Τα δέκα πιο όμορφα κτίρια στη Νέα Υόρκη

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Νέας Υόρκης δημοσίευσε πρόσφατα έναν οδηγό με τα δέκα πιο όμορφα κτίρια της πόλης. Κάποια από αυτά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά. Εντούτοις, θεωρούνται αριστουργήματα της σύγχρονης τέχνης, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Η λίστα έχει ως εξής:

ΜΕΓΑΡΟ CONDE NAST: Κατασκευάστηκε από την εταιρεία Fox & Fowle το 1999. Ο ύψους 264 μέτρων ουρανοξύστης στην καρδιά της Τάιμς Σκουέρ αποτελεί πρότυπο «πράσινης» αρχιτεκτονικής, με υπερσύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ: Σχεδιάστηκε από τον Τζέιμς Πόλσεκ και αποπερατώθηκε το 2004. Μία κυκλική εξωτερική προσθήκη από γυαλί και ατσάλι συμπληρώνει αριστουργηματικά το αρχικό κτίριο του 19ου αιώνα και συμβολίζει την εξέλιξη του Μπρούκλιν σε επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής της πόλης.

ΚΤΙΡΙΟ PRADA: Σχέδιο του Ρεμ Κουλχάας, χτισμένο το 2001. Η χρήση ξύλου με νερά δεσπόζει στο κεντρικό κατάστημα της Prada, το οποίο είναι φτιαγμένο για να «εκθέτει τα προϊόντα της εταιρείας, όχι για να τα πουλάει».

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ APPLE στο Σόχο: Εργο των Ρόνετ Ρίλεϊ και Μπόλιν Τζάκσον σε συνεργασία με το δημιουργικό τμήμα της Apple και τον «γκουρού» Στιβ Τζομπς, εκ πρώτης όψεως δεν τραβάει την προσοχή του επισκέπτη. Πρόκειται για απλό κτίριο από κίτρινο τούβλο, της δεκαετίας του 1920. Το εσωτερικό, όμως, είναι εντυπωσιακό και χαρακτηρίζεται από μία επιβλητική γυάλινη σκάλα και γυάλινη γέφυρα.

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ROSE στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Ο Τζέιμς Πόλσεκ σχεδίασε το 2001 μία επιβλητική σφαίρα διαμέτρου 27 μέτρων, που φαίνεται να επιπλέει μέσα σ’ ένα τεράστιο γυάλινο κύβο.

ΣΤΑΘΜΟΣ GRAND CENTRAL: Σχεδιάστηκε από τους Ριντ & Στερν και τους Γουόρεν & Γουέτμορ το 1903. Ανακατασκευάστηκε το 1998, από τους Μπέγιερ, Μπλίντερ και Μπελ. Πρόκειται για κλασική κατασκευή, γνωστή για τις αψίδες, το ρολόι, τη διάφανη οροφή της και τα παράθυρα που παραπέμπουν σε καθεδρικό. Το 1998 προστέθηκαν εκθεσιακοί χώροι και υπέροχα εστιατόρια και καφέ.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΟΡΓΚΑΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Η προσθήκη αποπερατώθηκε το 2006, σε σχέδιο του Ρέντζο Πιάνο. Οι γυάλινοι τοίχοι δένουν αρμονικά το κλασικό με το νεωτερικό και το κτίριο θεωρείται αριστουργηματικό.

ΜΕΓΑΡΟ CHRYSLER: Παρόλο που δεν είναι τόσο γνωστό όσο το Εμπάιρ Στέιτ είναι εξίσου όμορφο. Σχεδιασμένο από τον Βαν Αλεν, το 1930, το κτίριο αυτό θεωρείται το πιο εξαίσιο παράδειγμα Αρτ Ντεκό.

ΠΥΡΓΟΣ HEARST: Πρόκειται για έναν ουρανοξύστη 42 ορόφων που σχεδιάστηκε από τον Νόρμαν Φόστερ το 2004. Θεωρείται μοναδικό στον κόσμο, καθώς ο μεγαλειώδης πύργος κτίσθηκε στη βάση του παλιού εξαώροφου κτιρίου της εταιρείας Hearst. Δεν έχει κάθετες κολόνες και φαίνεται σαν να ισορροπεί στον αέρα.

ΜΕΓΑΡΟ SEAGRAM: Σχεδιασμένο από τους Λούντβιχ Μίες βαν ντερ Ρόε και Φίλιπ Τζόνσον, το 1958, υπήρξε το κτίριο που μεταμόρφωσε κυριολεκτικά τη Νέα Υόρκη. Διαθέτει τις τέλειες αναλογίες.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 29/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: