36 ώρες στο Κέιπ Τάουν, σε αργούς ρυθμούς...

Το Κέιπ Τάουν είναι το Λος Αντζελες της Νότιας Αφρικής, ενώ το Γιοχάνεσμπουργκ είναι η Νέα Υόρκη της. Μια πόλη με μεγάλες φυσικές ομορφιές και αργούς ρυθμούς ζωής συγκρινόμενη με μιαν άλλη, σοβαρότερη και πολύ πιο ισχυρή. Το Κέιπ Τάουν δεν στερείται, όμως, σοβαρότητας, καθώς υπήρξε επίκεντρο του αγώνα του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) κατά του απαρτχάιντ.

Παρασκευη
3 μ.μ. Ξεκινήστε από την κορυφή
Στο Κέιπ Τάουν τίποτε δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο το Τέιμπλ Μάουντεν, το σύμβολο της πόλης, ύψους 930 μέτρων. Ακολουθήστε τις ορδές τουριστών στο τελεφερίκ για την κορυφή. Η θέα της πόλης, του κόλπου Τέιμπλ Μπέι και της υπαίθρου νότια του βουνού είναι εκπληκτική και θα σας βοηθήσει να προσανατολιστείτε.
6 μ.μ. Μωβ καταρράκτης
Πίσω από τοίχο, στη νωχελική συνοικία Γκάρντενς, υπάρχει κήπος, τον οποίο φύτεψαν σκλάβοι το 1652, για να τροφοδοτήσει τα πλοία της Ολλανδικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών. Σήμερα, έχει μετατραπεί σε βοτανικό κήπο που αξίζει να δείτε. Λίγα βήματα παραπέρα βρίσκεται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αφρικής, το Aubergine, που σερβίρει εκλεκτική επιλογή τοπικών σπεσιαλιτέ, σε καλαίσθητο περιβάλλον. Πιείτε το ποτό σας στην ταράτσα, με απίστευτη θέα του Τέιμπλ Μάουντεν και της κορυφής Ντέβιλς Πικ, προτού δειπνήσετε διαλέγοντας το ζαρκάδι σπρινγκμπόκ, με πικρή σοκολάτα ή το συκώτι μοσχαριού με τηγανητή κολοκύθα και τσάτνεϊ ανανά.
10 μ.μ. Χαρά στα νιάτα
Η γειτονιά του Αστεροσκοπείου (Ομπσερβατόρι) νότια του κέντρου-που πήρε το όνομά της από το αγγλικό Βασιλικό Αστεροσκοπείο της δεκαετίας του 1820-ήταν μία από τις λίγες που δεν ακολούθησε τους φυλετικούς διαχωρισμούς του απαρτχάιντ. Σήμερα, η μοδάτη αυτή συνοικία των καφέ και κλαμπ εξυπηρετεί τον κοσμοπολίτικο φοιτητόκοσμο του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν. Πηγαίνετε στο Ομπζ Καφέ, μία απαραίτητη στάση στην περιοχή, για να ακούσετε τα τοπικά μουσικά ταλέντα.

Σαββατο
11 π.μ. Αλυσίδες της Ιστορίας
Η «Εκτη Περιφέρεια» (Ντίστρικτ Σιξ), στη σκιά του βουνού, περιείχε μποέμικο μείγμα Ινδών, μαύρων, μουσουλμάνων και λευκών κατοίκων, προτού το καθεστώς του απαρτχάιντ την κατεδαφίσει τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με τους νόμους περί φυλετικού διαχωρισμού. 60.000 άνθρωποι έχασαν τα πάντα. Το Μουσείο του Ντίστρικτ Σιξ είναι μία ανακαινισμένη εκκλησία, που στέγασε κάποτε πυρήνα του ANC. Καταγράφει με σκληρή ακρίβεια τα δεινά του απαρτχάιντ, χάρη στο φωτογραφικό υλικό και τα αντικείμενα της εξαφανισμένης γειτονιάς.
1 μ.μ. Μουσείο Χρυσού
Το μεγαλύτερο μέρος του νοτιοαφρικανικού χρυσού προέρχεται από το Γιοχάνεσμπουργκ, 1.600 χιλιόμετρα μακριά. Το Μουσείο Χρυσός της Αφρικής, όμως, διαθέτει εκθέματα από δύο αιώνες χρυσοχοΐας . Κεντρικό έκθεμα είναι η σημαντικότερη συλλογή παραδοσιακής αφρικανικής χρυσοχοΐας, που αγοράσθηκε από ελβετικό μουσείο το 2001. Πιείτε ένα ποτό στον εξαίρετα ανακαινισμένο προαύλιο χώρο του μουσείου.
2 μ.μ. Οδηγήστε!
Η επαρχία του Κέιπ έξω από την πόλη είναι μαγευτική. Νοικιάστε αυτοκίνητο και ακολουθήστε τον παραλιακό δρόμο μέχρι τον κόλπο Χουτ Μπέι, που σημαίνει δάσος στα ολλανδικά. Αν και τα δάση δεν υπάρχουν πια, αξίζει να πάρετε την οδό Τσάπμανς Πικ πάνω από την απότομη χαράδρα, που θεωρείται δικαίως μία από τις ωραιότερες του κόσμου. Προσέξτε, όμως, τους αιφνίδιους και ισχυρούς ανέμους...
3 μ.μ. Γωνιά του πιγκουίνου
Και τώρα, λίγη διασκέδαση. Από την άλλη πλευρά της χερσονήσου του Κέιπ και κατά μήκος πανέμορφων παραλιών θα βρείτε την κατοικία του αφρικανικού πιγκουίνου. Με ύψος μισού μέτρου, μεγάλη περιέργεια και ακόμη μεγαλύτερο θράσος, οι πιγκουίνοι είναι το αγαπημένο σύμβολο του Κέιπ. Ανέχονται την ανθρώπινη παρουσία, αλλά όχι τα χάδια. Ακόμη και οι πιο αδιάφοροι επισκέπτες συγκινούνται από το κωμικό θέαμα των πιγκουίνων. Απολαύστε το γεύμα σας στο Πένγκουιν Πόιντ Καφέ, με τα ευρηματικά πιάτα επηρεασμένα από την ασιατική κουζίνα. Πριν φύγετε, μην παραλείψετε να κατεβείτε στην παραλία για να βουτήξετε δίπλα στους πιγκουίνους και να τους φωτογραφίσετε.
7 μ.μ. Γεύση Αφρικής
Το τουριστικό Κέιπ Τάουν είναι τόσο ευρωπαϊκό, που μπορεί να ξεχάσετε σε ποια ήπειρο βρίσκεστε. Πηγαίνετε στο Αφρικα Καφέ, που φιλοξενείται σε ανακαινισμένο αρχοντικό του 18ου αιώνα. Το μενού προσφέρει πιάτα από τις τρεις κυριότερες φυλές της Νότιας Αφρικής: Κόσα, Ζουλού και Ντεμπέλε, αλλά και πικάντικες σπεσιαλιτέ των Μαλαίσιων και Ινδονήσιων που έφθασαν στο Κέιπ Τάουν πριν από 300 χρόνια.
9 μ.μ. Στην παραλία
Την ημέρα, μπορεί κανείς να καθίσει σε υπαίθριο καφέ στο Καμπς Μπέι και να παρακολουθεί νωχελικά τους λουόμενους και τους σέρφερ. Τα βράδια, μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του Λάιονς Χεντ, του βουνού απέναντι από το Τέιμπλ Μάουντεν, για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, προτού κατεβείτε πίσω στην πολύβουη νυχτερινή ζωή. Θα ακούσετε τζαζ και αφρικανική χορευτική μουσική στο Μπαράζα, αλλά και στο Λα Μεντ, που απευθύνεται περισσότερο στη νεολαία.

Κυριακή
10 π.μ. Οινογευσία
Κάποτε, πολύ πριν το απαρτχάιντ, τα κρασιά της Νότιας Αφρικής εξάγονταν στις βασιλικές αυλές του Λουδοβίκου 16ου και του Ναπολέοντα. Η επάνοδος της δημοκρατίας στη χώρα επέτρεψε και πάλι στον κόσμο να απολαύσει τα προϊόντα της οινοποιίας της. Πριν φύγετε, επισκεφθείτε μία από τις οινοποιίες νότια του Κέιπ Τάουν, για να δοκιμάσετε τα τελευταία σταφύλια της περιόδου, συνδυάζοντας το καλό κρασί με τα εδέσματα ενός από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής. Μία από τις πολλές αυτές οινοποιίες είναι και η Βρέντε εν Λαστ, στην κοιλάδα Φρανσόεκ, που μπορεί επίσης να σας φιλοξενήσει στο ανακαινισμένο παραδοσιακό πανδοχείο.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πού να μείνετε:
Victoria and Alfred Hotel www.vahotel.co.za

Protea Hotel www.proteahotels.com
Τι να κάνετε:
Table Mountain www.tablemountain.net

Aubergine www.aubergine.co.za
Obz Cafe www.obzcafe.co.za
District Six Museum www.districtsix.co.za
Gold of Africa Museum www.goldofafrica.co.za
Hout Bay www.houtbayonline.com
Penguin Point Cafe www.bouldersbeach.co.za
Africa Cafe www.africacafe.co.za
Baraza www.blues.co.za
La Med www.lamed.co.za
Vrede En Lust www.vnl.co.za

(πηγή: www.kathimerini.gr, 2/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: