Η Ευρώπη των «27» οχυρώνεται με υπερσύστημα διαρκούς επιτήρησης των συνόρων

Τη δημιουργία μιας Ευρώπης που θα κρατά μακριά από τα σύνορα της Ενωσης λαθρομετανάστες, τρομοκράτες, κακοποιούς και άλλους ανεπιθύμητους, πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιλώντας για ένα «υπερ-σύστημα» διαρκούς επιτήρησης της μεθορίου, αλλά και το λεπτομερές «φακέλωμα» όλων όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Ενωση, είτε από το Αφγανιστάν προέρχονται είτε από την… Ελβετία.

Κεντρικός άξονας της πρότασης της Επιτροπής, την οποία παρουσίασε ο αρμόδιος για θέματα «Ασφάλειας, Ελευθερίας και Δικαιοσύνης» αντιπρόεδρός της, Φράνκο Φρατίνι, είναι η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης παράλληλα με την καλύτερη συνεργασία των κρατών-μελών στο πλαίσιο της «Frontex», της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων αυτών, αλλά και με την αναζήτηση κοινών μεθόδων και πολιτικών διαλογής των υποψήφιων επισκεπτών.

Τι θα κάνει το Eurosur
Στο πρώτο σκέλος, εργαλείο είναι το, όπως η ίδια το χαρακτηρίζει «υπερ-σύστημα», «Eurosur», που θα επιτρέψει τη διαρκή επιτήρηση της μεθορίου με δορυφορικά, εναέρια, επίγεια και πλωτά μέσα, παρέχοντας συνεχή κάλυψη όλων όσοι προσεγγίζουν ή διέρχονται τα σύνορα, σε οποιοδήποτε σημείο τους, με στόχο τον έγκαιρο «εντοπισμό, ταυτοποίηση, παρακολούθηση και σύλληψη» των λαθρομεταναστών αλλά και κάθε λογής κακοποιών, λαθρεμπόρων και μαφιόζων. Υπογραμμίζει, μάλιστα, η Επιτροπή ότι το σύστημα θα έχει και ανθρωπιστική διάσταση καθώς, διά της έγκαιρης σύλληψης θα προλαμβάνει και τις όχι σπάνιες τραγωδίες που συνοδεύουν τις απελπισμένες προσπάθειές τους να φθάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

Η δημιουργία του «Eurosur» θα είναι σταδιακή μέχρι το 2015, με χρηματοδότηση και για την ανάπτυξη ακόμα αποδοτικότερων συστημάτων επιτήρησης, πέραν των δορυφόρων, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και όλων των άλλων μέσων που θα έχει στη διάθεσή του, για να μετατραπεί, στην τελική φάση σ' ένα «υπερ-σύστημα» στο οποίο θα είναι διαδικτυομένα όλα τα επιμέρους συστήματα, υπό τον έλεγχο της ήδη υφιστάμενης ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων «Frontex».

Το έτερο σκέλος είναι η καλύτερη λειτουργία των 1.792 επίσημων μεθοριακών σταθμών της Ενωσης με στόχο την άμεση και πλήρη ταυτοποίηση όλων των εισερχόμενων και, φυσικά, εξερχόμενων, με τη δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου «εισόδου - εξόδου» ώστε να εντοπίζονται, ακόμα και φεύγοντας από την Ευρώπη, όσοι παραμένουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από εκείνο που τους έχει επιτραπεί.

Επίσης προτείνεται η δημιουργία λεπτομερούς «φακέλου» κάθε επισκέπτη, ανεξαρτήτως της διάρκειας που θα έχει η επίσκεψή του αυτή στην Ευρώπη, που θα περιλαμβάνει πλήρη βιομετρικά δεδομένα, στοιχεία από την αεροπορική εταιρεία που τον μετέφερε (κατά το αμερικανικό πρότυπο), στοιχεία που προκύπτουν από την έκδοση βίζας και άλλα δεδομένα, όπως ο λόγος της επίσκεψής του ή το αν έχει τα οικονομικά μέσα που προϋποθέτει η παραμονή του στην Ευρώπη.

Ο ίδιος φάκελος θα περιλαμβάνει το πλήρες ταξιδιωτικό «ιστορικό» κάθε επισκέπτη καθώς και το κατά πόσον υπήρξε νομοταγής σε προηγούμενες επισκέψεις του και θα είναι φυσικά άμεσα προσβάσιμος από κάθε αρμόδια υπηρεσία.

Μάλιστα προτείνεται η αυτοματοποίηση των σημείων εισόδου-εξόδου, ώστε ο έλεγχος να γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και όχι δαπανηρούς «πραγματικούς» αστυνομικούς, κάτι που θα διευκολυνθεί και με την αντικατάσταση της παραδοσιακής βίζας από ηλεκτρονικές άδειες εισόδου αντίστοιχες εκείνων που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ αλλά και τη δημιουργία καταλόγου «αξιόπιστων», με άλλα λόγια αποδεδειγμένα νομοταγών επισκεπτών.

Κοινή απάντηση στις ΗΠΑ
Εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαμορφώσει κοινή ευρωπαϊκή θέση έναντι των αμερικανικών απαιτήσεων που συνοδεύουν την πρόταση οριστικής κατάργησης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Ευρωπαίους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, έδωσαν χθες οι κυβερνήσεις της Ενωσης, με την Ελλάδα και άλλες χώρες να προειδοποιούν ωστόσο ότι, αν οι Βρυξέλλες δεν κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά, θα αναζητήσουν διμερείς λύσεις με τη Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ, έχουν στείλει στα κράτη-μέλη επιστολές με τις οποίες εκθέτουν τις απαιτήσεις τους για την κατάργηση της βίζας, ενώ αντίστοιχη επιστολή έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντίστοιχη αλλά όχι πανομοιότυπη, σημειώνεται καθώς, όπως εξηγούσαν χθες διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, οι επιστολές και τα αιτήματα που περιλαμβάνουν, δεν είναι ακριβώς οι ίδιες για όλους. Αλλωστε οι ΗΠΑ επεχείρησαν να διαπραγματευθούν χωριστά με ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, η Τσεχία ή η Ουγγαρία για την επίτευξη διμερών συμφωνιών κατάργησης της βίζας, κάτι που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των Βρυξελλών.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 15/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: