Καρπενήσι - Ναύπακτος - Γαλαξείδι - Σπερχειάδα - Αράχωβα

Καρπενήσι
Σε μία από τις πιο προικισμένες σε βουνίσια ομορφιά περιοχές της Ελλάδας, την Ευρυτανία, το Καρπενήσι δεσπόζει ως ένας από τους πιο αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς. Απέχει 284 χλμ. από την Αθήνα και μπορείτε να πάτε και με ΚΤΕΛ.
Πρωτοχτίστηκε στα Βυζαντινά χρόνια και η παράδοση αναφέρει πως όταν ήταν να χτιστεί οι κάτοικοί του κρέμασαν το χειμώνα από ένα κομμάτι κρέας σε δέντρα τριών διαφορετικών τοποθεσιών της περιοχής. Εκεί που το κλίμα ήταν ηπιότερο και το κρέας αλλοιώθηκε γρηγορότερα, θεώρησαν ως καταλληλότερο μέρος για την εγκατάστασή τους. ”Σήμα κατατεθέν” του Καρπενησίου, η κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, με τον χαρακτηριστικό υπεραιωνόβιο πλάτανο και τις ονομαστές βρύσες της. Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας, από τα ιστορικότερα μνημεία της πόλης, αξίζει την προσοχή σας, καθώς είναι από τα πλέον εντυπωσιακά κτίρια της περιοχής. Αν αντέξετε, μπορείτε να κάνετε και μια βόλτα στα γειτονικά χωριά Κορυσχάδες, Λαγκαδιά, Άγιο Ανδρέα και Γοριανάδες. Πρόκειται για παραδοσιακούς οικισμούς, «πνιγμένους» μέσα στα έλατα που θα σας γοητεύσουν.

Που να φάτε: Στον Γαύρο, στον δρόμο προς Προυσσό, για φοβερά κρεατικά και εξαιρετικά ψητά. Αν προτιμάτε μαγειρευτά και παραδοσιακή κουζίνα, το Πανόραμα και ο Γεωργάλης αποτελούν τις ιδανικότερες επιλογές. Για τηγανιά, μπιφτέκι και παϊδάκια στην ταβέρνα Σπίθας στο Βουτύρο (22370 22610)

Ναύπακτος
Η ομορφότερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, εντυπωσιακά αναβαθμισμένη τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πόλο έλξης φοιτητών και όχι μόνο. Στην αναβάθμιση της πόλης, έχει βοηθήσει και η αναστήλωση του ίδιου του λιμανιού, ενός από τα πιο γραφικά σημεία της πόλης. Στον αρχαιολογικό χώρο που συντηρείται πίσω από το δυτικό τείχος του λιμανιού, θα βρείτε το άγαλμα του σπουδαίου Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που πολέμησε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και έχασε το αριστερό του χέρι, κρατώντας τη μαγική του πένα πάντα υψωμένη στον ουρανό με το δεξί. Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε το πευκόφυτο βενετσιάνικο κάστρο της Ναυπάκτου, τον πύργο της οικογένειας Μπότσαρη που έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο, καθώς και τα ίδια τα παραδοσιακά ναυτικά σπίτια στο κέντρο της πόλης πάνω από τα πλακόστρωτα καλντερίμια της. Αν έχετε χρόνο, αξίζει να κάνετε μια εκδρομή στα ορεινά της χωριά (Χάνι Μπανιά, Τρίκορφο με το περίφημο μοναστήρι των Παπαροκάδων και Άνω Χώρα)

Που να φάτε- που να βγείτε: Στην «Κουζίνα» της Μαρίας Λόη, δίπλα στα λικνιζόμενα σκάφη (τηλ. 26340 38411), στο «Bocca di Rosa» για το καλύτερο ιταλικό της Ναυπάκτου, στην παραλία Ψανής (τηλ. 26340 38144).Στις ταβέρνες «Πέτρινο» (τηλ. 26340 26524) και «Σπιτικό» (τηλ. 26340 26524) στο Γρίμποβο. Για καφέ, γλυκό και ποτό στο «Castello», στο Κάστρο Ναυπάκτου, με την εκπληκτική θέα, στο «Barbarossa» στον πεζόδρομο της Φορμίωνος, για καφέ στο λιμάνι, κάτω από τον τεράστιο πλάτανο αλλά και στο «Άρωμα», επίσης στο λιμάνι. Στο club «Cinema», στο «On the Rocks» στο Στενοπάζαρο (κέντρο) για όσους προτιμούν πιο… εναλλακτική μουσική.

Γαλαξείδι
Ένας προορισμός παντός καιρού. Την συγκεκριμένη εποχή θα απολαύσετε την χειμερινή του γοητεία. Το υπέροχο Γαλαξείδι, 230 χλμ. από την Αθήνα, φιλοξενεί σήμερα 1400 κατοίκους που ξυπνούν κάθε πρωί αντικρύζοντας τον κόλπο του Κρισαίου. Το Γαλαξείδι ζει από τα αρχαία χρόνια οπότε και αντιστοιχούσε στις πόλεις Χάλαιον ή Οιάνθεια. Αποτέλεσε μήλο της έριδας ανάμεσα σε Φράγκους, Σλάβους, Καταλανούς, πειρατές, Ιππότες του τάγματος της Ρόδου αλλά και Τούρκους.

Αξίζει να επισκεφτείτε την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή, το ναυτικό και εθνολογικό μουσείο, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το δημαρχείο, το υδραγωγείο και το Παρθεναγωγείο. Υπάρχουν επίσης δύο αρχαιολογικοί χώροι, ο τάφος του Λοκρού και τα απομεινάρια του Αρχαίου Τείχους της πόλης. Όσοι είστε της… ορειβασίας, το δάσος που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Αγοράς προσφέρεται για περιπάτους στην όμορφη φύση.

Που να φάτε: Στα ”3 Γουρουνάκια”, στην ” Ωραία Ελλάς” και στο ”Μπάρκο Μαρίτσα”, για την καλύτερη γαριδομακαρονάδα! Επίσης, στο μεζεδοπωλείο Μπεμπέλης (22650 41677), στον εμπορικό δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι, ή στο Λιοτρίβι, που στεγάζεται σ' ένα πανέμορφο γαλαξιδιώτικο αρχοντικό στην είσοδο του λιμανιού της Χηρόλακας.

Σπερχειάδα
Ένας low profile προορισμός για λίγους. Επάνω στην πανέμορφη κοιλάδα του Σπερχειού, ανάμεσα σε δύο βουνά, τον σχετικά άγνωστο Γουλινά και τη φημισμένη Οξιά, βρίσκεται η Σπερχειάδα, κρατώντας εδώ και χρόνια αναλλοίωτη την φυσική της ομορφιά. Ο ομώνυμος δήμος περιλαμβάνει περισσότερα από είκοσι χωριά. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από τις βόρειες χαμηλοπλαγιές των Βαρδουσίων, προς τα Μάρμαρα, όπου στεγάζεται ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο. Στην συνέχεια, κάντε μια στάση στο χωριό Ανατολή και επισκεφτείτε το δικό του μουσείο. Η διαδρομή για Νικολίτσι, Κυριακοχώρι και Πλάτανο χαρακτηρίζεται από αμέτρητα απομεινάρια αρχαίων οικισμών, αλλά και ολοζώντανη παράδοση. Ολοκληρώστε την διαδρομή σας στο καμποχώρι Μεσοποταμία με το πανέμορφο πλατανόδασος και στον υδροβιότοπο του Σπερχειού.

Που να φάτε: Στη Σπερχειάδα, ψητά και κοκορέτσια στον "Παρασκευώτη", στο Γαρδίκι παϊδάκια στο "Θέο" και στη Λευκάδα στο "Βάρσο".

Αράχωβα
Παρεξηγημένη, αλλά αιώνια... αγαπημένη η Αράχωβα κρατάει για τα καλά τα σκήπτρα του top χειμωνιάτικου προορισμού. Αρκετοί την χαρακτηρίζουν ως "μακρινή ξαδέρφη της Μυκόνου", αλλά κάνουν λάθος. Αν εξαιρέσουμε τις περιόδους... αιχμής, η Αράχωβα έχει να δώσει πολλά στο επισκέπτη. Αρκεί μια βόλτα στα δρομάκια της για να σε κατακτήσει. Έτσι απλά. 160 χλμ. από την Αθήνα, χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού, η περιοχή της Αράχωβας, διάσπαρτη από απομεινάρια της αρχαιότητας, φανερώνει την πανάρχαια ιστορία της. Το Κωρύκειον Άνδρο, όπου οι αρχαίοι πίστευαν ότι κρύβει τον δρόμο για τον Άδη, ο Βυζαντινός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, τα δεκάδες μαγαζιά και καφενεία, ο γραφικός κεντρικός δρόμος με την υπέροχη θέα, οι παραδοσιακές "ζεστές" ταβέρνες και φυσικά το πασίγνωστο χιονοδρομικό κέντρο (το οποίο προς το παρόν είναι κλειστό) Δεν γίνεται να μην σε γοητεύσουν.

Που να φάτε- που να βγείτε: Για κρεατικά και κάθε λογής ψιψιψόνια στην Παναγιώτα (2267032735) και στον Καπλάνη (22670-31890), αλλά και στο Αγνάντιο (2267032114) για κουνέλι κρασάτο. Για καφέ και φοβερό τζίζ κέικ στο Εμπορικόν (22670-32467), ίσως το πιο κεντρικό καφέ της Αράχωβας, στην Ακουαρέλλα (22670-32660), στο Paramount σε ένα περιβάλλον που αποπνέει ζεστασιά μέσα από την πλήρη αρμονία του γυαλιού και του ξύλου και σε άλλα πολλά ακόμα.

(πηγή: www.in2life.gr, 12/11/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: