Βομβάη ή Μουμπάι

Με πληθυσμό 13 εκατ. η Βομβάη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας και η πιο ποικιλόμορφη, κοσμοπολίτικη και δυτικοποιημένη. Η κινηματογραφική βιομηχανία του Μπόλιγουντ, μερικά από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία στον κόσμο και οι μεγαλύτερες βιομηχανικές και οικονομικές εταιρείες ευημερούν δίπλα δίπλα με την ακραία φτώχεια.

Ηδη το οικονομικό κέντρο της Ινδίας, η Βομβάη, σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη, όταν η Ινδία αναδύθηκε ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Τον περασμένο χρόνο, το Χρηματιστήριό της έφθασε σε μεγάλα ύψη, ενισχυμένο από επενδυτές, οι οποίοι αναζητούσαν ένα ασφαλές καταφύγιο από την παγκόσμια πιστωτική κρίση. Στην πόλη έχουν την έδρα τους πολλοί από τους βιομηχανικούς γίγαντες της χώρας και οι καινούργιοι ουρανοξύστες αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της εισροής νέου χρήματος. Καταστήματα και μπαρ, που θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται στα πιο μοντέρνα μέρη των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ανοίγουν κάθε εβδομάδα.

Η Βομβάη είναι μαγνήτης για όσους Ινδούς επιδιώκουν μια καλύτερη ζωή. Αλλά πολλοί από αυτούς, που έρχονται με το όνειρο του Μπόλιγουντ, καταλήγουν στην πορνεία ή το οργανωμένο έγκλημα. Ο πληθυσμός της πόλης έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια, με τους μισούς να ζουν σε τενεκεδουπόλεις. Σε ορισμένα μέρη, λέγεται ότι 50.000 άνθρωποι συνωστίζονται ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ως Βομβάη, η πόλη διακρίθηκε υπό τη βρετανική αποικιοκρατία και είναι γεμάτη από μνημεία. Δίπλα στο μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο Taj Mahal, που χτίστηκε το 1903 και συνδυάζει ποικίλες καλλιτεχνικές επιρροές, βρίσκεται το Gateway of India κτισμένο, για να θυμίζει την άφιξη του Γεωργίου Ε΄, στην πόλη.

Η Βομβάη έγινε Μουμπάι το 1995, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ακροδεξιού ινδουιστικού κόμματος Shiv Sena απέρριψε το αποικιακό όνομα, προς όφελος αυτού που χρησιμοποιούσαν οι Μαχαράστριοι (Marathis), ο αυτόχθονος πληθυσμός της περιοχής. Δεν είναι η πρώτη φορά, που η πόλη βιώνει τη βία -η αισθητή δυτική επιρροή και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών αναρριπίζουν παμπάλαιες πολιτιστικές και θρησκευτικές αντιπαλότητες.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 28/11/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: