Οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης έγιναν ορατές από τη φετινή σεζόν στην ελληνική τουριστική οικονομία, ενώ το 2009 προοιωνίζεται ακόμη πιο δύσκολη τουριστική χρονιά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων το ύψος της μείωσης των αφίξεων τουριστών αεροπορικώς σε 18 αεροδρόμια της χώρας στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φέτος σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι έφθασε σε ποσοστό 1,4%. Οπως εξηγεί το Ινστιτούτο η παραπάνω εξέλιξη των αεροπορικών αφίξεων επηρεάστηκε από την αρνητική πορεία των τελευταίων 3 μηνών (Αυγουστος-Οκτώβριος). Το μεγαλύτερο πλήγμα, φέτος, δέχθηκε η περιοχή της Πελοποννήσου καθώς στα δύο αεροδρόμια του Αράξου και της Καλαμάτας καταγράφηκε κάμψη στις αφίξεις κατά 21,8%. Επίσης, σημαντικές μειώσεις στις αφίξεις ξένων παρουσίασαν τα αεροδρόμια της Σάμου κατά 8,8% και της Καβάλας κατά 8,6%. Αντίθετα, μεγάλες αυξήσεις στις αφίξεις παρουσίασαν κατά 22,6% η Χίος και κατά 15,1% η Κεφαλονιά.
Το Ινστιτούτο τονίζει ότι η αρνητική πορεία των αεροπορικών αφίξεων θα αμβλυνθεί λίγο από την εκτιμούμενη αύξηση των αφίξεων των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας με άλλα μεταφορικά μέσα, εκτός αεροπλάνου. Ωστόσο, θεωρεί ότι η μείωση των αεροπορικών αφίξεων δεν φαίνεται πιθανόν να αντισταθμιστεί από την αύξηση των αφίξεων με άλλα μεταφορικά μέσα.
Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ η πορεία του τουρισμού τη φετινή σεζόν στέλνει το μήνυμα ότι το 2009 θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά. Το πόσο δύσκολη θα είναι, όπως σημειώνει το Ινστιτούτο, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα επηρεαστεί από την κρίση το εισόδημα των αλλοδαπών που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας και κατά πόσο θα τους επηρεάσει σε αυτή τους την απόφαση. Παράλληλα, τονίζει ότι «θα εξαρτηθεί και από την αντίδραση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας στην υιοθέτηση μέτρων και πολιτικών οι οποίες θα ενεργοποιήσουν ασφαλιστικές δικλίδες που διαθέτει η κοινωνία και οικονομία προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την κρίση».
Εξάλλου, αρνητικά κινήθηκαν οι αφίξεις ξένων στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Κύπρο. Αντίθετα, θετικά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση στην Κροατία και στην Τουρκία. Θετικά κινήθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις στη χώρα μας σε ποσοστό 4% στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Με εξαίρεση την Κύπρο που παρουσίασαν μείωση οι τουριστικές εισπράξεις, σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις και στις άμεσα ανταγωνίστριες προς τη χώρα μας αγορές.
Η κρίση είναι ήδη εμφανής στον ελληνικό τουρισμό
Ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η χρονιά του 2009 για τον τουρισμό, προειδοποιεί το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Οι παρενέργειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην τσέπη των αλλοδαπών τουριστών θα κρίνουν τις αφίξεις της ερχόμενης σεζόν στη χώρα μας, εκτιμά το Ινστιτούτο.
Οι δυσοίωνες ενδείξεις επιβεβαιώνονται ήδη από τις αφίξεις τουριστών σε 18 αεροδρόμια της χώρας. Το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου μειώθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Το μεγαλύτερο πλήγμα, φέτος, δέχθηκε η περιοχή της Πελοποννήσου. Καθοδικά κινήθηκαν και οι αφίξεις σε Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο. Στον αντίποδα θετικά εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στην Κροατία και στην Τουρκία.
(πηγή: www.kathimerini.gr, 20/11/2008)
Μετράει ζημίες ο τουρισμός λόγω της κρίσης
Ετικέτες απόψεις - σχόλια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου