Σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά στη Μεγάλη Νότια Πύλη της Σεούλ

Σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά έχει υποστεί το Ναμνταέμουν, η Μεγάλη Νότια Πύλη, στο κέντρο της Σεούλ, η οποία είχε κατασκευαστεί πριν από 600 χρόνια και ανήκει στους σημαντικότερους εθνικούς θησαυρούς της Νότιας Κορέας και ένα από τα σύμβολα της χώρας.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό ενός άνδρα, τον οποίο αυτόπτης μάρτυρας είδε να μπαίνει στο οικοδόμημα το οποίο είναι κατασκευασμένο από πέτρα και ξύλο και να βάζει φωτιά. Ωστόσο όπως διευκρινίστηκε, από τις κασέτες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, δεν κατέστη δυνατό για την αστυνομία να διακρίνει άνδρα που εισέρχεται στο χώρο.

«Εξετάζουμε μία σειρά πιθανών αιτιών, συμπεριλαμβανομένου του εμπρησμού αλλά και του προβλήματος στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις», είπε ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος του Ναμνταέμουν, Κιμ Γιουνγκ-σου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο χθες αλλά αναζωπυρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα παρά τις προσπάθειες 100 και πλέον πυροσβεστών, οι οποίοι είπαν ότι ήθελαν να προχωρήσουν προσεκτικά, έτσι ώστε να μην καταστρέψουν τον χώρο κι έτσι τον κατέβρεξαν με νερό χωρίς να μπουν στο εσωτερικό του για να σβήσουν την φωτιά.

Η πύλη, η ιστορία της οποίας διδάσκεται στους μαθητές του δημοτικού σχολείου θεωρείται για τους Νοτιοκορεάτες μία μεγάλη απώλεια και πολλοί συγκεντρώθηκαν γύρω από αυτό για να δουν με τρόμο το μνημείο να μετατρέπεται σε στάχτες. Τον χώρο επισκέφθηκε και ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να αποκαταστήσει την πύλη.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η πύλη κατασκευάστηκε το 1398 και ήταν η κύρια νότια πύλη της Σεούλ, όταν η πόλη, που είχε ακόμη τείχη, έγινε πρωτεύουσα της χώρας πριν από περισσότερα από 600 χρόνια

Το Ναμνταέμουν ήταν το κεντρικό σημείο της διεθνούς τουριστικής εκστρατείας της Νότιας Κορέας και δεκάδες λεωφορεία που μετέφεραν ξένους τουρίστες την επισκέπτονταν κάθε μέρα, ενώ στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές τουριστικές αγορές.

Η πιο πρόσφατη ανακαίνιση της πύλης, που λέγεται επίσης «Σουνγκγιεμούν», δηλαδή «πύλη των τιμητικών τελετών» είχε γίνει την περίοδο 1961-1963.

(πηγή: www.flash.gr, 11/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: