Κλείνουν τα coffee shops που βρίσκονται κοντά στα σχολεία στο Αμστερνταμ

Στο Αμστερνταμ λειτουργούν συνολικά σήμερα 228 coffee shops

Ο δήμος του Αμστερνταμ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πρόκειται να κλείσει 43 καταστήματα πώλησης κάνναβης (τα γνωστά ολλανδικά coffee shops) μέχρι το 2011, βάσει κυβερνητικής οδηγίας που απαγορεύει τη λειτουργία καταστημάτων που πουλούν μαλακά ναρκωτικά κοντά στα σχολεία.

Η οδηγία αυτή προβλέπει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν coffee shops σε ακτίνα 250 μέτρων γύρω από τα σχολεία, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της δημαρχίας.

Ο δήμαρχος της πόλης Τζομπ Κοέν εξήγησε ότι θα σεβαστεί την κυβερνητική οδηγία, αλλά ότι ο ίδιος «δεν θα σκεφτόταν ποτέ ένα τέτοιο μέτρο», εκτιμώντας ότι η λειτουργία των coffee shops στην περίμετρο που εφεξής απαγορεύεται, δεν είχε μέχρι στιγμής δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

Διευκρίνσε, επίσης, ότι θα εφαρμόσει το μέτρο αυτό σε σχολεία όπου φοιτούν μαθητές 12 ετών και άνω, εφόσον η κατανάλωση κάνναβης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη σε μικρότερες ηλικιακά ομάδες.

Το Αμστερνταμ φοβάται ότι εάν κλείσει μεγάλος αριθμός μαγαζιών θα αυξηθούν οι παράνομοι πωλητές κάθε είδους ναρκωτικών. Στην πόλη λειτουργούν τώρα 228 coffee shops, περίπου το ένα τέταρτο των καταστημάτων της χώρας.

Την Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πόλη Αλμέρ, κοντά στο Αμστερνταμ, συνέδριο με τη συμμετοχή 30 δημάρχων, οι οποίοι θα συζητήσουν την ολλανδική πολιτική στο θέμα των μαλακών ναρκωτικών.

Βάσει έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό ειδικού εντύπου της ολλανδικής αυτοδιοίκησης, η πλειοψηφία των δημάρχων είναι υπέρ της νομιμοποίησης του συνόλου της «αλυσίδας της κάνναβης»: παραγωγή, τροφοδοσία των καταστημάτων και λιανική πώληση.

Προς το παρόν, από τις αρχές επιτρέπεται μόνο η πώληση κάνναβης, ενώ απαγορεύεται η παραγωγή και η τροφοδοσία, διαδικασίες που βρίσκονται συχνά στα χέρια παρανόμων που δρουν σε μεγαλύτερη κλίμακα, και τους οποίους οι Αρχές είναι αποφασισμένες να πατάξουν.

(πηγή: www.in.gr, 21/11/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: