Εφιάλτης από εκατομμύρια πουλιά στη Ρώμη

Φορώντας ολόλευκη, αστροναυτική στολή και μάσκα, ο Φαμπρίτσιο Ζάνι συνεχίζει επιμελώς τη δουλειά του. Στόχος του, να μην επιτρέψει στα πτηνά που έχουν καταλάβει τη Ρώμη να κοιμηθούν ούτε λεπτό. Εκατομμύρια ψαρόνια σκίζουν τον ουρανό πάνω από το Βατικανό, ενώ ο Ζάνι και οι συνάδελφοί του ετοιμάζουν τις συσκευές για να δημιουργήσουν πραγματικό ηχητικό πανδαιμόνιο, ώστε οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες από τον βορρά να εγκαταλείψουν την Αιώνια Πόλη.

Αρκεί το γύρισμα ενός διακόπτη και ένας απαίσιος ήχος, οι σάλπιγγες της κολάσεως στην πραγματικότητα, που θυμίζουν στο ανθρώπινο αυτί τον ήχο νυχιών που σέρνονται σε μαυροπίνακα, καλύπτει τα πάντα. Στην πραγματικότητα είναι η ενισχυμένη μαγνητοφώνηση του ήχου που κάνουν ψαρόνια για να σημάνουν κίνδυνο.

Μέσα στη σύγχυση που ακολουθεί, κανείς δεν μπορεί να πει αν τελικά τα πτηνά ενοχλούνται από τον θόρυβο. Σίγουρα, όμως, οι άνθρωποι που βρίσκονται στη γειτονιά την εγκαταλείπουν τάχιστα, κοιτάζοντας απορημένοι και δείχνοντας με την έκφρασή τους αποτροπιασμό για τη δυσωδία των πτηνών, ενώ προστατεύονται από τα περιττώματα κρατώντας ανοικτές τις ομπρέλες τους.

«Κάθε μέρα χρησιμοποιούμε διαφορετικό ήχο» εξηγεί ο Τζιοβάνι Αλμπαρέλα, συντονιστής της επιχείρησης που οργανώνει η Ιταλική Ενωση Προστασίας Πτηνών. «Το θέμα είναι να τα παραπλανήσουμε ώστε να πιστέψουν ότι κινδυνεύουν».

Γεράκια χρησιμοποίησαν οι Αγγλοι

Η Αιώνια Πόλη δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Το Λονδίνο χρησιμοποίησε γεράκια για να αποπέμψει τα περιστέρια από την πλατεία Τραφάλγκαρ, ενώ στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης οι Αρχές με μια ανάλογη συσκευή παραγωγής κρότου προσπάθησαν να τρομάξουν τα πουλιά και να τα διώξουν το 2006.

Και η αλήθεια είναι ότι τα πτηνά αποτελούν έναν πραγματικό κίνδυνο και ενόχληση για οδηγούς και διαβάτες, και καταστρέφουν τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία του κόσμου, ενώ τον περασμένο μήνα εξανάγκασαν αεροσκάφος της Ryanair να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Τσιαμπίνο της Ρώμης.

Kάθε ψαρόνι ζυγίζει περίπου 80 γραμμάρια και φυσικά είναι ακίνδυνο. Οταν όμως πετούν σε σμήνη, τόσο πυκνά που μπορούν να κρύψουν τον ήλιο, όχι μόνο αποτελούν κίνδυνο αλλά η δυσωδία τους είναι απερίγραπτη.

Οι δημοτικές αρχές της Ρώμης πριν από 13 χρόνια αποφάσισαν ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος ήταν ο εκφοβισμός των πτηνών ώστε να επιστρέφουν στα πάρκα ή στην ύπαιθρο γύρω από την ιταλική πρωτεύουσα. Γι’ αυτό και δημιουργήθηκε η ομάδα εκφοβισμού, η οποία κινείται σε ολόκληρη τη Ρώμη κυνηγώντας τα έναντι 120.000 ευρώ κατά περίοδο.

Μέχρι και 5.000.000

Τα πτηνά επιστρέφουν στη Ρώμη κάθε βράδυ από την ύπαιθρο λόγω της σχετικής ζέστης και της έλλειψης εχθρών μέσα στην πόλη. Κάποιες περιόδους ο πληθυσμός τους φτάνει τα πέντε εκατομμύρια, υποστηρίζει ειδικός της ορνιθολογικής εταιρείας.

Ηδη, έχουν τοποθετηθεί στη Ρώμη μόνιμες συσκευές παραγωγής κρότου πάνω σε δένδρα μαζί με μικρές λωρίδες από αλουμίνιο, ώστε να ενοχλούνται ακόμα περισσότερο τα ζώα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 28/11/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: