Καφέ στο Τόκιο με μπάτλερ για πριγκίπισσες

«Καλωσορίσατε στο Μπάτλερς Καφέ, πριγκίπισσα», λέει ο Ευρωπαίος άνδρας με το καλοραμμένο κοστούμι, καθώς τοποθετεί απαστράπτων διάδημα στο κεφάλι της γυναίκας. Σ’ ένα έθνος όπου πολλά κορίτσια μεγαλώνουν με δυτικά παραμύθια, το Μπάτλερς Καφέ του Τόκιο απευθύνεται στη δημοφιλή φαντασίωση, που τρέφουν κορίτσια σε όλο τον κόσμο, ότι θα συναντήσουν τον πρίγκιπα του παραμυθιού αφού μεγαλώσουν. Η Γιαπωνέζα πελάτισσα του Καφέ μπορεί να ξεχάσει για μερικές ώρες ότι βρίσκεται στην πολύβουη συνοικία Σιμπούγια της ιαπωνικής πρωτεύουσας και να εισέλθει σ’ έναν κόσμο, όπου όμορφοι άνδρες σπεύδουν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες της, ρωτώντας κάθε λίγο και λιγάκι: «Ολα εντάξει, πριγκίπισσά μου;»

2.000 μόνιμες πελάτισσες

Το Μπάτλερς Καφέ έχει τέτοια επιτυχία, που απέκτησε πάνω από 2.000 μόνιμες πελάτισσες, από τα εγκαίνιά του το 2006 μέχρι σήμερα. Η 23χρονη νταντά Γιούρι Νοζάκι και η 26χρονη νηπιαγωγός Ακι Νακαμούρα, λένε ότι επισκέπτονται το Καφέ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα για να απολαύσουν τη σπάνια περιποίηση και λίγες στιγμές ρομαντισμού. «Αρχικά η ιδέα με ενόχλησε, αλλά οι σερβιτόροι είναι κούκλοι, ευχάριστοι και ευγενέστατοι. Το γεγονός ότι είναι ξένοι, μας βοηθά να αποδράσουμε από την πραγματικότητα. Ακόμη και τώρα, έπειτα από δεκάδες επισκέψεις, νιώθω ενθουσιασμό μόλις μπαίνω από την πόρτα. Χρειάζομαι τέτοιες συγκινήσεις στη ζωή μου», λέει η Γιούρι.

Την ίδια ώρα, το Μπάτλερς Καφέ αποτελεί πολύ πιο οικονομική εναλλακτική λύση από «ιδιωτικά κλαμπ», όπου γυναίκες ξοδεύουν εκατοντάδες ευρώ για λίγες ώρες συντροφιάς με καλοντυμένους Ιάπωνες.

Το Μπάτλερς Καφέ είναι το αντίστοιχο των «καφέ συντροφιάς», όπου προκλητικά ντυμένα κορίτσια σερβίρουν το αποκλειστικά ανδρικό κοινό.

Η ιδιοκτήτρια του Μπάτλερς, η 36χρονη Γιούκι Χιροχάτα, λέει ότι την ιδέα της πρωτότυπης επιχείρησης είχε ενώ εργαζόταν στην προηγούμενη δουλειά της, σε γραφείο της πρωτεύουσας. «Είχα δοκιμάσει κάθε είδους σπα, σαλόνια ομορφιάς και μασάζ, ενώ σκεφτόμουν να αρχίσω να επισκέπτομαι και «ιδιωτικά κλαμπ» σε αναζήτηση συναισθηματικής ικανοποίησης, αλλά η τσέπη μου δεν θα το άντεχε. Μετά, όμως, συνειδητοποίησα ότι η ψυχαγωγία για γυναίκες δεν έπρεπε να είναι ακριβή και θα έπρεπε να προσφέρεται ακόμη και με μία κούπα τσαγιού», λέει η Γιούκι, που κατέληξε στην ιδέα της, αφού πραγματοποίησε έρευνα μεταξύ δεκάδων γυναικών και κατέληξε σε μερικά βασικά χαρακτηριστικά: όλες οι ερωτηθείσες αναζητούσαν ρομαντικό σκηνικό και μία ευκαιρία να μάθουν αγγλικά, ήθελαν έναν ασφαλή χώρο, που δεν θα είχε καμία σχέση με τα ιδιωτικά κλαμπ και τα μπαρ, με πελατεία μεθυσμένους Ευρωπαίους. «Αυτό που θέλουν είναι να κάνουν τις ζωές τους λίγο συναρπαστικές. Οι γυναίκες θέλουν περιποίηση και ρομαντισμό», λέει η Γιούκι.

Η ψυχολόγος Γιόκο Νακαγκάουα, που εργάζεται ως οικογενειακός σύμβουλος στο Τόκιο, εκτιμά ότι η «μεταμόρφωση» σε πριγκίπισσα και η παρουσία δυτικών ανδρών-υπηρετών ενισχύει τη μυθιστορηματική αύρα του Μπάτλερς Καφέ. «Οι περισσότερες σύγχρονες Γιαπωνέζες νιώθουν ανικανοποίητες και καταπιεσμένες από το ανδρικό φύλο. Το Καφέ τούς προσφέρει μία παροδική ψευδαίσθηση και τις βοηθά να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους, έστω και για λίγο», λέει η κ. Νακαγκάουα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 22/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: