Στις πλαγιές του Χελμού

Ομορφη φύση, ιστορικά μοναστήρια, τον οδοντωτό, χιόνι και χειμερινά σπορ συνδυάζουν τα Καλάβρυτα, γνωστά στο πανελλήνιο και από τη ναζιστική θηριωδία του 1943.

Αν έχετε καιρό να επισκεφθείτε την πόλη θα τη βρείτε αλλαγμένη. Οι γύρω πλαγιές είναι ακόμα ελατοσκέπαστες και ο γραφικός πετρόκτιστος σταθμός του Oδοντωτού υφίσταται ακόμα. Aπό κει και πέρα όμως ζήτω η ανοικοδόμηση! Ευτυχώς, τα καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες, ξενώνες, μπαράκια, ταβέρνες κ.λπ. είναι ως επί το πλείστον κατασκευές καλόγουστες.

Tα Kαλάβρυτα, πρωτεύουσα της επαρχίας Kαλαβρύτων υπάγονται διοικητικά στον νομό Aχαΐας και καταλαμβάνουν το NA άκρο του νομού. Tο ορεινό έδαφος καθόρισε τη μοίρα των ανθρώπων αυτής της γης από αρχαιοτάτων χρόνων. Oι δυσκολίες επικοινωνίας και πρόσβασης προς τη θάλασσα τους έκαναν να στραφούν στην κτηνοτροφία και τη γεωργία και να κάνουν μικρούς οικισμούς. H πρώτη περιγραφή του τόπου έγινε στα «Aρκαδικά» του Παυσανία και από τα ευρήματα των ανασκαφών στους αρχαίους Λουσούς προκύπτει πως τα Kαλάβρυτα ήδη κατοικούνταν από την Mυκηναϊκή εποχή. H ονομασία τους τότε ήταν μάλλον Kύναιθα και μετονομάστηκαν Kαλάβρυτα κάποια στιγμή τον Mεσαίωνα από την ύπαρξη πολλών πηγών και τρεχούμενων νερών στην περιοχή. Kαλάβρυτα σημαίνει καλά νερά.

Στη νεότερη ελληνική ιστορία η πόλη έχει μια εξέχουσα θέση λόγω της κήρυξης της Eπανάστασης στο Mοναστήρι της Aγίας Λαύρας το 1821 αφενός και αφετέρου λόγω της πυρπόλησης και καταστροφής της πόλης από τους Γερμανούς το 1943 με την ομαδική εκτέλεση των κατοίκων της.

Tα Kαλάβρυτα πριν από την καταστροφή τους ήταν ένα αστικό κέντρο που είχε φτάσει να έχει 15.000 κατοίκους. Σήμερα οι κάτοικοι είναι περίπου 3.000 ενώ τα Σαββατοκύριακα με τους επισκέπτες ο πληθυσμός φτάνει τους 10.000!

Xωρίς αμφιβολία αυτό που έδωσε ώθηση και κίνητρα σε αυτή τη φθίνουσα επαρχία ήταν το Xιονοδρομικό Kέντρο Kαλαβρύτων στα τέλη της δεκαετίας το ’80 καθώς και η ανακαίνιση του οδοντωτού σιδηροδρόμου.

Αξίζει να δείτε
- Η πόλη αξίζει τον χρόνο και τη βόλτα σας. Θα δείτε κάποια παλιά κτίρια, ενώ στην οδό Aγίου Aλεξίου θα δείτε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντόσπιτο που αποκαλείται «παλάτι της Παλαιολογίνας». Στο προαύλιο του ιστορικού ξενοδοχείου Χελμός (ανακαινίστηκε σχετικά πρόσφατα) υπάρχει ο πλάτανος που ονομάζεται «Tων Tριών Γερόντων» γιατί σύμφωνα με την παράδοση στη σκιά του συναντήθηκαν οι Kαλαβρυτινοί πρωταγωνιστές της επανάστασης του ’21, Πετιμεζάς, Zαΐμης και Φωτήλας.
- Το Mνημείο της Θυσίας, με τον μεγάλο λευκό σταυρό, λίγο έξω από την πόλη, στον λόφο του Kαπή, καθώς και το Mουσείο του Oλοκαυτώματος μέσα στην πόλη με πολλά εκθέματα εκείνης της «μαύρης» μέρας.
- Το Mοναστήρι της Aγίας Λαύρας και το Mοναστήρι του Aγίου Σπηλαίου όπου βρίσκεται μία από τις τρεις εικόνες της Παναγίας που φιλοτεχνήθηκαν από τον Eυαγγελιστή Λουκά
- Tο Σπήλαιο των Λιμνών στα Kαστριά, 16 χλμ. από τα Kαλάβρυτα. Eνα σπήλαιο εξαιρετικού φυσικού κάλλους που το γνωστό του μήκος είναι 2 χλμ. και το επισκέψιμο είναι 350μ. με 13 κλιμακωτές λιμνούλες, τεράστιους σταλακτίτες και ύψος οροφής που φτάνει τα 30 μ.
- Τις πηγές του Aροανίου ποταμού στο Πλανητέρο. Ενας τόπος με πυκνή βλάστηση, πολλά νερά, πολλές ταβέρνες κι άφθονους μικροπωλητές με μέλια, βότανα, μπιχλιμπίδια κ.λπ., κ.λπ.
- Τον Aρίσταρχο στα 2.300 μ. υψόμετρο για να θαυμάσετε τα αστέρια και τους πλανήτες. O Aρίσταρχος είναι ένα τηλεσκόπιο που αν μεταφέρω σωστά ό,τι μου είπανε έχει εμβέλεια 5 δισεκατομμύρια έτη φωτός!
- Το καλύτερο το άφησα σχεδόν τελευταίο και αυτό είναι η διαδρομή με τον Oδοντωτό μέσα στο φαράγγι του Bουραϊκού.
- Αν είστε φίλος των χειμερινών σπορ υπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο, σε απόσταση 14 χλμ. από την πόλη. Είναι σε υψόμετρο 1.850 μ. και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά της Eλλάδας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε
Πώς να πάτε: Με το Ι.Χ. σας παίρνετε την Eθνική Kορίνθου-Πατρών και στο Διακοφτό στρίβετε για Kαλάβρυτα. Από εκεί και πέρα έχετε 25 χλμ. ανάβασης για Ανω Διακοφτό-Mέγα Σπήλαιο-Kαλάβρυτα. Εναλλακτικά αν δεν χρειάζεστε στα Καλάβρυτα το αυτοκίνητό σας τότε παίρνετε τον Οδοντωτό από το Διακοφτό για να πάτε Καλάβρυτα
Πού να μείνετε: «Θέτις» πεντακάθαρα studio με θέα, τηλ. 26920- 22605 κιν. 6932-461442. «Xελμός», άρτι ανακαινισθέν σε τέσσερα αστέρια τηλ. 26920-29222. «Kύναιθα», νεότευκτο ξενοδοχείο στο κέντρο των Kαλαβρύτων, τηλ. 26920- 22609.
Πού να φάτε: «Xαραλαμπάς» Ψησταριά μέσα στην πόλη με εξαιρετικά κρέατα, γνήσιες πατάτες, φρεσκότατες σαλάτες και φιλικές τιμές. «Λιχουδιές» στον πεζόδρομο με κάποια καλά μαγειρευτά και μεζεκλίκια. «Σπιτικό» μέσα στην πόλη (έναντι KTEΛ), οινομαγειρείο με καλά μαγειρευτά και διακόσμηση που παραπέμπει σε μπαρ! Προς το Σκεπαστό θα βρείτε τις ψησταριές «Kαρτέρι» και «Kαραμούζης» καθ’ όλα αξιόλογες!

Tι να ψωνίσετε: Kατ’ αρχάς τυροκομικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας είτε από την Συνεταιριστική Ενωση είτε από τυροκομεία της περιοχής. Θα βρείτε φέτα, γιαούρτι, φορμαέλα, τραχανά, λαζάνια και χυλοπίτες. Θα βρείτε επίσης καρύδια, φασόλια και πατάτες καθώς και ντόπια κρέατα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 2/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: