Πειραματική πτήση με βιοκαύσιμα πραγματοποίησε η Virgin

Ένα Boeing 747 της Virgin Atlantic πραγματοποίησε την Κυριακή την πρώτη δοκιμή βιοκαυσίμων σε επιβατικό αεροσκάφος πετώντας από τη Βρετανία στην Ολλανδία χωρίς επιβάτες. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα βιοκαύσιμα θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αν και πολλοί ειδικοί διαφωνούν.

Το τζάμπο τζετ των 400 θέσεων πέταξε από το Χίθροοου του Λονδίνου στο αεροδρόμιο Σίπχολ κοντά στο Αμστερνταμ με έναν από τους τέσσερις κινητήρες του να καίει βιοκαύσιμο από ξεχωριστή δεξαμενή. Παραμένει άγνωστο τι είδους βιοκαύσιμο χρησιμοποιήθηκε στην πτήση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Boeing και τον κατασκευαστή των κινητήρων General Electric.

«Το επίτευγμα αυτό θα βοηθήσει τη Vorgin Atlantic να χρησιμοποιεί καθαρότερα σκάφη στα αεροπλάνα της νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η πτήση επίδειξης θα μας δώσει κρίσιμες γνώσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε το αποτύπωμά μας στο [ατμοσφαιρικό] διοξείδιο του άνθρακα» δήλωσε ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων από την πτήση.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα βιοκαύσιμα προωθούνταν ως ιδανική λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: η χρήση ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα άνθρακα που ήταν παγιδευμένος στο υπέδαφος, ενώ η καύση βιοκαυσίμων απελευθερώνει άνθρακα που είχαν απορροφήσει τα φυτά από την ίδια την ατμόσφαιρα ενώ αναπτύσσονταν στο χωράφι.

Όμως οι νεώτερες μελέτες φαίνεται να διαψεύδουν τις ελπίδες, καθώς οι εκπομπές από τη χρήση βιοκαυσίμων αποδεικνύονται ουσιαστικά μεγαλύτερες από ό,τι άλλων υδρογονανθράκων. Η χρήση όλο και μεγαλύτερων εκτάσεων για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών οδηγεί αφενός σε αυξήσεις τιμών στα γεωργικά προϊόντα, αφετέρου σε αποψίλωση δασικών εκτάσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα νέα δεδομένα ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι θα αναθεωρήσει προς τα κάτω το στόχο για κάλυψη του 10% της κατανάλωσης των οχημάτων με βιοκαύσιμα έως το 2020.

Η Virgin, η Boeing και η GE δεν είναι πάντως οι μόνες εταιρείες της αεροπορικής βιομηχανίας που πειραματίζονται με εναλλακτικά καύσιμα. Νωρίτερα τον Γεβρουάριο ένα «σούπερ τζάμπο» Airbus A380, με κινητήρες Rolls-Royce πέταξε από τη Βρετανία στη Γαλλία καίγοντας συνθετικό υγρό καύσιμο της BT που παράγεται από φυσικό αέριο.

(πηγή: www.in.gr, 24/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: