Κοπεγχάγη: Η Βενετία του Βορρά

Η Κοπεγχάγη είναι η πρωτεύουσα της Δανίας, και παράλληλα η μεγαλύτερη σκανδιναβική πόλη, καθώς εκτείνεται κατά μήκος μιας ατελείωτης χερσονήσου, και επάνω σε 400 μικρά νησάκια...

Στο παρελθόν, η περιοχή αυτή ήταν γεμάτη από διάσπαρτα μικρά ψαροχώρια που συγκέντρωναν το διεθνές ενδιαφέρον για το εμπόριο της αλιείας.

Η σημερινή Κοπεγχάγη είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι μια πόλη γεμάτη γραφικά κανάλια που ξεκινούν από το κεντρικό λιμάνι και χάνονται ανάμεσα σε μικρές ήσυχες γειτονιές για να ξεπροβάλλουν και πάλι μπροστά σε τεράστιες πλατείες και παλιά αρχοντικά, κατά μήκος καταπράσινων κήπων και μοντέρνων λεωφόρων.

Το κέντρο της πόλης εκτείνεται κατά μήκος των ανατολικών ακτών του νησιού Σγιάλαντ (Sjaelland), ενώ τα προάστια του Κρίστιανσχαβν (Christianshavn) τα συναντάμε στις όχθες του νησιού Άμαγκερ (Amager).

Κάθε εποχή του χρόνου, η πόλη είναι γεμάτη από πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που κρατούν τον επισκέπτη πάντα κεφάτο και έτοιμο να γνωρίσει τα κρυμμένα της μυστικά. Η Κοπεγχάγη έχει να προσφέρει αμέτρητες εκπλήξεις σε όλους τους επισκέπτες της, ανεξαρτήτως ηλικίας και απαιτήσεων.

Γνωριμία με την Κοπεγχάγη
Κατά τους θερμούς μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, ο ιδανικότερος τρόπος για να γνωρίσουμε τα αξιοθέατα της πόλης είναι μια βόλτα με το ποδήλατο, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε στους κήπους, κατά μήκος των καναλιών και στους δρόμους που οδηγούν στα σπουδαιότερα μουσεία και δημόσια κτίρια. Το ποδήλατο είναι το αγαπημένο μεταφορικό μέσον για τους κατοίκους της Κοπεγχάγης. Καθημερινά κυκλοφορούν περισσότερα από 2.000 ποδήλατα στους δρόμους της, τα οποία θα βρούμε κλειδωμένα στα πεζοδρόμια και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αφού τοποθετήσουμε το ανάλογο κέρμα μέσα στη σχισμή για το ξεκλείδωμα. Και όταν με το καλό τελειώσουμε τον περίπατό μας, δεν έχουμε παρά να το αφήσουμε σε όποια δημόσια θέση για ποδηλατικό πάρκιν βρούμε μπροστά μας διαθέσιμη. Τόσο απλό.

Για τους πιο ρομαντικούς έχουμε να προτείνουμε μια βόλτα με τα κρουαζιερόπλοια που θα μας ξεναγήσουν στα κανάλια και θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά στις συνήθειες των ντόπιων. Σχεδόν κάθε σπίτι έχει δεμένο απ’ έξω το δικό του μικρό ταχύπλοο σκάφος, το οποίο χρησιμεύει για καθημερινό μεταφορικό μέσον, έτσι όπως έχουμε εμείς τα αυτοκίνητά μας.

Και φυσικά, σε τίποτα δεν υστερούν τα λεωφορεία και το μετρό. Η αρμόδια Υπηρεσία Συγκοινωνιών της Κοπεγχάγης εκδίδει ημερήσιες ή εβδομαδιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, με τις οποίες θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε με άνεση και ευκολία σε ολόκληρη την πόλη. Ας σημειωθεί ότι το εισιτήριο περιλαμβάνει και την τιμή εισόδου σε πολλά αξιοθέατα, όπως μουσεία, πάρκα κλπ.

Αξιοθέατα και μνημεία της Κοπεγχάγης
Και ποιος δεν έχει τις φωτογραφίες με τη μικρή γοργόνα να αγναντεύει τον ωκεανό, στην προβλήτα της πόλης... Το ιστορικό αυτό μνημείο, που συμβολίζει την αθωότητα των παιδιών όλου του κόσμου, φτιάχτηκε προς τιμήν του συγγραφέα παιδικών βιβλίων Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που αποκαλούσε την Κοπεγχάγη «σπίτι του» και είναι αφιερωμένο στο γνωστό παραμύθι του. Θα το συναντήσουμε στη συνοικία Λανγκελίνιε (Langelinie), κοντά στον μεγαλύτερο πεζόδρομο του κόσμου, που διασχίζει πέντε λεωφόρους και πολλά μικρότερα δρομάκια, τα οποία είναι κατάμεστα από εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, σιντριβάνια, μουσεία και ένα σωρό άλλα σημεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη, κατά τις καλοκαιρινές ημέρες.

Η αγαπημένη συνήθεια των κατοίκων είναι το πικ νικ. Μόλις βγει ο ήλιος, τα πάρκα κατακλύζονται από κεφάτες οικογένειες και παρέες νέων που περνούν ατελείωτες ώρες μέχρι τη δύση. Στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων γίνονται ένα με τους μαθητές των σχολείων και όλοι μαζί απολαμβάνουν τις αχτίδες του ήλιου.

Παρόλα αυτά, ό,τι καιρό κι αν κάνει, ένα είναι το μοναδικό που θα δούμε: Τη βασιλική φρουρά να παρελαύνει από το αναγεννησιακό κάστρο του Ρόζεμποργκ, -που ενώ ανήκει στο βασιλιά είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά. Μέσα στο κάστρο θα θαυμάσουμε σπάνιες συλλογές από κοσμήματα, έργα τέχνης και περίτεχνα είδη καθημερινής χρήσης, ενώ οι κήποι του θα αφήσουν άφωνο και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη.

Στο παλιό λιμάνι θα συναντήσουμε άψογα διατηρημένα ξύλινα καράβια, που θα μας μεταφέρουν στην εποχή των Vikings και θα μας ταξιδέψουν σε μακρινές θάλασσες, παρέα με τα στοιχεία της φύσης.

Μια πόλη γεμάτη μουσεία
Όπου κι αν στρέψουμε το μάτι μας στην Κοπεγχάγη, σίγουρα θα συναντήσουμε κάποιο μουσείο. Το «Μουσείο της Πόλης» στεγάζει μια τεράστια συλλογή με αντικείμενα, χάρτες, φορεσιές και άλλα ντοκουμέντα που αντικατοπτρίζουν την ιστορία της Κοπεγχάγης από τους μεσαιωνικούς χρόνους μέχρι σήμερα, ενώ το Μουσείο της Αντίστασης είναι αφιερωμένο στη διάσωση των Εβραίων κατά την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε ένα ξεχωριστό κτίριο θα θαυμάσουμε πίνακες, την αλληλογραφία και προσωπικά αντικείμενα του Δανού καλλιτέχνη Kierkegaard, ενώ στο Μουσείο Μοντέρνων Τεχνών της Λουιζιάνα θα εντυπωσιαστούμε από την σπάνια αρχιτεκτονική του και την εσωτερική του διαρρύθμιση.

Το Εθνικό Μουσείο διαθέτει ευρήματα από την λίθινη εποχή και τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με ένα ιδιαίτερο τομέα για τα παιδιά, όπου φιλοξενούνται εκπαιδευτικά προγράμματα ποικίλου ενδιαφέροντος.

Πάνω από τη σκιά της πόλης ορθώνεται ο Στρογγυλός Πύργος, που είχε χτιστεί το 1642 από τον αστρονόμο Τύχο Μπράχε (Tycho Brahe). Σήμερα χρησιμεύει ως παρατηρητήριο, το οποίο προσφέρει μια μοναδική θέα στα πέρατα της πόλης.

(πηγή: www.oikade.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: