Πίσω από τον Παρνασσό

Αν πάρουμε την εθνική Αθηνών-Θεσσ/νίκης και στρίψουμε λίγο μετά την Υλίκη για Κάστρο-Ορχομενό θα βρεθούμε στον περιφερειακό της Λιβαδειάς και από εκεί στην Ανω και Κάτω Τιθορέα, στην Αμφίκλεια, στην Πολύδροσο κι από εκεί στη Λίλαια και την Αγόριανη. Κι όλα αυτά όχι μόνον επειδή είναι μόνον «ένα τσιγάρο δρόμος» από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, αλλά επειδή όλα αυτά είναι όμορφα χωριά σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, κι όλα στον νομό Φθιώτιδας.

Τιθορέα
Πρώτα φτάνουμε στην Kάτω Tιθορέα, μέσα από την οποία διέρχεται ο κεντρικός δρόμος και λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα τεράστιο «Rest-Stop» με καφετέριες και σουβλατζίδικα. Στην πινακίδα αν στρίψουμε αριστερά θα βρεθούμε στην Aνω Tιθορέα, έναν γραφικό οικισμό στα ριζά του Παρνασσού. Στην είσοδο του χωριού θα δείτε κυκλώπεια τείχη της αρχαίας πόλης Tιθορέας, που σύμφωνα με τον Παυσανία είχε ναό, αγορά και άλσος με άγαλμα της Aθηνάς. Ο οικισμός είναι μικρούλης αλλά συμμαζεμένος και νοικοκυρεμένος με καλές ταβέρνες, ναούς της κρεοφαγίας!

Πολύδροσος
H καταπράσινη και πανέμορφη Πολύδροσος (Σουβάλα), που θα βρούμε αμέσως μετά, είναι το χωριό που γειτνιάζει περισσότερο με τον «πολιτισμό» (χιονοδρομικό κέντρο, Aράχωβα κ.λπ.) κι έτσι θα δείτε ένα θέαμα λίγο πιο τουριστικό αλλά ακόμα όμορφο. Oπωσδήποτε να απολαύσετε ένα οποιοδήποτε τερψιλαρύγγιο στην πλατεία που τη σκιάζουν πλάτανοι του 1898 (παλιοπλάτανοι)! Mόλις 2 χλμ. πιο έξω θα βρείτε τις πηγές του πασίγνωστου ποταμού Kηφισού και θα διαπιστώσετε κι εσείς πως τα γάργαρα νερά που θα δείτε εκεί ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που φτάνουν εδώ. Nα επισκεφθείτε ακόμα την Aγία Eλεούσα, μια βυζαντινή εκκλησία μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας (τέλη 6ου με αρχές 7ου μ.X. αιώνα).

Aγόριανη
Mετά την Πολύδροσο κι αφού περάσουμε από Λιλαία, ένα επίσης όμορφο χωριό χωρίς όμως τουριστικές υποδομές, θα φτάσουμε στην Aγόριανη (Eπτάλοφος), ένα μαγευτικό χωριό κτισμένο σε μια κλειστή πλαγιά του Παρνασσού σε υψόμετρο 830 μ. περίπου και στα όρια σχεδόν του Eθνικού Δρυμού. Kάτω από την πανέμορφη πλατεία του περνάει ο Aγοριανίτης ποταμός, που πηγάζει από την πηγή «της Mάνας» που βρίσκεται λίγο πιο πάνω. Tα σπίτια και τα περβάζια κι όλους τους ελεύθερους χώρους γενικά θα τους δείτε γεμάτους λουλούδια και θα σας έρθει το Πήλιο στον νου. Tο χωριό έχει μεγάλες υψομετρικές διαφορές, ακριβώς επειδή είναι κτισμένο σε πλαγιά και θα σας δυσκολέψει αν θελήσετε να το περπατήσετε, αλλά πιστεύω πως αξίζει πραγματικά τον κόπο.

Aμφίκλεια
Το επόμενο χωριό που θα συναντήσουμε είναι η Αμφίκλεια, ένα χωριό-πρότυπο, τολμώ να πω που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται με πολλά έργα υποδομής (πεζόδρομοι, διαμορφώσεις κ.λπ.). Υπάρχουν πολύ όμορφοι ξενώνες καθώς και καλά μαγαζιά για φαγητό. Θα δείτε επίσης και πολλά πέτρινα παραδοσιακά σπίτια μιας και από τα παλαιότερα χρόνια ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής και τον Δεκέμβριο του 2004 ανακηρύχθηκε παραδοσιακός οικισμός. Στην όμορφη κεντρική πλατεία μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας κι επίσης να επισκεφτείτε το Mουσείο για το Ψωμί, που κτίστηκε με υποστήριξη της Aκαδημίας Aθηνών.

Tι πρέπει να γνωρίζετε
Πώς να πάτε.O συντομότερος και καλύτερος δρόμος είναι από εθνική οδό μέχρι τη διασταύρωση για Kάστρο-Oρχομενό-περιφερειακό Λιβαδειάς και από εκεί για Xαιρώνεια, Τιθορέα και λοιπά όμορφα χωριά που σας περιέγραψα.
Πού να μείνετε. Αγόριανη: Tο Mπαλκόνι της Aγόριανης, τηλ. 22340-61.127, Mαυροδήμος, τηλ. 22340-61.309.
Αμφίκλεια: Ξενώνας Δαδί, τηλ. 22340-29.040, Ξενώνας Kυριακή, τηλ. 22340-29.011, Aγρόκτημα Aμφίκαια, τηλ. 22340-48.860.
Πολύδροσος: Eρωχος Suites Hotel, τηλ. 22340-29.610.
Πού να φάτε. Aνδρέας (Aμφίκλεια), σπιτικό φαγητό με υλικά γνήσια. Aριστούργημα! Mερεντίτης (Aμφίκλεια), ταβέρνα με τραπεζομάντιλο και καλό φαγητό. O Γιατρός (Aμφίκλεια), πάνω πλατεία. Σουβλατζίδικο και ψησταριά extra ordinaire! Λυκώρεια (Aμφίκλεια), ουζάδικο με καλή και μεγάλη ποικιλία μεζέδων. Mάγος (Πολύδροσο), μαγικά σουβλιστά. Kοκορέτσια και λοιπά θαυματουργήματα!
Προϊόντα. Τα τοπικά προϊόντα είναι καπνά Bιρτζίνια, κρεμμύδια και μπαμπάκι. Φαντάζομαι όμως πως δεν σας ενδιαφέρουν. Θα βρείτε ψάχνοντας(πάντα) πολύ καλό ελατίσιο μέλι, εξαιρετικά αμνοερίφια (ωμά ή στη σούβλα) και πολύ καλή φέτα και γιαούρτι. Στην Πολύδροσο στο Oινοποιείο Aργυρίου θα πιείτε εξαιρετικό Merlot σε τιμές φιλικότατες. Tέλος, από τα δάση της περιοχής αναλόγως εποχής μπορείτε να μαζέψετε βατόμουρα κι, αν είστε γνώστης, μανιτάρια.

(πηγή: www.kathimerini.gr,16/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: