Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες Κονγκό και Ρουάντα για την επίλυση της κρίσης

Οι πρόεδροι του Κονγκό και της Ρουάντα κατέληξαν σε συμφωνία το Σάββατο να συμμετάσχουν σε περιφερειακή σύνοδο, με στόχο την επιίλυση της κρίσης στις ανατολικές περιοχές της ΛΔ του Κονγκό. Η πιθανότερη τοποθεσία για τη διεξαγωγή της Συνόδου είναι το Ναϊρόμπι.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λουί Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή από την Πέμπτη, είχε συνομιλίες με τους ηγέτες των δύο χωρών.

Μιλώντας στο BBC ο Βέλγος αξιωματούχος είπε ότι οι Καμπίλα και Καγκάμε συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη διάσκεψη, στην οποία θα παρίστανται επίσης εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωσης και άλλοι αφρικανοί ηγέτες.

Στη ΛΔ του Κονγκό βρίσκεται επίσης και ο Αμερικανός απεσταλμένος στην Αφρική Τζ.Φρέιζερ, ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ και ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ αναμένεται να μεταβούν κι αυτοί στη ΛΔ του Κονγκό και τη Ρουάντα.

(πηγή: www.in.gr, 1/11/2008)

Φόβοι γενικευμένης σύρραξης στο Κονγκό, σε φυγή στρατός και άμαχοι

Στην πόλη Γκόμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό προελαύνουν δυνάμεις ανταρτών Τούτσι. Απομακρύνθηκε το πολιτικό προσωπικό του ΟΗΕ, σε φυγή οι κυβερνητικές δυνάμεις. Κύμα 20.000 αμάχων κατευθύνεται την ίδια ώρα προς την πόλη για να ξεφύγει από μάχες στα περίχωρα. Απεσταλμένους στέλνουν ΕΕ και ΟΗΕ...


Η γενική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί και τις κινήσεις στρατού και αμάχων είναι συγκεχυμένη.

Το Εθνικό Κογκρέσο Λαϊκής Αμυνας (CNDP) των ανταρτών Τούτσι, υπό τον στρατηγό Λοράν Νκούντα, κατηγορεί την κυβέρνηση του Κονγκό για απραξία έναντι των ανταρτών των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση της Ρουάντα (FDLR) που αποτελείται από Χούτου προερχόμενους από τη Ρουάντα και οι οποίοι κατηγορούνται για τη γενοκτονία του 1994.

Ο στρατός του Κονγκό δηλώνει ότι στρατεύματα από τη Ρουάντα πέρασαν τα σύνορα και εξαπέλυσαν επιθέσεις, γεγονός που πυροδοτεί φόβους για διεύρυνση της σύγκρουσης με γειτονικές χώρες. Η κυβέρνηση της Ρουάντα αρνείται ότι παρέχει στήριξη στους αντάρτες της φυλής Τούτσι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει εσπευσμένα στο Κονγκό τον επίτροπο Ανάπτυξης Λουί Μισέλ για σειρά επαφών με την κυβέρνηση και για να αποτιμήσει τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω των συγκρούσεων. Ο Λουί Μισέλ αναμένεται στην Κινσάσα αργά την Τετάρτη για συνάντηση με τον πρόεδρο του Κονγκό Γιόζεφ Καμπιλά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει εκτάκτως για την κατάσταση στο Κονγκό.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν συνομίλησε με αμφότερους τους ηγέτες του Κονγκό και της Ρουάντα, Γιόζεφ Καμπιλά και Πολ Καγκάμπε, και έστειλε επίσης απεσταλμένους στις δύο πρωτεύουσες. Στο Κονγκό έχει αναπτυχθεί η μεγαλύτερη ειρηνευτική δύναμη παγκοσμίως με στόχο να αποτρέψει επανάληψη του γενικευμένου πολέμου. Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ φθάνουν σήμερα τις 17.000.

Μπροστά στην προέλαση των ανταρτών Τούτσι, ο ΟΗΕ απομάκρυνε το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού του προσωπικού από τα κεντρικά γραφεία του στην πόλη Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, προς τις όχθες της λίμνης Κιβού.

«Εγκαταλείπουμε τα κεντρικά γραφεία [...] Βρισκόμαστε τώρα σε αυτοκινητοπομπή» δήλωσε μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ. Η αυτοκινητοπομπή που αναχώρησε από τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ αποτελείται από περίπου 10 οχήματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία συνοδεύονται από στρατιωτικά οχήματα.

Την Γκόμα εγκαταλείπουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, λόγω της προέλασης των ανταρτών.

Επίσης, περίπου 20.000 άμαχοι που είχαν συγκεντρωθεί σε καταυλισμό προσφύγων στο χωριό Κιμπάτι, 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γκόμα, κατευθύνονται τώρα προς την Γκόμα για να γλιτώσουν από τις μάχες μεταξύ του στρατού και των ανταρτών του Λοράν Νκούντα που διεξάγονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Κατά πληροφορίες, το Κιμπάτι τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

(πηγή: www.in.gr, 29/10/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: