Μπαλί: Θα βρεθείτε στον Παράδεισο

Το παραδεισένιο νησί, πέρα από τον τουρισμό, ζει με τους ρυθμούς του και με τα χωριά του να καθρεφτίζονται στους ορυζώνες.

Το Μπαλί χωρίζεται από μία τεράστια «οροσειρά» από ηφαίστεια, που φαίνονται από οποιοδήποτε σημείο του νησιού και προσδίδουν στο τοπίο μια μυστηριακή αύρα. Οι φυτείες του ρυζιού με τα κλιμακωτά επίπεδα, τα καταπράσινα δάση, οι παραδοσιακές καλύβες των κατοίκων, τα διάφορα έθιμα που διατηρούνται ακόμη ζωντανά μαρτυρούν ότι οι ορδές των τουριστών που καταφτάνουν όλες τις εποχές στο Μπαλί δεν αλλοίωσαν την εξωτική ομορφιά του, ούτε τους ρυθμούς των ντόπιων. Οι ίδιοι οι Μπαλινέζοι είναι ένας πολύ ζεστός και φιλόξενος λαός που διατηρεί ακόμη τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του.

Η εξερεύνηση
Δείτε την πρωτεύουσα Ντενπασάρ με τους επιβλητικούς ναούς, τα μεγαλόπρεπα παλάτια και τα σπίτια που είναι χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Κανένα κτίριο δεν μπορεί να ξεπεράσει το ύψος ενός φοίνικα (με το νόμο)! Γύρω από την πόλη θα συναντήσετε υπέροχες βίλες. Αφήνοντας την πρωτεύουσα, που εκτός από την τοπική ατμόσφαιρα και τα ψώνια δεν έχει τίποτα σπουδαίο να σας προτείνει, θα κάνετε πολύ ενδιαφέρουσες εκδρομές και εξερευνήσεις. Πηγαίνετε λοιπόν στη λίμνη Μπρατάν, όπου ορθώνονται ναοί χτισμένοι πάνω σε μικρά νησάκια. Επισκεφτείτε τη Σπηλιά του Ελέφαντα καθώς και διάφορα παραδοσιακά χωριά, όπως το Μπατουμπουλάν. Μπορείτε να ενοικιάσετε ένα πουλμανάκι με οδηγό και να ξεκινήστε για την περιοχή των ορυζώνων.

Ορυζώνες & παραλίες
Οι φυτείες του ρυζιού, σε σκαλωτά επίπεδα επάνω στα βουνά, γεμάτες νερό, μοιάζουν με καθρέφτες που μέσα τους «αδειάζει» όλο το γαλάζιο του ουρανού. Σειρά έχουν οι πανέμορφες παραλίες του νησιού. Αυτές που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο είναι η Σανούρ και η Κούτα, στο ανατολικό και δυτικό μέρος του Μπαλί αντίστοιχα. Η Κούτα είναι η πιο τουριστική από τις δύο, ωστόσο δεν της λείπει η πυκνή βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά και οι βωμοί με τα αφιερώματα. Πιο κάτω, η Νούσα Ντούα είναι μια ιδιαίτερα προικισμένη από τη φύση περιοχή, γεμάτη πράσινο και λουλούδια, την οποία βέβαια δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη οι τουριστικές επιχειρήσεις. Εδώ στήθηκαν τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα, απόλυτα όμως «δεμένα» με το περιβάλλον και πιστά στην ντόπια αρχιτεκτονική. Το αποτέλεσμα αποτελεί πραγματικό αξιοθέατο.

Μαγευτικές βόλτες
Καλή ιδέα είναι να οργανώσετε μια εκδρομή με το καραβάκι στο λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου όμορφο νησί Λόμποκ, ανατολικά του Μπαλί. Ανεβείτε στο ηφαίστειο απ' όπου θα θαυμάσετε μαγευτική θέα στο αρχιπέλαγος. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι ήσυχες, σχεδόν απάτητες. Όλοι οι κάτοικοι κυκλοφορούν φορώντας το παραδοσιακό ντοκάρ και οργανώνουν υπέροχες γιορτές όπου κυριαρχεί ο ήχος ενός παραδοσιακού οργάνου, του μπατάκ. Πίσω στο Μπαλί, μη χάσετε τον περίπατο στο «Πάρκο με τα πουλιά». Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία με χιλιάδες είδη παράξενων πτηνών μέσα σε ένα υπέροχο τροπικό πάρκο και σε ένα πραγματικά μοναδικής σύλληψης τεράστιο κλουβί που ούτε καν το αντιλαμβάνεσαι.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα πετάξετε με την Thai Airways (τηλ. 210-9692020) μέσω Μπανγκόκ. Είναι μια εταιρεία φημισμένη για την ­ασφάλεια, τη συνέπεια και το σέρβις της. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία μπορούν να οργανώσουν το ταξίδι σας.

Διαμονή: Εμείς σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα το «Nusa Dua Beach Hotel &Spa», έναν παράδεισο καλοπέρασης, ξεκούρασης και αναζωογόνησης. Το πρακτορείο ωστόσο θα σας προτείνει και άλλες λύσεις που θα είναι στα «μέτρα» σας.

Φαγητό: Θα χορτάσετε ­αστακούς (είναι πάμφθηνοι), ψάρια και θαλασσινά. Η ντόπια κουζίνα είναι πολύ γευστική, με πιάτα από κοτόπουλο, πάπια και μοσχάρι με διάφορα λαχανικά. Ευρωπαϊκή κουζίνα θα βρείτε σε όλα τα ξενοδοχεία

Διασκέδαση: Αν δεν πείσετε τον ξεναγό σας να σας πάει σε παραδοσιακό μπαλινέζικο γάμο (όχι μην του δώσετε λεφτά για να προκαλέσει... παντρειές!), θα αρκεστείτε στα μπαρ και τις ντίσκο των ξενοδοχείων ή στα μπαράκια και τα νάιτ κλαμπ με ζωντανή μουσική που θα βρείτε στις κοσμικές παραλίες.

Αγορές: Θαυμάσια μπατίκ, ­υφαντά, ξύλινα, ψάθινα και κεραμικά αντικείμενα, όλα σε τιμές που ξεμυαλίζουν. Στο Μπαλί θα ευχόσασταν να... φτιάχνατε το σπίτι σας από την αρχή!

(πηγή: www.7merestv.gr, 21/11/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: