Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιουργούν την πρώτη «πράσινη» πόλη του κόσμου

Φαντάζεστε μια πόλη με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα; Όπου οι κάτοικοι θα μετακινούνται με αυτοποιημένα μέσα μεταφοράς; Με χαμηλά κτίρια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Στα πλούσια Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την φαντάστηκαν και την δημιουργούν...

«Η οικοδόμηση του Μάσνταρ Σίτι ξεκινά σήμερα» δήλωσε ο αρμόδιος μηχανικός, διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο θα ολοκληρωθεί το 2015 και θα κοστίσει 22 δισ. δολάρια. Το σχεδιασμό έκανε η Foster+Partner.

Οι 50 χιλιάδες κάτοικοί του θα μετακινούνται με τραμ και μια σειρά άλλων αυτοματοποιημένων μέσων μεταφοράς, ενώ αντίθετα με τους ουρανοξύστες του Αμπού Ντάμπι, στη μακέτα του Μάσνταρ Σίτι εμφανίζονται χαμηλά κτίρια εξοπλισμένα με ηλιακά πανώ στις στέγες.

Παρά τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες στην έρημο, μόνο το παρκόμετρα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια στα Εμιράτα.

Η πόλη θα χτιστεί κοντά στη θάλασσα και τείχος θα την προφυλάσσει από τον θερμό αέρα που έρχεται από την έρημο και την παρακείμενη πίστα του αεροδρομίου του Αμπού Ντάμπι.

Τα αποθέματα σε πετρέλαιο των Εμιράτων επαρκούν για ακόμη 150 χρόνια, αλλά αντίθετα με άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, τα Εμιράτα επιδιώκουν τη διαφοροποίηση της οικονομίας τους, ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.

Το Μάσνταρ Σίτι εντάσσεται σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση που ξεκίνησε το 2006.

(πηγή: www.in.gr, 10/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: