Οι μάσκες βγαίνουν μετά χορού και μουσικής και από αύριο, Καθαρή Δευτέρα, με τους χαρταετούς στον ουρανό και τα παραδοσιακά Κούλουμα που διοργανώνονται στους περισσότερους δήμους της χώρας, ανοίγει η περίοδος της Σαρακοστής.
Οι μεγάλες παρελάσεις του Καρναβαλιού στην Πάτρα αλλά και σε άλλες πόλεις γιορτάζουν την τελευταία Κυριακή των Απόκρεω και μας καλούν να παραδώσουμε στην πυρά τον Καρνάβαλο.
Στο νοτιότατο άκρο της Ελλάδας οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν την τιμητική τους. Η Κρήτη γιορτάζει στο Ρέθυμνο και στα Μάλλια Ηρακλείου ενώ στο ενετικό λιμάνι των Χανίων οι καρναβαλιστές θα ξεφαντώσουν με αποκριάτικο πρόγραμμα του δήμου.
Ανεβαίνοντας προς τα βόρεια της χώρας θα σας αντάμειβε μια στάση στον Τύρναβο. Η θεσσαλική πόλη τιμά τον Διόνυσο με τη φαλλολατρία. Άρματα και 3.500 καρναβαλιστές διασχίζουν την πόλη ενώ την Καθαρή Δευτέρα οι κάτοικοι συγκεντρώνονται από το πρωί στο Αλσος του προφήτη Ηλία, όπου στήνεται το γαϊτανάκι. Οι Τυρναβίτες γιορτάζουν όπως οι αρχαίοι φαλλοφόροι χορευτές και μαγειρεύουν το μπουρανί, ένα φαγητό από τα πρώτα χόρτα της άνοιξης.
Στα Γιάννενα οι Απόκριες τελειώνουν με μεγάλες φωτιές που ανάβουν στις γειτονιές, τις παραδοσιακές τζαμάλες, και εννοείται ότι το γλέντι και η οινοποσία δεν έχουν... τελειωμό. Στην Καβάλα, στην Παναγιά της Θάσου και στη Χωριστή Δράμας, στην Ξάνθη, στις Σάππες Ροδόπης, στη Μέστη, στο Διδυμότειχο, στην Ορεστιάδα, στις Σέρρες και σε πολλές άλλες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν προγραμματιστεί καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας όσοι ανηφορίσουν στον λόφο της Δραγατσούλας στον Ορχομενό θα απολαύσουν την απογείωση του χαρταετού τους μετά παραδοσιακών εδεσμάτων. Αν βρεθείτε όμως στη Χαλκίδα, μη χάσετε την ευκαιρία να συναγωνισθείτε σε επιδεξιότητα με τους παρευρισκομένους στο πέταγμα του αετού. Εκεί γίνεται διαγωνισμός χαρταετού! Γλέντι, φαγητό και παραδοσιακά έθιμα περιέχει το εορταστικό πρόγραμμα και στην Ανω Σύρο ενώ την Καθαρή Δευτέρα τα Κούλουμα θα εορταστούν στον Γαλησσά και στο Κίνι. Στη Μυτιλήνη ξεχωρίζει το Καρναβάλι της Αγιάσου.
ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς είναι αφιερωμένη κυρίως στα παιδιά, στην πλατεία Αριστοτέλους, θα αναλάβουν η μπάντα του δήμου, χορευτικά συγκροτήματα με μαζορέτες, αλλά και ακροβάτες, ξυλοπόδαροι και κλόουν.
Αποκριάτικο γλέντι οργανώνεται και στο δάσος Κρυονερίου στην Ανω Τούμπα με εννεαμελή ορχήστρα και χορούς από όλη την Ελλάδα.
Κοζάνη: Οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία της πόλης ξεκινούν από το μεσημέρι. Αρχίζει η παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων και στις 7 μ.μ. επιστρέφει στην κεντρική πλατεία για το άναμμα των φανών.
Καρπενήσι: Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου με την αναβίωση του παραδοσιακού θεατρικού δρώμενου «Πανάρατος» και συνεχίζονται με την αποκριάτικη παρέλαση στις 5 μ.μ. Ακολουθεί σοκολατοπόλεμος, καραμελοπόλεμος και το δρώμενο «Καύση του Χειμώνα» με λαμπαδηφορία. Στο ίδιο σημείο αύριο θα προσφέρονται από την Καθαρά Δευτέρα νηστίσιμα εδέσματα και κρασί, ενώ θα απολαύσετε το παραδοσιακό γαϊτανάκι, χορούς, τραγούδια και τον βλάχικο γάμο.
Κρανίδι: Γυρίζει ο Καρνάβαλος το πρωί στο Πόρτο Χέλι.
Λουτράκι: Παρελάσεις αρμάτων και μεταμφιεσμένων υπό τους ήχους της φιλαρμονικής οργανώνονται στην κεντρική λεωφόρο. Παλαιά έθιμα αναβιώνουν την Καθαρή Δευτέρα, στην Περαχώρα ο βλάχικος γάμος και στις 5 μ.μ. στην κεντρική πλατεία ο χορός της τράτας.
Λάρισα: Παρέλαση αρμάτων, καρναβαλιστών και το κάψιμο του Καρνάβαλου υπό τους ήχους της δημοτικής ορχήστρας οργανώνονται στην πλατεία Φιλιππουπόλεως, όπου θα βρείτε άφθονο κρασί. Ραντεβού την επομένη για Κούλουμα στην Τερψιθέα.
Νάουσα: Αποκριάτικη παρέλαση στις 12 το μεσημέρι και στις 5 μ.μ. στην πλατεία Αλωνίων παραδοσιακές εκδηλώσεις με τους Γενίτσαρους που βγάζουν τους «Πρόσωπους». Το βράδυ στο παραδοσιακό κτίριο Μπουτάρη (9 π.μ.-11 π.μ.) το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού. Αποκριάτικη παρέλαση και την Καθαρά Δευτέρα στους δρόμους της πόλης.
Μυτιλήνη: Μεγάλη αποκριάτικη γιορτή από τις 10 το πρωί στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης με κλόουν, ξυλοπόδαρους, ζωντανή μουσική και πολλές εκπλήξεις και παρέλαση στις 3 το μεσημέρι.
Κέρκυρα: Θα απολαύσετε τη μεγάλη παρέλαση με τη συμμετοχή φιλαρμονικών, σχολών χορού, πολιτιστικών σωματείων και πολλών άλλων φορέων. Θα ακολουθήσουν βραβεύσεις και το κάψιμο του Καρνάβαλου.
Κεφαλλονιά: Η παρέλαση του Βασιλιά Καρνάβαλου θα ξεκινήσει το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Θα απολαύσετε εντυπωσιακά άρματα και εξεζητημένες μεταμφιέσεις.
Σύρος: Σήμερα διοργανώνεται το μεγάλο «πάρτι του Σουρή». Το βράδυ δεκάδες μεταμφιεσμένοι θα διαγωνιστούν για την ανάδειξη της πιο έξυπνης παρουσίας.
Θάσος: Τα διονυσιακά μυστήρια αναβιώνουν και άρματα παρουσιάζουν «θέατρο δρόμου». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και... καρναβαλιστές με αθυρόστομα πειράγματα, χορό, τραγούδι και κρασί.
Ηράκλειο: Στο Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» γιορτάζουν οι Ηρακλειώτες με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, άφθονο κρασί και παραδοσιακούς νηστίσιμους μεζέδες.
ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕΡΡΕΣ
Κύρια πρόσωπα του συντελεστών του «έργου» που παίζεται τη Δευτέρα την Τυρινή στους δρόμους του χωριού Αγία Ελένη των Σερρών είναι: ο ρακένδυτος Καλόγερος (δηλαδή ο καλός γέρος), του οποίου το πρόσωπο καλύπτει ένα νεροκολόκυθο, ο καλοντυμένος θρακιώτης βασιλιάς (το έθιμο έχει τις ρίζες του στο Θρακιώτικο Καρναβάλι) και ένα παιδί που κερνάει το κρασί. Η Μπάρμπω και τα Καρναβάλια ως κομπάρσοι αυτοσχεδιάζουν, διασκεδάζοντας τον κόσμο. Αν τις ημέρες της Αποκριάς βρεθείτε στην Αγία Ελένη, θα ήταν καλό να αποφύγετε το μπουλούκι, γιατί συχνά ο Καλόγερος, απροειδοποίητα, βουτάει τη σφουγγιά του (ένα εργαλείο που κρατάει στο χέρι) στα λασπόνερα και καταβρέχει όσους βρεθούν κοντά του. Η βόλτα του μπουλουκιού καταλήγει στην πλατεία. Εκεί οι νέοι παλεύουν στα λασπόνερα. Ακολουθεί ο χορός του Καλόγερου, ο επονομαζόμενος και «πώς το τρίβουν το πιπέρι». Και το γλέντι κορυφώνεται.
ΑΓΙΑΣΟΣ
Η κατάσταση τις ημέρες της Αποκριάς φέρνει σε αριστοφανική, αλλά αντίστροφα. Στην Αγιάσο, οι άντρες ντύνονται γυναίκες: βράκες, τσιμπέρια, δαντέλες, φρου φρου και αρώματα και το πρόσωπο καλυμμένο με μαντίλι ή μάσκα. Το γλέντι φτάνει στο αποκορύφωμά του την Καθαρή Δευτέρα, όταν οι κουδουνοφόροι μασκαράδες με κέρατα στο κεφάλι κατακλύζουν τους δρόμους με πρόσωπα μουντζουρωμένα. Και βέβαια οι περαστικοί γίνονται ο στόχος των πειραγμάτων τους.
ΝΑΟΥΣΑ
Η ήρεμη μακεδονική πόλη αυτές τις ημέρες παραμερίζει τη «νοικοκυροσύνη» της και το διασκεδάζει. Οι ζουρνάδες και τα τύμπανα δεν σταματούν με αποκορύφωμα την Κυριακή της Αποκριάς. «Ατραξιόν» της ημέρας ο Γιανίτσρος και η Μπούλα (δηλαδή ο γαμπρός και η νύφη), των οποίων οι ρίζες του γενεαλογικού τους δέντρου φθάνουν στην αρχαιότητα και στη λατρεία του Διονύσου. Την πολύπλοκη ενδυμασία του Γιανίτσαρου συμπληρώνει ένα γιλέκο με ραμμένα νομίσματα τα οποία σε κάθε του βήμα δημιουργούν έναν απίστευτο θόρυβο. Στο χέρι του κινεί ρυθμικά ένα σπαθί. Τον ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα ένας άντρας ντυμένος με την τυπική νυφιάτικη ενδυμασία.
Αφού συγκεντρωθούν όλοι (γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι), το μπουλούκι καταλήγει στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου γίνεται αναπαράσταση γεγονότων από την ελληνική Επανάσταση. Αμέσως μετά ξεκινά μεγάλο τσιμπούσι. Την επόμενη Κυριακή το γλέντι επαναλαμβάνεται, ενώ την Καθαρά Δευτέρα το μπουλούκι συγκεντρώνεται και πάλι για να γλεντήσει. Η τελευταία βραδιά κλείνει με τα εξής λόγια: «Ο,τι είπαμε και δεν είπαμε εδώ να μείνει». Συχώρεση και όρκος μαζί.
ΞΑΝΘΗ
Γεμάτες οι ημέρες του Καρναβαλιού στην Ξάνθη από την πρώτη Κυριακή των Απόκρεω ως και την τελευταία . Παραδοσικά, χορωδιακά, λάτιν αλλά και τζαζ συγκροτήματα θα γεμίζουν μουσικά τις βραδιές. Η είσοδος του ξανθιώτη Καρνάβαλου θα γίνει την επομένη με τη συμμετοχή 23 λαογραφικών συλλόγων. Η παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία, όπου η βραδιά θα κλείσει με αναπαραστάσεις εθίμων και χορών. Την Κυριακή στις 15.00 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση ενώ στις 19.30 θα κάψουν τον Τζάρο (παλιό έθιμο) στον ποταμό Κόσυνθο. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται καθημερινά πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και τρία αφιερώματα στην Ιμβρο, στην Κύπρο και στη Θράκη.
ΣΟΧΟΣ
Ολες τις ημέρες της Αποκριάς τα «Καρναβάλια» με τις ογκώδεις φορεσιές και τα θορυβώδη κουδούνια τριγυρίζουν μαζί με τους οργανοπαίχτες στους δρόμους και ξεσηκώνουν τον κόσμο. Η κορύφωση του γλεντιού έρχεται, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το τελευταίο τριήμερο και δη την Καθαρά Δευτέρα με την παρέλαση των κουδουνοφόρων και των μεταμφιεσμένων. Τότε γίνονται και οι αναβιώσεις των παλαιών εθίμων όπως το προστάβανι, το μοίρασμα της πίτας, η αναπαράσταση τοπικού γάμου κλπ.
ΣΚΥΡΟΣ
Ο βαρύς και πολύπλοκος εξοπλισμός του Γέρου εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της Σκύρου. Οσο για την Κορέλα (άντρας μεταμφιεσμένος σε γυναίκα) δίνει έναν ευτράπελο τόνο στις εκδηλώσεις. Τα μπουλούκια των μεταμφιεσμένων κυκλοφορούν καθημερινά από σπίτι σε σπίτι και ξεσηκώνουν τον κόσμο. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο δεν υπάρχει νέος Σκυριανός που να μη μεταμφιέζεται. Αλλωστε οι περισσότεροι το έχουν τάμα στον Αϊ-Γιώργη τον Σκυριανό.
(πηγή: www.tovima.gr)
Απόκριες - Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Ετικέτες Ελλάδα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου