36 ώρες στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνιας

Πεδιάδες, κίτρινα αγριολούλουδα, λόφοι με αμπέλια και καθόλου κίνηση σας περιμένουν αν επισκεφθείτε την κοιλάδα της Νάπα στη βόρεια Καλιφόρνια. Ισως χρειαστεί να πάρετε μαζί σας μία ομπρέλα και ένα πουλόβερ, αλλά ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή για ένα ταξίδι σε αυτή. Η περιοχή, που εκτείνεται σε μήκος 45 χιλιομέτρων, εμφανίζει τους ωραιότερους χρωματικούς συνδυασμούς τον χειμώνα, ενώ η ατμόσφαιρα μυρίζει πεύκο και έλατο.

Παρασκευη
3 μ.μ. Ποδηλασία στη σοδειά
Η χειμωνιάτικη ηρεμία σάς επιτρέπει να τριγυρίσετε στη Νάπα με ποδήλατο. Μερικοί από τους ωραιότερους δρόμους της περιοχής βρίσκονται γύρω από την Καλιστόγκα, τη μοδάτη πολίχνη στο ΒΔ άκρο της κοιλάδας. Το κατάστημα ποδηλάτων Καλιστόγκα θα σας νοικιάσει ανθεκτικά ποδήλατα, ενώ για μία πρώτη γεύση της Νάπα, πηγαίνετε με το ποδήλατο μέχρι την Οινοποιία Κλο Πεγκάς, για να δείτε πώς γίνεται το κρασί στην Καλιφόρνια.
7.30 μ.μ. Παγκόσμιες γεύσεις
Μαρμάρινες κατασκευές, υπερβολικά διακοσμημένα σιντριβάνια και δραματικός φωτισμός: η λάμψη στη Νάπα επισκιάζει ορισμένες φορές τις φυσικές αρετές και ομορφιές της. Για μια γεύση της «σπιτικής» Νάπα, δοκιμάστε το Ουάπο Μπαρ και Μπιστρό, ένα μικροσκοπικό εστιατόριο, όπου οι ντόπιοι συναντούν ευχαρίστως τους επισκέπτες, με διεθνή εκλεκτή κουζίνα.
9.30 μ.μ. Φέρτε ωτασπίδες
Μπίρα στη Νάπα; Μπορεί να ακούγεται βλάσφημο, αλλά το Καλιστόγκα Ιν Ρέστοραντ είναι και ζυθοποιία, που φτιάχνει εξαιρετική «πίλσνερ», αλλά και διάφορα άλλα είδη μπίρας. Το μικρό μαγαζί έχει ζωντανή μουσική κάθε βράδυ.

Σαββατο

9 π.μ. Ρίξτε λίγη λάσπη
Το όνομα της Καλιστόγκα ταυτίστηκε με τη λάσπη, από τη στιγμή κατά την οποία ο πρωτοπόρος της αναζήτησης χρυσού το 1849, Σαμ Μπράναν, βούτηξε στα τελετουργικά θερμά λουτρά των Ινδιάνων Ουάπο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ηφαιστειακή στάχτη και το θερμό νερό αναζωογονούν τους πόρους του δέρματος, ενώ άλλοι νιώθουν τους πόνους τους να υποχωρούν. Δείτε το Ιντιαν Σπρινγκς Ριζόρτ Σπα, που μοιάζει περισσότερο με παλάτι στην Ινδία της εποχής της αποικιοκρατίας.
11 π.μ. Λίγη ιστορία
Αν περπατήσετε στους δρόμους της Καλιστόγκα, θα πέσετε πάνω στο Μουσείο Σάρπστιν. Οπως και η ίδια η όλη, αυτή η χαριτωμένη συλλογή αντικειμένων της πρόσφατης ιστορίας, αλλά και των Ινδιάνων που έζησαν στην περιοχή, δεν έχει εγκαταλείψει παν ίχνος εκκεντρικότητας και θα σας κάνει να γελάσετε. Μεσημέρι. Μετρήστε τα σταφύλια. Ηρθε η ώρα να δείτε τι σημαίνει κοιλάδα της Νάπα. Πάρτε ένα σάντουιτς από το Παλισέιντς Ντέλι και ορμήστε στα αμπέλια! Μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ εκατοντάδων. Αν και οι μεγάλες οινοποιίες δεν φημίζονται συνήθως για τη χάρη τους, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Κουιντέσα. Οι συναρπαστικές οργανωμένες επισκέψεις των εγκαταστάσεων θα σας φέρουν σε επαφή με τις εξαίρετες ποικιλίες Μπορντό. Στην άλλη άκρη του οινοποιητικού φάσματος, βρίσκονται τα Γκριν Τρακ Σέλαρς, μια μονάδα δυναμικότητας ενός ατόμου και ενός φορτηγού, που παράγει, όμως, εκπληκτικό πινό-νουάρ. Μη χάσετε και την οινοποιία Κάζα Νουέστρα, που παραπέμπει στη δεκαετία του 1960 και τον χιπισμό, με κατσίκια να βόσκουν ελεύθερα μπροστά στην είσοδο, αλλά και εντατική χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
5 μ.μ. Ωρα για ψώνια
Η κωμόπολη της Αγίας Ελένης (Σεν Ελενα), δέκα χιλιόμετρα νότια της Καλιστόγκα, είναι ένας μικρός καταναλωτικός παράδεισος. Στο Φουτκάντι, θα βρείτε παπούτσια μεγάλων μόδιστρων σε λογικές τιμές. Στο κατάστημα της τοπικής διακοσμήτριας Εριν Μάρτιν μπορείτε να διαλέξετε χάλκινα γλυπτά, πορσελάνινες λάμπες και άλλα είδη σπιτιού.
8 μ.μ. Δείπνο στο ποτάμι
Για ένα αξέχαστο δείπνο, πηγαίνετε στο Ανζέλς στην πόλη της Νάπα. Πρόκειται για μια ανακαινισμένη αποθήκη δίπλα στο ποτάμι, μακριά από τις ορδές τουριστών ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκεί, θα απολαύσετε κάθε είδους πιάτο, από σπάνιες γεύσεις ποταμόψαρων μέχρι και παραδοσιακό μπέργκερ, με ντόπιο τυρί και -όπως θα περιμένατε- μεγάλη λίστα κρασιών.
9.30 μ.μ. Χορέψτε
Αν και η πόλη της Νάπα είναι έρημη μετά το σούρουπο, αυτό δεν ισχύει για το Ούβα, το μπαρ με τη ζωντανή τζαζ κάθε Σάββατο, όπου μπορείτε και να χορέψετε με την ντάμα σας.

Κυριακη
10 π.μ. Τέχνη της οινοποιίας
Για μια διαφορετική εικόνα του κρασιού, οδηγήστε μέσα από τον δασώδη δρόμο, έως τη σκεπασμένη με κισσό Συλλογή Ες, το μουσείο σύγχρονης τέχνης και οινοποιίας, που ίδρυσε ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Ες. Οργανωμένες επισκέψεις του φωτεινού μουσείου θα σας δείξουν τα έργα καλλιτεχνών όπως ο Φρανκ Στέλα, ο Ρόμπερτ Μάδερουελ και ο Φράνσις Μπέικον. Από ένα παράθυρι του μουσείου, θα θαυμάσετε τη μοναδική θέα των δεξαμενών ζύμωσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εικαστικές τέχνες και οινοποιία είναι ένα.
12.30 μ.μ. Γιόγκα και φαγητό
Νιώθετε ότι χάσατε τον «προσανατολισμό» σας, ύστερα από τόσες δοκιμές κρασιών; Κάντε μια στάση στο νέο στούντιο γιόγκα Γιουμπούντου για ένα μάθημα γιόγκα ανουσάρα ή βινιάσα. Αν το στομάχι σας γουργουρίζει, δοκιμάστε το εξαίρετο εστιατόριο του Γιουμπούντου, με αυστηρά χορτοφαγικά πιάτα. Η πίτσα μανιτάρια έχει απίθανο ντόπιο τυρί, ενώ τα λαχανικά και τα φρούτα προέρχονται όλα από τον βιολογικό κήπο του Γιουμπούντου.

Xρήσιμες πληροφορίες
Πού να μείνετε
Indian Springs Resort and Spa www.indianspringscalistoga.com
River Terrace Inn www.riverterraceinn.com

Τι να κάνετε
Calistoga Bike Shop www.calistogabikeshop.com
Wappo Bar & Bistro www.wappobar.com
Calistoga Inn Restaurant & Brewery www.calistogainn.com
Sharpsteen Museum www.sharpsteen-museum.org
Quintessa www.quintessa.com Green Truck Cellars www.greentruckcellars.com
Footcandy www.footcandy.com Martin Showroom www.martinshowroom.com
Angele www.angelerestaurant.com
Uva www.uvatrattoria.com
Hess Collection www.hesscollection.com
Ubuntu www.ubuntunapa.com

(πηγή: www.kathimerini.gr,16/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: