36 ώρες στο Κάιρο του Ισλάμ και των Φαραώ

Το Κάιρο είναι μαζί πρώτος και τρίτος κόσμος, Ισλάμ και Φαραώ· μία πολύβουη πόλη που μιλάει σε όλες τις αισθήσεις σας σας ταυτόχρονα. Τα χιλιάδες χρόνια Ιστορίας της πόλης αποτυπώνονται στα 18 εκατομμύρια κατοίκων της: ο πωλητής «φουλ» που προσφέρει τα βραστά φασόλια του από στολισμένο καροτσάκι, ο καπετάνιος της φελούκας που οδηγεί το μικρό του και στα λασπωμένα νερά του Νείλου, ο νεαρός που οδηγεί το ποδήλατό του μέσα από το πλήθος, ισορροπώντας τελάρο γεμάτο ψωμιά στο κεφάλι του. Ελάτε προετοιμασμένοι: μαντίλι για τις γυναίκες που θέλουν να επισκεφθούν τα τζαμιά, χαρτομάντιλα για τις επισκέψεις στις τουαλέτες, μικρά χαρτονομίσματα για τα πουρμπουάρ και –αν σας αρέσει το ποτό– ένα ή δύο μπουκάλια κρασί από το κατάστημα του αεροδρομίου. Το Κάιρο έχει πάρα πολλά να προσφέρει, αλλά το καλό κρασί δεν είναι μέσα σ’ αυτά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
5 μ.μ. Ταξίδι στο παρελθόν
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βιώσετε τη μαγεία του Καΐρου από το να πάτε μία βόλτα με φελούκα στο Νείλο. Διαλέξτε μία από αυτές που περιμένουν απέναντι από το ξενοδοχείο Four Seasons στην Κηπούπολη (Garden City). Πάρτε μαζί σας το μπουκάλι κρασί που αγοράσατε στο αεροδρόμιο.
7 μ.μ. Αρωματικό ταμπάκο
Ξεχάστε τις αντικαπνιστικές νομοθεσίες της Δύσης. Το Κάιρο είναι μια πόλη καπνιστών, που αγαπούν τα βαριά τσιγάρα. Οι ναργιλέδες, όμως, θα σας ενθουσιάσουν με τις γλυκές γεύσεις φρούτων (πεπόνι, φράουλα, μήλο και βερίκοκο). Πηγαίνετε στο Σεκόια, ένα ήσυχο εστιατόριο στο βόρειο τμήμα του Ζαμαλέκ, του νησιού κοντά στο κέντρο της πόλης. Εκεί, μπορείτε να καθίσετε κάτω από τη λευκή τέντα και να παραγγείλετε μπίρα φτιαγμένη στην Αίγυπτο, αλλά και να απολαύσετε ένα πλούσιο γεύμα.
10 μ.μ. Γαμήλια γέφυρα
Αποφύγετε τα τουριστικά Μπούντα Μπαρ και Χαρντ Ροκ Καφέ. Προτιμήστε τη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου, από το νησί Ζαμαλέκ. Εκεί, τα νιόπαντρα ζευγάρια μαζεύονται σε καθημερινή βάση για να ξεκινήσουν το γλέντι μετά την τελετή. Αν η γαμήλια ατμόσφαιρα είναι υπερβολικά ξέφρενη για το γούστο σας, πηγαίνετε στην επόμενη γέφυρα, την Κασρ ελ Νιλ, αγαπημένο σημείο συνάντησης της νεολαίας της πόλης.

ΣΑΒΒΑΤΟ
9 π.μ. Φασόλια και φάβα
Το Κάιρο δεν είναι η γαστρονομική πρωτεύουσα της Μέσης Ανατολής, αλλά το φαγητό παραμένει πολύ καλό. Προτιμήστε τα αιγυπτιακά πιάτα, όπως το φουλ και την ταμάγια - τηγανητές πίτες φάβας. Τα δύο εδέσματα αποτελούν το αγαπημένο πρόγευμα των Αιγυπτίων. Πάρτε ταξί μέχρι την πλατεία Σαγέντα Ζεϊνάμπ, στην ομώνυμη πολυπληθή συνοικία. Φροντίστε να πεινάτε και πηγαίνετε στο εστιατόριο Ελ Καρμπεγκί. Με λίγες λίρες, θα ευχαριστηθείτε τα καλύτερα σάντουιτς με ταμάγια και φουλ του Καΐρου.
10 π.μ. Ισλαμικό Κάιρο
Κατευθυνθείτε στην κοντινή πλατεία Ιμπν Τουλούν για να ξεκινήσετε την περιοδεία σας στο ισλαμικό Κάιρο, ένα εκπληκτικό μείγμα σύγχρονης μεγαλούπολης και δυναμικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Δύο μνημεία που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε –το Μουσείο Γκάγιερ-Αντερσον και το τέμενος Ιμπν Τουλούν του 9ου αιώνα– ανοίγουν κάθε μέρα εκτός Παρασκευής στις 8 το πρωί. Το μουσείο του εμπόρου του 16ου αιώνα Αντερσον βρίσκεται δίπλα στο τέμενος, όπου για λίγα κέρματα ο φύλακας θα σας δώσει ειδικά καλτσάκια για να καλύψετε τα παπούτσια σας, προτού επισκεφθείτε τον ιερό χώρο. Ανεβείτε στον μιναρέ για εντυπωσιακή θέα της συνοικίας.
11.30 π.μ. Ανετα ψώνια
Οι επιθετικοί πωλητές μπορεί να σας χαλάσουν την εμπειρία της αγοράς στο Κάιρο. Γι’ αυτό πηγαίνετε στο μαγαζί Χαν Μισρ Τουλούν, απέναντι από το τέμενος. Εκεί, δεν θα βρείτε ενοχλητικούς εμπόρους και παζάρια, αλλά θα μπορέσετε να διαλέξετε σπάνια κομμάτια από την περιοχή του Φαγιούμ στην Ανω Αίγυπτο, χειροποίητα γυάλινα αντικείμενα και τέσσερις απαραίτητους χάρτες για τις επισκέψεις σας στο μεσαιωνικό Κάιρο.
Μεσημέρι Τεμένη και μια αγορά
Από το Ιμπν Τουλούν, χρησιμοποιήστε τους χάρτες 3 και 4 για να περπατήσετε μέχρι το τζαμί του Σουλτάνου Χασάν και το τζαμί Ριφάι, όπου βρίσκεται θαμμένος σε μοναχικό μνήμα ο τελευταίος Σάχης του Ιράν. Το Μπλε Τζαμί, πέντε με δέκα λεπτά βόρεια, καταρρέει αλλά είναι πολύ ήσυχο. Τα γαλάζια πλακάκια που απέμειναν σε κάποιους τοίχους κατασκευάστηκαν στην Τουρκία, πριν από εκατοντάδες χρόνια. Ανεβείτε τα 83 σκαλιά του μιναρέ για να απολαύσετε μοναδική θέα του επιβλητικού τεμένους του Σουλτάνου Μοχάμετ Αλη, την Πόλη των Νεκρών και το πάρκο Ανζάρ, που δημιουργήθηκε από τον Αγά Χαν. Μόλις βγείτε από το τζαμί, κάντε δεξιά, περάστε κάτω από την Πύλη Ζουάιλα –μία από τις τρεις των Φατιμιδών– και ορμήστε στην πολύβουη αγορά Αλ Χαλίλι, όπου θα μπορέσετε να παζαρέψετε με την ψυχή σας!
3 μ.μ. Φάτε σαν Αιγύπτιοι
Πεινάσατε; Δοκιμάστε κοσαρί, ένα συνδυασμό μακαρονιών, τηγανητών κρεμμυδιών, φακής και καυτερής σάλτσας, στα τραπεζάκια του κήπου στο Αμπού Ταρέκ της συνοικίας Μααρούφ.
4 μ.μ. Φαραωνικές εποχές
Οι πυραμίδες της Γίζας, μόλις έξω από την πόλη αξίζουν μία εκδρομή από μόνες τους, αλλά δεν είναι η μόνη γεύση της φαραωνικής Αιγύπτου στην πόλη. Στην καρδιά της μεγαλούπολης, στο επιβλητικό Αιγυπτιακό Μουσείο, στην πλατεία Ταχρίρ, μπορείτε να χορτάσετε εκθέματα της αρχαίας Αιγύπτου, καθώς και να δείτε την καλύτερη συλλογή από μούμιες στον κόσμο. Μη χάσετε την έκθεση Τουταγχαμών.
8 μ.μ. Δείπνο και μετά...
Μετά το δείπνο σας στο Ελ Κεμπαμπγκί, στο ξενοδοχείο Sofitel, πάρτε ταξί και περάστε το ποτάμι μέχρι το Κάιρο Τζαζ Κλαμπ, όπου θα ακούσετε χαλαρωτική μουσική ή θα χορέψετε στην πάνω αίθουσα.

ΚΥΡΙΑΚΗ
8.30 π.μ. Κοπτικό Κάιρο
Στο σταθμό Σαντάτ στην πλατεία Ταχρίρ, πάρτε το μετρό προς το Χελουάν και κατεβείτε στο Μαρ Γκιργκίς. Βρίσκεστε στο επίκεντρο του κοπτικού Καΐρου. Μη χάσετε την κρύπτη του Αγίου Σεργίου, κάτω από την ομώνυμη εκκλησία. Δείτε επίσης τη γυναικεία μονή του Αγ. Γεωργίου και το μικροσκοπικό της παρεκκλήσι. Επισκεφθείτε τη συναγωγή Μπεν Εζρα, με τα εντυπωσιακά μαρμάρινα πατώματα, προτού ολοκληρώσετε τη βόλτα σας στο νεκροταφείο, που αποδεικνύει την κοσμοπολίτικη φύση της πόλης.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 9/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: