MP3 player) αφού η μουσική αποσπά την προσοχή. Επίσης πρέπει να έχει κοιμηθεί καλά και να μην καταναλώσει καφέ και αλκοόλ. Κατά την πτήση θα πρέπει να στρέψει τον «κλιματισμό» προς το μέρος του και να τεντώσει τα άκρα του. Στην περίπτωση που αισθανθεί δύσπνοια θα πρέπει να κρατήσει την αναπνοή του για λίγα δευτερόλεπτα στο τέλος κάθε εισπνοής και εκπνοής.

Η αεροφοβία είναι συχνότερη σε πληθυσμούς που έχουν βιώσει από κοντά ένα μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα. Είναι ενδεικτικό ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την πτώση του αεροπλάνου της Helios στο Γραμματικό της Αττικής εμφανίζονταν αυξημένα περιστατικά φοβίας σε Ελληνες επιβάτες. Το δυστύχημα της Helios θα εξετασθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και θα αναλυθούν τα ανθρώπινα λάθη που οδήγησαν στο συμβάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 78% των αεροπορικών δυστυχημάτων υπάρχει λάθος του πληρώματος. Επίσης στο 57% των θανατηφόρων δυστυχημάτων υπήρξε παράβαση κανονισμών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν και τα πεπραγμένα του ΕΚΑΒ για το 2007 στον τομέα των αεροδιακομιδών. Ειδικότερα, πέρυσι έγιναν 1.122 αεροδιακομιδές με C130 και Super Puma. Οι περισσότερες κλήσεις έγιναν από τη Ρόδο, τη Νάξο και τη Σαντορίνη και κυρίως τον Αύγουστο, με 10 κλήσεις ημερησίως κατά μέσο όρο.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 28/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: