Οι σεισμοί εδώ κι εκεί

Ενώ η επικαιρότητά μας κατακλύζεται από «παντελονάτους», «πεντακαθαρίδηδες» και «μουσαντένιους», στη μακρινή Καλιφόρνια έγινε κάτι που μολονότι μας αφορά, και μάλιστα πολύ, ελάχιστο φως είδε στη δημοσιότητά μας, εν αντιθέσει με τα διεθνή ΜΜΕ που το προέβαλαν εκτενώς. Οι Αρχές εκεί οργάνωσαν γιγαντιαία άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου σεισμού στην οποία πήραν μέρος πέντε εκατομμύρια άνθρωποι! Τη δεδομένη στιγμή όλοι αναζήτησαν χώρους για να προστατευτούν από τον ενδεχόμενο σεισμό, να εγκαταλείψουν χωρίς πανικό τα σπίτια, τα γραφεία, να κατευθυνθούν σε προκαθορισμένους χώρους.

Για φανταστείτε τη σκηνή, κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι σπεύδουν με τον ήχο της σειρήνας να προστατευθούν από έναν ισχυρό σεισμό, με ψυχραιμία και υποδειγματική τάξη; Είναι τέρατα ψυχραιμίας οι Καλιφορνέζοι; Οχι, απλώς έχουν μάθει να ζουν με τους σεισμούς και προετοιμάζονται για το μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια τις Αρχές ότι ένας σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ είναι πιθανός. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ενεργοποιηθεί πιθανότατα το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα και θα πληγεί η Καλιφόρνια. Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς τους, οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 1.800 και οι υλικές ζημιές τα διακόσια δισ. δολάρια.

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η επιστήμη δεν είναι σε θέση να προβλέψει την ακριβή ημέρα και ώρα έλευσης του μεγάλου σεισμού, η Πολιτεία φροντίζει να τους εκπαιδεύσει για το πώς θα αντιδράσουν την κρίσιμη ώρα. Δεν υπάρχουν ταμπού επ’ αυτού, για τους Aμερικανούς, για τον απλό λόγο ότι διακυβεύεται η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν διστάζουν να πουν την αλήθεια στους πολίτες, να τους υπενθυμίζουν διαρκώς από τα ΜΜΕ τη σεισμική απειλή, επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης των σχεδίων που έχουν εκπονήσει οι Αρχές.

Στην Ιαπωνία, είναι ακόμα πιο οργανωμένοι. Εκεί κάνουν τέτοιες ασκήσεις κάθε χρόνο και ο Ιάπωνας του Τόκιο ή του Κόμπε ξέρει ακριβώς τι θα κάνει τη δεδομένη στιγμή. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, τη χώρα με την υψηλότερη σεισμικότητα σε όλη την Ευρασία, έχουμε άλλο δόγμα: Μη μιλάτε για τους σεισμούς για να μην ανησυχήσει ο κόσμος και, κυρίως, να μην υποστεί ζημιά ο τουρισμός! Ασκήσεις ετοιμότητας του πληθυσμού στις περιοχές που έχουν υποδείξει οι επιστήμονες ως «υψηλού κινδύνου», αρκετές από τις οποίες η φύση τις αδίκησε τοποθετώντας τες πάνω σε σεισμικά ρήγματα; «Οχι, μη, προς Θεού, δεν θα πατήσει ψυχή παραθεριστή τα καλοκαίρια». Επιμένουν κάποιοι από την Πολιτεία ότι πρέπει κατά καιρούς να δοκιμάζονται στην πράξη οι σχεδιασμοί της για την αντιμετώπιση της σεισμικής απειλής; Το μήνυμα από τους τοπικούς άρχοντες προς την πολιτική ηγεσία καταφθάνει σκληρό: Μην τολμήσετε να «πανικοβάλετε» τους πολίτες του τόπου μας και να πλήξετε τον τουρισμό, διότι δεν θα πάρετε ούτε ψήφο. Το τι θα συμβεί όμως όταν χτυπήσει ο μεγάλος σεισμός –και αυτό σύμφωνα με τους σεισμολόγους θα γίνει σίγουρα– και βρει ανέτοιμο τον πληθυσμό, δεν θέλουν να το σκέφτονται.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 20/11/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: