Συγγνώμη» επισήμως στους Αβορίγινες

«Για την ταπείνωση και την αδικία στην οποία υποβάλαμε έναν υπερήφανο λαό και έναν υπερήφανο πολιτισμό ζητούμε συγγνώμη». Αυτή η φράση, μεταξύ άλλων, επρόκειτο να αναγνωσθεί σήμερα στη Βουλή της Αυστραλίας, σε μια ιστορική έκφραση μετάνοιας της πλειοψηφίας των λευκών εποίκων για τα δεινά που προκάλεσαν στους ιθαγενείς πληθυσμούς.

Η επίσημη συγγνώμη του νέου πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ επρόκειτο να υιοθετηθεί από τη Βουλή, ενώ γιγαντοοθόνες είχαν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να παρακολουθήσει ο πληθυσμός την ιστορική αυτή συνεδρίαση. Προαναγγέλλοντας τη σημερινή δήλωση μετανοίας, για πρώτη φορά στην ιστορία άνοιξαν χθες τις εργασίες του αυστραλιανού Κοινοβουλίου Αβορίγινες με παραδοσιακές ενδυμασίες.

«Ζητούμε συγγνώμη για τους νόμους και τις πολιτικές διαδοχικών Κοινοβουλίων και κυβερνήσεων, που προξένησαν βαθύτατο πόνο και απώλειες στην ομάδα αυτή συμπατριωτών μας» αναφέρει η δήλωση.

Η συγγνώμη απευθύνεται στους 100.000 Αβορίγινες που, στην παιδική τους ηλικία, έπεσαν θύματα της πολιτικής βίαιης ενσωμάτωσης, καθώς εκπρόσωποι του αυστραλιανού κράτους τους αποσπούσαν βίαια από τις οικογένειές τους. Η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε από το 1910 ώς και το 1970. Η συγγνώμη επεκτείνεται και «στις μανάδες και τους πατεράδες τους, τους αδελφούς και τις αδελφές, για την καταστροφή οικογενειών και τη διάλυση κοινοτήτων».

Η πολιτική αλλαγή του Νοεμβρίου, με την εκλογή του Eργατικού Κόμματος του Ραντ και την ήττα του Συντηρητικού Τζον Χάουαρντ έδωσε ώθηση στη συμφιλιωτική αυτή κίνηση. Ως τώρα, οι σχετικές προτάσεις προσέκρουαν στις αντιδράσεις της συντηρητικής κυβέρνησης.

Η Αυστραλία προστίθεται έτσι στον σύντομο κατάλογο των χωρών που έχουν ζητήσει επίσημα συγγνώμη από τις μειονότητες που καταπίεζαν. Το 1998, ο Καναδάς είχε ζητήσει συγγνώμη από τους Ινδιάνους, το 1992 η Νότια Αφρική είχε εκφράσει τη θλίψη της για τις πολιτικές του απαρτχάιντ, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο, το 1988 ζήτησε συγγνώμη όχι για τα όσα υπέστησαν οι Ινδιάνοι αλλά για τη φυλάκιση των Ιαπώνων της Αμερικής στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του «νέα σελίδα στην ιστορία της λαμπρής ηπείρου μας» και μίλησε για μέλλον «στο οποίο το Κοινοβούλιο αποφασίζει ότι οι αδικίες του παρελθόντος δεν θα συμβούν ποτέ, ξανά».

Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας ήταν κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες επί χιλιάδες χρόνια πριν από την άφιξη Βρετανών αποικιοκρατών στο Σίδνεϊ το 1788. Σήμερα, οι Αβορίγινες αριθμούν μόλις 450.000 ψυχές, επί συνόλου 21 εκατομμυρίων Αυστραλών. Είναι η φτωχότερη ομάδα της χώρας, ενώ εκπροσωπούνται σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά στο σωφρονιστικό σύστημα, στις λίστες των ανέργων και στη χορεία των αναλφάβητων. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 17 χρόνια μικρότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δεν συνόδευσε τη συγγνώμη με χορήγηση αποζημιώσεων, όμως ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του συνόλου της κοινότητας των Αβοριγίνων.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 14/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: