Τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη ΙΙ

Φινλανδία
Φυσικά η πατρίδα του «δωροκράτορα» Αϊ Βασίλη διατηρεί τις δικές της ξεχωριστές παραδόσεις, με κύριο αντικείμενο, όπως είναι φυσικό, τα ... δώρα.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, που στην Φινλανδία αποτελεί την πιο σημαντική μέρα του χρόνου, μόλις το ρολόι δείξει δώδεκα το μεσημέρι, αρχίζει να ισχύει αυτό που οι Φινλανδοί αποκαλούν «Χριστουγεννιάτικη Ειρήνη». Αυτή είναι και η «επίσημη» έναρξη της εορταστικής περιόδου. Στις 5 το απόγευμα της ίδιας μέρας οι οικογένειες πηγαίνουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας όπου συνήθως βρίσκεται και το κοιμητήρι, για μια ειδική λειτουργία για τους νεκρούς. Είναι πολύ ωραίο να βλέπει κανείς τα αναμμένα κεριά στο σούρουπο. Την Παραμονή έρχεται και ο Αγιος Βασίλης, που έχει μια μικρή διαφορά από τους συναδέλφους του των άλλων χωρών. Ο Φινλανδός Αγιος Βασίλης, μπαίνει μέσα στο σπίτι από την πόρτα κι έρχεται νωρίς το απόγευμα για να τον δουν τα παιδιά. Ο Αγιος Βασίλης ρωτά «υπάρχει κανένα καλό παιδί εδώ;» και τότε οι βοηθοί του μοιράζουν τα δώρα ενώ ο ίδιος μιλά για το ταξίδι που έκανε από την Λαπωνία. Αφού τα παιδιά τραγουδήσουν ένα Χριστουγεννιάτικο τραγούδι, ο Αγιος Βασίλης φεύγει για άλλα σπίτια. Στη Φινλανδία στέλνονται κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο γράμματα για τον Αγιο Βασίλη, ενώ υπάρχει και το πάρκο του Αϊ Βασίλη στη χώρα, μαζί με το Πανεπιστήμιο του Αγιου Βασίλη!

Ιρλανδία
Συνδυάζονται οι Κέλτικες παραδόσεις με τα Χριστούγεννα; Οι παρακάτω περιγραφές απαντάνε, και προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον μας.
«Nodlaig mhaith chugnat» Καλά Χριστούγεννα στα Κελτικά για τους Ιρλανδούς τα Χριστούγεννα είναι μια βαθιά θρησκευτική γιορτή. Στα περισσότερα σπίτια εκτός από δέντρο υπάρχει και μια περίτεχνη φάτνη, ενώ βέβαια φτιάχνεται και η παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα.
Η 26η Δεκεμβρίου, μέρα του Αγίου Στεφάνου, γιορτάζεται ιδιαίτερα στην Ιρλανδία. Οι νέοι άνδρες φορούν τρελά ρούχα, μάσκες, και παρελαύνουν με αρκετό θόρυβο στους δρόμους της πόλης. Κρατούν ένα κοντάρι από το οποίο κρέμεται γκι στο οποίο υποτίθεται πως είναι παγιδευμένο ένα ζώο για το οποίο ζητούν χρήματα. Όπως και σε άλλες χώρες, συνηθίζεται να υπάρχει ένα αναμμένο κερί στο παράθυρο την παραμονή των Χριστουγέννων, το οποίο καλωσορίζει την Παρθένο Μαρία και τον Ιωσήφ στην πόλη ενώ ψάχνουν για καταφύγιο. Πάνω στο τραπέζι της Παραμονής υπάρχει σταφιδόψωμο, γάλα κι ένα κερί, στοιχεία που συμβολίζουν τη φιλοξενία προς την Αγία Οικογένεια.

Δανία
Στη Δανία η περίοδος που οδηγεί στα Χριστούγεννα αρχίζει με τον πρώτο στολισμό, που είναι το παραδοσιακό στεφάνι από γκι, ου και έλατο, με τέσσερα μεγάλα κόκκινα κεριά. Το στεφάνι αυτό τοποθετείται πάνω στο μεγάλο τραπέζι.
Τα Χριστούγεννα είναι το σημαντικότερο γεγονός στο δανέζικο ημερολόγιο. Λίγα είναι τα μέρη του κόσμου όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με τόση λαμπρότητα. Για να διώξουν τη μελαγχολία του σκοτεινού χειμώνα, οι Δανοί ανάβουν χιλιάδες χιλιάδων κεριά παντού.
Την πρώτη εβδομάδα της τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων, ο δήμαρχος της Κοπεγχάγης φωτίζει ένα τεράστιο έλατο ενώ όλοι μαζεύονται για να παρακολουθήσουν.
Στη Δανία υπάρχει μια παλιά παράδοση που λέει πως όποιος φύγει από το σπίτι δίχως να φάει ίσως πάρει το πνεύμα των Χριστουγέννων από το σπίτι αυτό. Έτσι, σε όλες τις κουζίνες της χώρας, ψήνονται παραδοσιακά δανέζικα γλυκά.
Την παραμονή των Χριστουγέννων οι Δανοί κρεμούν τη σημαία τους, στολίζουν το δέντρο τους και τοποθετούν το συμβολικό της φιλοξενίας αναμμένο κερί στο παράθυρο.
Το πρώτο πιάτο του τραπεζιού της παραμονής είναι μια πουτίγκα ρυζιού με αμύγδαλο κρυμμένο μέσα της. Αυτός που βρίσκει το αμύγδαλο κρατά τους άλλους σε αγωνία μέχρι να φαγωθεί όλη η πουτίγκα κι έπειτα ανακοινώνει τη νίκη του και ζητά την ανταμοιβή του, που είναι κάποιο γλυκό. Στο τραπέζι υπάρχει και χήνα γεμιστή με μήλα και δαμάσκηνα και συνοδεύεται από κόκκινο λάχανο, καραμελωμένες πατάτες και μια σάλτα από μούρα. Το επιδόρπιο είναι κάποιο από τα πάμπολλα δανέζικα γλυκά.
Ένα πιάτο με πουτίγκα ρυζιού αφήνεται ειδικά για το Julnisse, ένα σκανταλιάρικο ξωτικό που ζει στη σοφίτα και κάνει φάρσες σε όλους. Αν του αρέσει η πουτίγκα θα προστατεύει την οικογένεια, όλη την χρονιά. Τα δώρα στην Δανία φέρνει ο Julemanden που καταφθάνει με το κλασικό έλκηθρο και τους ταράνδους, ενώ τον βοηθούν τα ξωτικά.

Ισπανία
Η Χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινά επισήμως στις 8 Δεκεμβρίου, και γιορτάζεται κάθε χρόνο μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης, με μια τελετή που λέγεται los Seises ή «ο χορός των έξι». Είναι μια σειρά από συγκεκριμένες κινήσεις με χορευτικό ρυθμό που εκτελεί μια ομάδα αγοριών. Τη βραδιά των Χριστουγέννων, όλοι χορεύουν και γιορτάζουν στους δρόμους με μουσική και καστανιέτες.
Αν κι η Ισπανία μοιράζεται πολλά έθιμα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει μια παράδοση που είναι μοναδική, το Hogueras. Στις 28 Δεκεμβρίου είναι η «γιορτή των Αθώων» και μεγάλες φωτιές ανάβονται παντού ενώ οι άνθρωποι πηδούν από πάνω τους. Με αυτό πίστευαν οι παλιοί πως προστατεύονταν από τις ασθένειες. Η παράδοση αυτή ισχύει ακόμη στην Granada και στην Jaen.
Το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο δείπνο τρώγεται μετά τα μεσάνυχτα, αφού όλοι έχουν επιστρέψει από την εκκλησία. Συχνά υπάρχει Pavo Trufado de Navidad (χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με μανιτάρια τρούφες). Μετά το φαγητό η οικογένεια τραγουδά χριστουγεννιάτικους ύμνους κι η γιορτή κρατά ως το πρωί.
Δεν έρχεται ο Αγιος Βασίλης με τα δώρα στην Ισπανία, αλλά οι Τρεις Μάγοι. Αυτοί μοιράζουν παιχνίδια στα παιδιά. Την παραμονή των Φώτων τα παιδιά βάζουν τα παπούτσια τους στην πόρτα για να τους τα γεμίσουν με δώρα οι Μάγοι. Την ημέρα των Επιφανίων γίνονται παρελάσεις παντού και γλυκά μοιράζονται σε όλα τα παιδιά.
Οι Τρεις Μάγοι βρίσκονται παντού τα Χριστούγεννα στην Ισπανία. Επισκέπτονται νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, κλπ. Ο θρύλος λέει πως οι τρεις Μάγοι περνούν από την Ισπανία στον δρόμο προς τη Βηθλεέμ. Τα παιδιά στην Ισπανία αγαπούν ιδιαίτερα τις φιγούρες των τριών Μάγων, ιδίως αυτήν του Μπαλτάζαρ.

Βέλγιο
Παραδοσιακοί εορτασμοί στο Βέλγιο με θέατρο και κεράσματα.
Στο Βέλγιο, ο Αγιος Βασίλης κάνει δύο επισκέψεις σε κάθε σπίτι. Στις 4 Δεκεμβρίου έρχεται για να δει αν τα παιδιά είναι φρόνιμα, ενώ στις 6 Δεκεμβρίου έρχεται για να μοιράσει δώρα.
Για να τον καλοπιάσουν τα παιδιά αφήνουν γλυκά και νερό για τον ίδιο, αλλά και καρότα για το άλογό του.
Την ημέρα των Χριστουγέννων ανεβαίνουν πολλά έργα με θέμα τη γέννηση του Ιησού και μάλιστα μέσα στην εκκλησία. Συνήθως οι συμμετέχοντες φορούν κοστούμια του 16ου αιώνα. Στην επαρχία, επιλέγονται κάποιοι ενάρετοι άνδρες για να ντυθούν Τρεις Μάγοι και να διασχίσουν το χωριό λέγοντας τα κάλαντα.

(πηγή: www.eone.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: