Υπάρχει κάτι οικείο στις φωτογραφίες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων με τους πρώτους επισκέπτες του νέου Εθνικού Σταδίου στο Πεκίνο να απαθανατίζονται μπροστά σε κάτι που για τους περισσότερους Κινέζους αποτελεί έναν ακόμα λόγο εθνικής περηφάνιας. Μας θυμίζει τα «δικά μας», εκείνο το μεικτό συναίσθημα ανακούφισης και ανάτασης που νιώσαμε όταν το περίφημο στέγαστρο Καλατράβα είχε «τσουλήσει» πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, μεταδίδοντας μοναδικές εικόνες σε όλο τον κόσμο. Δεν θα ξεχάσω τη δική μου ανυπομονησία να οδηγήσω μέχρι τη λεωφόρο Κύμης για να δω από κοντά την επιβλητική κατασκευή που τόσο ανάλαφρα σκέπαζε το ΟΑΚΑ.
Εδώ τελειώνουν και οι ομοιότητες με τους Κινέζους φίλους μας που ετοιμάζονται να ζήσουν τη δική τους γιορτή. Το κυρίως κατασκευαστικό κομμάτι έχει ολοκληρωθεί και ό,τι ερέθιζε τη φαντασία με τις μακέτες και τα συναρπαστικά τρισδιάστατα προοπτικά, παραχωρεί τώρα τη θέση του στην πραγματικότητα.
Είναι γνωστό τι έχει επενδύσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες η πολιτική ηγεσία του Πεκίνου. Και η αρχιτεκτονική, που στην περίπτωση της Αθήνας απουσίασε ως μέγεθος και ως αξία, με εξαίρεση το συγκρότημα του ΟΑΚΑ, έχει αναδειχθεί από τους Κινέζους σε διπλωματικό όπλο πρώτης γραμμής. Από το Εθνικό Στάδιο, την περίφημη «χελιδονοφωλιά» των Ελβετών Χέρτζογκ και Ντε Μερόν, μέχρι το φτιαγμένο από διαφανή προκατασκευασμένα δομικά στοιχεία Κέντρο Υγρού Στίβου («Water Cube») που σχεδίασαν οι Αυστραλοί PTW και παραπέμπει σε υδάτινες φυσαλίδες, το Πεκίνο προσφέρει σήμερα μία σχεδόν καλειδοσκοπική επισκόπηση της διεθνούς αρχιτεκτονικής. Γιατί δεν είναι μόνο τα στάδια και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Το φθινόπωρο εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, μία εντυπωσιακή μινιμαλιστική κατασκευή σε σχήμα αβγού από τα χέρια του Γάλλου αρχιτέκτονα Πολ Αντρέ. Tον Μάρτιο ανοίγει τις πύλες του το τρίτο τέρμιναλ του αεροδρομίου που προορίζεται να εξυπηρετήσει την Air China και το μεγαλύτερο ποσοστό των ολυμπιακών επισκεπτών. Εδώ βάζει την υπογραφή του ο Σερ Νόρμαν Φόστερ. Εως το καλοκαίρι θα είναι έτοιμος ο κυκλικός ουρανοξύστης της νέας έδρας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, διά χειρός ενός άλλου σταρ της διεθνούς αρχιτεκτονικής, του Ολλανδού Ρεμ Κούλχαας. Και το παζλ συμπληρώνει η Ζάχα Χαντίντ στην οποία ανατέθηκε ο σχεδιασμός μιας πρωτοποριακής, σύνθετης ανάπτυξης που περιλαμβάνει εμπορικά κέντρα και οικιστικά συγκροτήματα.
Η αρχιτεκτονική πανδαισία του Πεκίνου προκαλεί πικρόχολα σχόλια στον βρετανικό Τύπο που σπεύδει να την συγκρίνει με το λιγότερο φιλόδοξο (αρχιτεκτονικά) Λονδίνο, το οποίο ακολουθεί το 2012. Στην ίδια την Κίνα διατυπώνεται και αντίλογος. Ενας από τους πιο γνωστούς εικαστικούς της χώρας αποκαλεί το νέο Στάδιο «ψευτο-δημόσιες σχέσεις» που αποκρύπτει την αληθινή πολιτική κατάσταση στην Κίνα.
(πηγή: www.kathimerini.gr, 13/2/2008)
Το Πεκίνο με νέο πιο όμορφο πρόσωπο
Ετικέτες Κίνα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου