Η μεγαλύτερη ρόδα του κόσμου γυρίζει στη Σιγκαπούρη

Η μεγαλύτερη ρόδα παρατήρησης του κόσμου άρχισε τις περιστροφές της χθες στη Σιγκαπούρη, με στελέχη εταιρειών να πληρώνουν πολλές χιλιάδες δολάρια, για να βρεθούν στην «εναρκτήρια πτήση» της γιγάντιας ρόδας λούνα παρκ που κοσμεί τη νησιωτική μεγαλούπολη.

Η ρόδα, ύψους 165 μέτρων, που αντιστοιχεί σε 42 ορόφους κτιρίου, προσφέρει θέα 360 μοιρών της Σιγκαπούρης, αλλά και της γειτονικής Μαλαισίας και Ινδονησίας. Η ρόδα της Σιγκαπούρης είναι κατά τι ψηλότερη από εκείνη του Λονδίνου, που έχει ονομασθεί «Τροχός της Χιλιετίας» και φθάνει τα 135 μέτρα ύψος.

«Είναι μία μοναδική ρόδα λούνα παρκ. Είμαι ενθουσιασμένος που ανήκω στους πρώτους της επιβάτες και ελπίζω ότι ο καιρός θα είναι καθαρός για να απολαύσω τη θέα», είπε ο Κο Πανγκ Αν, επικεφαλής επιχείρησης στη Σιγκαπούρη, την ώρα που περίμενε να επιβιβασθεί σ’ ένα από τα πολυτελή βαγόνια.

Οι κατασκευαστές της ρόδας συγχύζονται, όμως, όταν το έργο τους αποκαλείται «ρόδα» λούνα παρκ: «Δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη από ρ...», λέει ο Φλοριάν Μπολέν, πρόεδρος της εταιρείας Singapore Flyer (Ιπτάμενη Σιγκαπούρη), που μοιράζεται το όνομά της με τη γιγάντια ρόδα. Αντίθετα από τα κρεμαστά, παλιά, στριμωγμένα βαγόνια που βρίσκαμε στις ρόδες των λούνα παρκ, η Ιπτάμενη Σιγκαπούρη διαθέτει 28 σταθερές «κάψουλες». Κάθε μία από τις κάψουλες, με μέγεθος αστικού λεωφορείου, διαθέτει κλιματισμό και χωρά 28 άτομα. Οι επιβάτες μπορούν να τριγυρνούν μέσα σε αυτές, ενώ δεν θα νιώθουν την κίνηση ή δονήσεις κατά τη διάρκεια της 30λεπτης περιστροφής τους.

Τα εισιτήρια για τις τρεις πρώτες νύχτες λειτουργίας έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ το κόστος τους έφθανε ακόμη και τα 6.200 δολάρια, για τις πρώτες θέσεις. Η κάθε κάψουλα θα διαθέτει δύο σερβιτόρους, που θα προσφέρουν ποτά και μεζέδες. Οι προσφορές θα συνεχισθούν μέχρι τα επίσημα εγκαίνια, την 1η Μαρτίου.

Η Σιγκαπούρη, που δεν διαθέτει ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, έχει εγκαινιάσει εκστρατεία κατασκευής μεγάλων έργων, με στόχο την ενίσχυση της εικόνας της ως τουριστικού προορισμού. Η «Ιπτάμενη Σιγκαπούρη» κατασκευάσθηκε άλλωστε απέναντι από το προγραμματισμένο συγκρότημα καζίνο Μαρίνα Μπέι, που αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το 2009 και σε μικρή απόσταση από τη διαδρομή του πρώτου αγώνα Γκραν Πρι Φόρμουλα 1, που θα διεξαχθεί στους -άριστους- δρόμους της Σιγκαπούρης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 12/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: