Τα ποτά του κόσμου και η προέλευσή τους

Αμπρικοτίν - Abricotine
Λικέρ από μπράντυ και βερίκοκο. Παρασκευάζεται κυρίως στη Γαλλία και Ελβετία.

Τσίπουρο
Οινοπνευματώδες ποτό πού γίνεται με απόσταξη.

Αντβοκάτ - Advokaat
Λικέρ με βάση το κονιάκ, ζάχαρη και αυγό. Παρασκευάζεται κυρίως στην Ολλανδία.

Ακβαβίτ – Akvavit
Απόσταγμα σταριού, με προσθήκη κύμινου Παρασκευάζεται στη Σκανδιναβία.

Οινόπνευμα - Alcool (C2H5OH)
Υλικό κοινό σε όλα τα λικέρ. Υπάρχουν απ' αυτό διάφοροι τύποι, αλλά για τα ποτά χρησιμοποιείται μόνο το αιθυλικό.

Αμέρ Πικόν - Amer Picon
Πικρό απεριτίφ με βάση το πορτοκάλι, το κινίνο (κινίνη), τη γεντιανή και άλλα μπαχάρια Παρασκευάζεται στη Γαλλία.

Άνγκοστούρα – Angostura
Μπίτερ με βάση το ρούμι, αρωματικά χόρτα και ρίζες. Παρασκευάζεται στην Τρινιντάντ.

Άνισετ – Anisette
Ποτό με γεύση γλυκάνισου. Παρασκευάζεται κυρίως στη Γαλλία

Άπερολ – Aperol
Απεριτίφ πού γίνεται από ζάχαρη, οινόπνευμα, αφέψημα ραβεντιού, κίνα (κινίνη), γεντιανή κι άλλα αρωματικά χόρτα. Παρασκευάζεται στην Πάδουα της Ιταλίας.

Έϊπλ Μπράντυ - Apple Brandy
Απόσταγμα από μηλίτη.

Έϊπλ Τζάκ - Apple Jack
Απόσταγμα από μηλίτη

Έιπρικοτ Μπράντυ - Apricot Brandy
Λικέρ με βάση το μπράντυ και βερίκοκα

Αράκι – Araki
Λικέρ από χουρμάδες. Παρασκευάζεται στην Αίγυπτο.

Αρμανιάκ – Armagnac
Κονιάκ γαλλικό, απ' την ομώνυμη περιοχή.

Αρράκ – Arrak
Απόσταγμα ρυζιού και ζαχαροκάλαμου. Παρασκευάζεται στην Άπω Ανατολή

Άψέντι
Ποτό πρασινοκίτρινο, πού περιέχει μεγάλο ποσοστό οινοπνεύματος. Το βασικό του υλικό είναι η Artemisia absiuntium, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης και ύσσωπο (issopo). μάραθος, ρίζες αγγελικής, γλυκάνισο, γλυκόριζα κι’ αλλά χόρτα. Στα 1797 ο Henri Louis Pernod πρωτάρχισε να το εμπορεύεται, αλλά καθώς είχε βλαβερές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, το ποτό αυτό απαγορεύτηκε αργότερα. Από τότε, παρασκευάζεται ένα παρόμοιο στη γεύση ποτό, πού όμως δεν περιέχει αψέντι.

Άουρουμ – Aurum
Λικέρ με γεύση πορτοκαλιού. Παρασκευάζεται στην Ιταλία.

Μπακάρντι – Bacardi
Γνωστή για το ρούμι της, οινοποιία, πού ιδρύθηκε στα 1862 από τον Don Facundo Bacardi στην Κούβα. Η τωρινή της έδρα βρίσκεται στο Νασάου. στις Μπαχάμες. Έχει επίσης κι άλλα εργοστάσια στο Πορτορίκο, στο Μεξικό και στη Βραζιλία. Μερικά απ’ τα πιο γνωστά ρούμι είναι τα εξής Κάρτα ντε Όρο (Carta de Οrο), Ντάρκ Ντράϊ (Dark Dry). Ρούμι κόκκινο, Κάρτα Μπλάνκα (Carta Blanca), Λάιτ Ντράϊ (Light Dry). Ρούμι άσπρο, Ανέγιο (Anejo), Ρούμι παλιό.

Μπαγαθέϊρα – Bagaceira
Τσίπουρο που παρασκευάζεται στην Πορτογαλία.

Μπαράκ – Barack
Λικέρ ξηρό, από βερίκοκα. Παρασκευάζεται στην Ουγγαρία.

Μπέκερ - Becher
Λικέρ ξηρό. πολύ αρωματικό. Παρασκευάζεται στην Τσεχοσλοβακία.

Μπενεντικτίν – Benedictine
Λικέρ πού παρασκευάζεται από τους ομώνυμους μοναχούς, στο Φεκάν της Γαλλίας.

Μπύρα
Οινοπνευματώδες ποτά πού γίνεται απ’ τη ζύμωση αφεψήματος κριθαριού με προσθήκη ζυθόχορτου.

Μπίττερ – Bitter
Πικρό ποτό από μίγμα ριζών, χόρτων, φλοιών, καρπών, απ’ την οικογένεια των μουρών, πού χαρακτηρίζονται όλα απ την αρωματική και πικρή τους γεύση [Άνγκοστούρα, Πέσω (Peychaud), Μπίττερ όρεντζ (Bitter Orange), Άμποτ’ς (Abbott's) κ.τ.λ.].

Μπλάκμπερρυ Μπράντυ - Blackberry Brandy
Λικέρ με βάση το μπράντυ και μούρα

Μπόλς – Bols
Οινοποιία, πού ιδρύθηκε στα 1575 απ’ τον Lucas Bols. Παράγει διάφορα ποτά. μεταξύ των όποιων και- Αντβοκάτ (Advokaat). Λικέρ Μπανάνα (Creme de Bananes). Έϊπρικοτ (Apricot), Ντράϊ Όρεντζ (Dry Orange). Κουραχάο (Curasao), Κουραχάο Τρίπλ Σέκ (Curagao Triple Sec). Γκρήν Κουραχάο (Green Curacao). Κρέμ ντε Κακάο (Creme de Cacao), Τζιν (Gin). Σλόου Τζιν (Sloe Gin), Παρφαί Αμούρ (Parfait Amour) Τσέρρυ (Cherry). Ουϊσκυ (Whisky). Βαν ντερ Χούμ (Van der Hum), Τσέρρυ Μπράντυ (Cherry Brandy), Μπλού Κουραχάο (Blue Curasao). Μπλάκμπερρυ Μπράντυ (Blackberry Brandy) κ.τ.λ. Η οινοποιία Bols έχει έδρα στην Ολλανδία.

Μπράντυ – Brandy
Η ονομασία αυτή έχει υιοθετηθεί για να προσδιορίζει τα αποστάγματα κρασιών που δεν παρασκευάζονται στη Γαλλία

Μπρομπέεργκεϊστ – Brornbeergeist
Τσίπουρο από μούρα. Παρασκευάζεται στη Γερμανία.

Μπουτόν – Buton
Οινοποιία, με έδρα τη Μπολώνια της Ιταλίας, πού Ιδρύθηκε στα 1820. Παράγει διάφορους τύπους Μπράντυ και λικέρ, καθώς και το γνωστό Rosso Antico (Ρόσσο Αντίκο)

Μπύρ – Byrrh
Απεριτίφ πού παρασκευάζεται από Τυϊρ της Γαλλίας απ’ την ανάμιξη διάφορων κρασιών, χυμού σταφυλιού (πού δεν έχει υποστεί ζύμωση), πικρών ριζών, κινίνης.

Κατσάχα – Cachaga
Απόσταγμα απ' τη ζύμωση ζαχαροκάλαμου. Παρασκευάζεται στη Βραζιλία.

Κατσίρυ – Cachiry
Λικέρ από γλυκοπατάτες. Παρασκευάζεται στη Γουιάνα.

Καλόρικ Πάντς - Caloric Punch
Λικέρ που γίνεται από Αράκ, ρούμι, τσάι κι άλλα μπαχαρικά. Παρασκευάζεται στη Σκανδιναβία.

Καλβαντός – Calvados
Απόσταγμα μηλίτη. Παρασκευάζεται στη Γαλλία.

Καμπάρι – Campari
Οινοποιία, με έδρα το Μιλάνο. πού ιδρύθηκε στα 1360. Παράγει το γνωστό Μπίττερ Καμπάρι (Bitter Campari) από πικρές ρίζες, χόρτα και φλοιούς δέντρων, καθώς και το Κορντιάλ Καμπάρι (Cordial Campari).

Καπεριτίφ – Caperitif
Απεριτίφ που παρασκευάζεται στη Νότιο Αφρική

Κάρπανο – Carpano
Οινοποιία με έδρα το Τουρίνο της Ιταλίας, πού ιδρύθηκε στα 1786. Παράγει διάφορους τύπους Βερμούτ. όπως το Κάρπανο (Carpano), το Πούντ ε Μες (Punt e Mes), και το λευκό Βερμούτ.

Κασσί – Cassis
Λικέρ από (μαύρο) φραγκοστάφυλο. Παρασκευάζεται στη Γαλλία

Σαμπάνια – Champagne
Κρασί αφρώδες πού παράγεται στην ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας.

Κασκαρίγια – Cascarilla
Λικέρ από τους καρπούς της κάσσιας. Παρασκευάζεται στη Νότιο Αμερική.

Σανέλ – Channelle
Λικέρ· με βάση την κανέλα, κι’ άλλα μπαχαρικά.

Σαρτρέζ – Chartreuse
Λικέρ πού παρασκευάζουν από χόρτα γάλλοι μοναχοί. Υπάρχουν δυο τύποι; πράσινο αρωματικά και οινοπνευματώδες και κίτρινο, αρωματικό και με λιγότερο οινόπνευμα.

Τσέρρυ Μπράντυ - Cherry Brandy
Λικέρ με βάση το μπράντυ και τα κεράσια.

Τσέρρυ Χήρινγκ - Cherry Heering
Λικέρ με γεύση κερασιού. Παρασκευάζεται ατή Δανία.

Σίντερ – Cider
Χυμός, από μήλα, ελαφρά οινοπνευματώδης.

Τσιντσάνο – Cinzano
Οινοποιία, με έδρα το Τουρίνο της Ιταλίας, πού ιδρύθηκε στα 1757. Παράγει διάφορους τύπους Βερμούτ, όπως: το Τσιντσάνο κόκκινο, το άσπρο και το Ντράι (Dry).

Κονιάκ – Cognac
Απόσταγμα κρασιού. Παρασκευάζεται στην ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας. Τα κονιάκ παίρνουν την ονομασία τους, ανάλογα με το πόσο παλιά είναι, όπως;
Τριών Αστέρων : 4-7 ετών
V.O. (Very Old), Πολύ παλιό. : μέχρι 12
V.S.O (Very Superior Old), Πάρα πολύ παλιό: 12-17 ετών
V.S.O.P (Very Super Old Pale), Εξαιρετικά παλιό: 18-25 ετών
Ε.Ο. (Extra Old): Υπερβολικά παλιό: περίπου 50 ετών

Κουαντρώ – Cointreau
Οινοποιία με έδρα το Ανζέρ της Γαλλίας, πού ιδρύθηκε στα 1849. Παράγει το πασίγνωστο Κουαντρό, πού έχει βάση του το κονιάκ και το πορτοκάλι.

Κορντιάλ – Cordial
Ποτό, με βάση διάφορα αποστάγματα κι αρώματα πού παρασκευάζονται στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Κρέμ – Creme
Ονομάζονται έτσι διάφορα λικέρ πού, καθώς περιέχουν πολλή ζάχαρη, είναι κάπως πιο πηχτά. Στην Ελλάδα, συνήθως, τα λέμε, απλά, λικέρ. Μερικά απ' τα πιο γνωστά είναι:
(Κρέμ) Λικέρ Ανανά: από ανανά.
(Κρέμ) Λικέρ Κακάο: από τα σπόρια του φυτού και από βανίλια. Υπάρχουν δύο τύποι: Το λευκό και το καφέ.
(Κρέμ) Λικέρ Καφέ: από καφέ.
(Κρέμ) Λικέρ Μέντας: απ’ τη μέντα. Υπάρχουν δύο τύποι, η πράσινη και η άσπρη.
(Κρέμ) Λικέρ Μανταρίνι: από μανταρίνι
(Κρέμ) Λικέρ Αμύγδαλο: από αμύγδαλα.
(Κρέμ) Λικέρ Μπανάνας: από μπανάνες
(Κρέμ) Λικέρ ντε Ροζ: από τριαντάφυλλα και βανίλια
(Κρέμ) Λικέρ ντε Βανιγ: από βανίλια.
(Κρέμ) Λικέρ ντε Φραμ: από σμέουρα πουάζ.
(Κρέμ) Λικέρ ντε Κασσί: από φραγκοστάφυλα.
(Κρέμ) Λικέρ ντε Φραίζ: από φράουλες.
(Κρέμ) Λικέρ Πορτοκαλί: από πορτοκάλι.

Κουραχάο – Curagao
Γλυκό λικέρ, με γεύση πορτοκαλιού. Παρασκευάζεται στα νησιά της Καραϊβικής.

Τσινάρ – Cynar
Απεριτίφ με βάση την αγκινάρα.

Ντάντσιγκερ Γκολντβάσσερ - Dantziger Goldwasser
Τσίπουρο της περιοχής Ντάντσιχ, στη Γερμανία.

Ντέττλινγκ – Dettling
Οινοποιία, με έδρα το Μπρούννεν της Ελβετίας. Ιδρύθηκε στα 1867 και παράγει το γνωστό Κιρς (Kirsh)

Ντούζικο – Douzico
Ποτό με βάση το γλυκάνισο. Παρασκευάζεται στην Τουρκία.

Ντραμπουϊ – Drambuie
Ποτό με βάση το ουίσκι και το μέλι. Παρασκευάζεται στη Σκοτία.

Ντυμποννέ – Dubonnet
Απεριτίφ με βάση το κρασί. Παρασκευάζεται στη Γαλλία.

Ω ντε Βί - Eau tie Vie
Τσίπουρο από στέμφυλα.

Ω ντε Βί ντε Λί - Eau tie Vie de Lie
Τσίπουρο από στέμφυλα, πού παρασκευάζεται στην Ελβετία.

Ω ντε Βί ντε Μάρκ - Eau de Vie de Marc
Τσίπουρο από στέμφυλα, που παρασκευάζεται στη Γαλλία.

Έλιζιρ – Elisir
Παλιά ονομασία ποτών που φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ικανότητες. Μερικά απ αυτά είναι: Ελιζίρ Κίνα (Elixir China) παρασκευάζεται στην Ιταλία. Ελιζίρ ντε Σπά (Elixir de Spa): παρασκευάζεται στο Βέλγιο. Έλιζιρ ντ’ Ανβερ (Elixir d’Anvers) παρασκευάζεται στο Βέλγιο. Ίζάρρα (Izarra): παρασκευάζεται στην Ισπανία. Βενεδικτίνη, Σαρτρέζ, κτλ


Φερνέτ Μπράνκα - Fernot Branca
Πικρό ποτό από διαφορά χόρτο, χωνευτικό, που παρασκευάζεται απ’ την ομώνυμη οινοποιία του Μιλάνου

Φίνκελ – Finkel
Τσίπουρο από πατάτες. Παρασκευάζεται στη Νορβηγία.

Φορμπίντεν Φριούτ - Forbidden Fruit
Ποτό με γεύση πορτοκαλιού και γκρέηπ-φρουτ. Παρασκευάζεται στις Η Π.Α

Γκάντσια – Gancia
Ιταλική οινοποιία, που ιδρύθηκε στα 1850. Παράγει: Βερμούτ κόκκινο, Βερμούτ Extra Dry, Βερμούτ Αμερικάνο, Κίνα (China).

Ζαντιάν – Genliane
Ποτό με βάση τη γεντιανή. Παρασκευάζεται στην Ελβετία και στη Γαλλία.

Γκίλκα Κούμελ - Gilka Kummel
Ποτό με βάση το κύμινο. Παρασκευάζεται στη Γερμανία.

Τζιν - Gin
Βασικό γνώρισμα του αποστάγματος αυτού είναι η γεύση πού του δίνουν οι καρποί της αρκεύθου (Juniperus communis). Λέγεται ότι ο πρώτος που το παρασκεύασε ήταν ο Franciscus de la Boe, γύρω στα 1600. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται επίσης αμύγδαλα, γλυκάνισο, μάραθος, φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, ρίζες γλυκόριζας και αγγελικής, γλαδίολος. κορίαννο, κάρδαμο και κύμινο. Συνήθως ονομάζεται Ντράι (Dry), για να τονιστεί ότι δεν έχει γλυκιά γεύση. Στη Γαλλία, το λένε Ζενιέβρ (Genievre) και στην Όλλανδία Ζενέβρ (Genever).
Λόντον Τζιν - London Gin : Παρασκευάζεται στην Αγγλία.
Όλντ Τομ Τζιν - Old Tom Gin : περιέχει λίγη ζάχαρη και παρασκευάζεται στην Αγγλία.
Πλύμουθ Τζιν - Plymouth Gin : συνδυασμός από Ντράι Τζιν και Όλντ Τόμ Τζιν.
Γκόλντεν Τζιν - Golden Gin : αυτό το Τζιν, καθώς παλιώνει μέσα σε δρύινα βαρέλια, αποκτά χρώμα χρυσαφί.
Χόλλαντ Τζιν - Holland Gin , Τσενίβα Τζιν - Geneva Gin, Σίνταμ Τζιν - Schiedam Gin : Τζιν με γεύση ιδιαίτερα αρωματική. Παρασκευάζονται στην 'Ολλανδία.
Σλόου Τζιν - Sloe Gin : Λικέρ πού γίνεται από γλυκό Τζιν κι έχει γεύση δαμάσκηνου.

Τζιντζερ Έιλ - Ginger Ale
Αεριούχο ποτό. Δεν περιέχει οινόπνευμα κι έχει γεύση ζιγγίβερης.

Γκόρντον – Gordon
Οινοποιία με έδρα το Λονδίνο, που ιδρύθηκε στα 1769. Παράγει Ντράι Τζιν (Dry Gin)

Γκράππα – Grappa
Τσίπουρο από στέμφυλα που παρασκευάζεται στις βόρειες περιοχές της Ιταλίας.

Γκράν Μαρνιέ - Grand Warmer
Λικέρ με βάση το κονιάκ και το πορτοκάλι. Παρασκευάζεται στη Γαλλία.

Γκουαράπο – Guarapo
Απόσταγμα από ζαχαροκάλαμο. Παρασκευάζεται στα νησιά της Καραϊβικής.

Γκουαρούτσο – Guaruzo
Απόσταγμα ρυζιού. Παρασκευάζεται στη Χιλή.

Χαϊντελμπέργκεϊστ – Heidelbeergeist
Τσίπουρο από μύρτιλλα. Παρασκευάζεται στη Γερμανία.

Χιμμπέργκεϊστ – Himbeergeist
Τσίπουρο από σμέουρα. Παρασκευάζεται στη Γερμανία.

Ινκα Πίσκο - Inca Pisco
Απόσταγμα κρασιού. Παρασκευάζεται στο Περού.

Άϊρις Μίστ - Irish Mist
Ποτό με βάση το Ιρλανδέζικο Ουίσκι (Irish Whisky) και το μέλι. Παρασκευάζεται στην Ιρλανδία.

Ίζολαμπέλλα – Isolabella
Ιταλική οινοποιία. Ιδρύθηκε στα 1870 και παράγει το πικρό ποτό Αμάρο 18 (Amaro 18)

Ίζάρρα – Izarra
Ελιζίρ (βλ. λέξη). Υπάρχουν δυο τύποι· το πράσινο και το κίτρινο. Παρασκευάζεται στην Ισπανία.

Καλούα – Kahlua
Ποτό με βάση τους κόκκους του καφέ και του κακάο, τη βανίλια και το μπράντυ. Παρασκευάζεται στο Μεξικό.

Καουγιάκ – Kauyak
Απόσταγμα κρασιού. Παρασκευάζεται στην Τουρκία.

Κάβα – Kava
Ποτό με βάση τις ρίζες της πιπεριάς. Παρασκευάζεται στη Χαβάη.

Κίρς – Kirsch
Απόσταγμα κερασιών. Παρασκευάζεται στην Ελβετία.

Κύμμελ – Kummel
Ποτό με βάση το κύμινο, το γλυκάνισο και διάφορα χόρτα. Παρασκευάζεται στη Σοβιετική Ένωση.

Κβάς – Kwas
Ποτό με βάση τη σίκαλη. Παρασκευάζεται στη Ρωσία.

Λάγκμπι – Lagbi
Ποτό από χουρμάδες. Παρασκευάζεται στη Λιβύη.

Λικέρ – Liqueur
Οινοπνευματώδες ποτό, πολύ γλυκό, με αρώματα φρούτων, φυτικά αρώματα και αιθέρια έλαια.

Μαντέρα – Madera
Κρασί που απαιτεί ιδιαίτερη επεξεργασία. Επίσης, μεγάλο χρονικό διάστημα για να παλιώσει. Υπάρχουν τρεις τύποι:
Serciol: ξηρό (σέκ) (sec)
Verdello: ημίγλυκο
Bual: γλυκό

Μαρασκίνο – Maraschino
Ποτό με βάση τα κεράσια. Παρασκευάζεται στη Γιουγκοσλαβία και στην Ιταλία.

Μάρκ – Marc
Τσίπουρο από στέμφυλα. Παρασκευάζεται στη Γαλλία.

Μαρσάλα – Marsala
Γλυκό κρασί πού απαιτεί ιδιαίτερη επεξεργασία. Παράγεται στη Σικελία.

Μαρτίνι ε Ρόσσι - Martini e Rossi
Ιταλική οινοποιία. Παράγει διάφορα Βερμούτ όπως το κόκκινο, το Ντράι (Dry), το λευκό, το Απεριτίφ Ρόσσι. την Κίνα Μαρτίνι (China Martini).

Μαστίχα
Ελληνικό ποτό.

Μαζαρίν – Mazarine
Ποτό με βάση αφέψημα χόρτων. Παρασκευάζεται στην Αργεντινή.

Μαζάτο – Mazato
Απόσταγμα καλαμποκιού. Παρασκευάζεται στο Περού.

Μεσκάλ – Mescal
Τσίπουρο από αγαύη και αλόη. Παρασκευάζεται στο Μεξικό.

Μεταξά
Ποτό με βάση το κονιάκ. Παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

Μιραμπέλ - Mirabelle
Τσίπουρο από τζάνερα. Παρασκευάζεται στη Γαλλία.

Μούστος
Χυμός σταφυλιού πού δεν περιέχει οινόπνευμα και προηγείται από τη ζύμωση.

Νοτσίνο – Nocino
Λικέρ με βάση τα καρύδια πού παρασκευάζεται στην Ιταλία.

Νουαγί Πράτ - Noilly Prat
Γαλλική οινοποιία που ιδρύθηκε στα 1813 και παρασκευάζει διάφορα είδη Βερμούτ, όπως το Noilly –Prat Dry και Noilly - Prat Sweet.·

Νουαγιώ – Noyau
Ποτό με βάση τα αμύγδαλα.

Ούζο
Ποτό με βάση το γλυκάνισο. Παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

Παρφαί Αμούρ - Parfait Amour
Λικέρ με βάση το μπράντυ κι αρώματα διάφορων λουλουδιών.

Πέκετ – Packet
Είδος Τζιν πού παράγεται απ' το σιτάρι. Παρασκευάζεται στο Βέλγιο

Περνό – Pernod
Ποτό με γεύση γλυκάνισου. Παρασκευάζεται στη Γαλλία.

Πέρρυ – Perry
Απόσταγμα αχλαδιών.

Πέσω – Peychaud
Πικρό ποτό που παρασκευάζεται στη Νέα Ορλεάνη.

Πιμέντα Ντράμ - Pimento Dram
Ποτό πολύ οινοπνευματώδες. Παρασκευάζεται στη Τζαμάικα.

Πίμμ'ς - Pimm's
Ποτό που παρασκευάζεται απ’ την H.W. Davies του Λονδίνου. Υπάρχουν οι εξής τύποι:
Ν. 1 με βάση το Τζιν.
Ν. 2 με βάση το Ουίσκι.
Ν. 3 με βάση το Μπράντυ
Ν. 4. με βάση το Ρούμι.
Ν. 5 με βάση Ουίσκι Αμερικάνικο.
Ν. 6 με βάση τη Βότκα.

Πίνγκα – Pinga
Απόσταγμα απ’ τη ζύμωση ζαχαροκάλαμου. Παρασκευάζεται στη Βραζιλία.

Πρυνέλλ – Prunelle
Τσίπουρο από δαμασκηνά. Παρασκευάζεται κυρίως στη Γαλλία.

Πούλκε – Pulque
Απόσταγμα από αγαύη. Παρασκευάζεται στο Μεξικό.

Κέτς – Quetsch
Τσίπουρο από δαμάσκηνα. Παρασκευάζεται στη Γαλλία.

Κίνς – Quince
Ποτό με βάση το μπράντυ και τα κυδώνια.

Ρακέ – Rake
Ποτό με βάση το μπράντυ και τα σύκα. Παρασκευάζεται στη Συρία.

Ραματσόττι – Ramazzotti
Πικρό απεριτίφ. Παρασκευάζεται στην Ιταλία.

Ρικάρ – Ricard
Γαλλικό απεριτίφ.

Ροσέ – Rocher
Ποτό με βάση τα κεράσια. Παρασκευάζεται στη Γαλλία.

Ρόσσι – Rossi
Ιταλικό απεριτίφ.

Ρούμι
Απόσταγμα απ’ τη ζύμωση του ζαχαροκάλαμου και της μελάσας. Παρασκευάζεται στα νησιά της Καραϊβικής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, όπως:
Μπαρμπάντος Ρουμ - Barbados Rum : ανοιχτού χρώματος.
Κούμπαν Ρουμ - Cuban Rum με λεπτή γεύση, σε δυο τύπους: Λευκό ξηρό και με ελαφρά γεύση μελάσσας
Γουάιτ Λέμπελ - White Labe και Γκόλντ Λέμπελ - Gold Label : Σκούρο. ελαφρά πιο γλυκό κι’ αρωματικό.
Ντεμεράρα Ρουμ - Demerara Rum : πολύ οινοπνευματώδες κι’ αρωματικό. Παρασκευάζεται στη Γουϊάνα.
Μαρτινίκ Ρουμ - Martinique Rum : με σκούρο χρώμα και έντονη γεύση.
Πορτορίκο Ρουμ - Portorico Rum : ελαφρό, με λεπτή γεύση.
Επίσης άλλα ρούμια είναι : το Αυστραλέζικο, το Μπαρμπάντος (Barbados), το Χαμπανέρο (Habanero), το Χαϊτί (Haiti), το Νιου Ίνγκλαντ (New England), το Φιλιππίν Άϊλαντ (Philippine Island], το Τρινιντάντ (Trinidad), και το ρούμι της Βενεζουέλας.

Σακέ
Απόσταγμα ρυζιού. Παρασκευάζεται στην Ιαπωνία.

Σαμπούκα – Sambuca
Ποτό με γεύση γλυκάνισου, πού παρασκευάζεται στην Ιταλία

Σασσολίνο – Sassolmo
Ιταλικό ποτό με βάση το γλυκάνισο.

Σνάπς – Schnapps
Τσίπουρο πολύ γνωστό στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες.

Σεκρεστά – Secrestat
Γαλλικό πικρό ποτό.

Σέρρυ – Sherry
Κρασί πού γίνεται από άσπρο σταφύλι, τύπου "παλομίνο" (palomino) και «Πέντρο Χιμένεθ» (Pedro Jimenez). Παρασκευάζεται στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, στους εξής τύπους:
Φίνο - Fino : ξηρό λευκό
Αμοντιγιάδο - Amontillado: πιο γλυκό και με πιο έντονο χρώμα
Ολορόσο – Oloroso : με σκούρο χρώμα
Αμορόσο – Amoroso : γλυκό και παχύρρευστο.
Κρήμ – Cream : πολύ σκούρο

Μηλίτης
Χυμός από μήλα. Δεν είναι οινοπνευματώδης και προηγείται απ’ τη ζύμωση. Υπάρχει και ο τύπος πού ακολουθεί τη ζύμωση αλλά πού. και πάλι, δεν περιέχει πολύ οινόπνευμα.

Σίνταιη – Sinday
Ποτό πού παρασκευάζεται απ’ τη ζύμωση της λίνφας, του φοινικόδεντρου. Παρασκευάζεται στο Ίνδοστάν.

Σλίροβιτς – Slirovitz
Τσίπουρο από δαμάσκηνα, χαρακτηριστικό, των Βαλκανικών χωρών.

Σλό(ου) Τζιν - Sloe Gin
Ποτό με βάση το τζιν και γεύση δαμάσκηνου.

Σάουθερν Κόνφορτ - Southern Comfort
Ποτό των Ηνωμένων Πολιτειών με βάση το Αμερικάνικο Ουίσκι κι άλλα αρώματα.

Σταϊνχέγκερ – Steinhager
Τσίπουρο πολύ οινοπνευματώδες. Παρασκευάζεται στη Γερμανία με βάση το μούστο από καρπούς αρκεύθου πού έχουν υποστεί ζύμωση.

Σαίν Ραφαέλ - St. Raphael
Γαλλικό απεριτίφ με βάση το κρασί.

Στόκ – Stock
Ιταλική οινοποιία πού παρασκευάζει το Μπράντυ Στόκ 84 (Brandy Stock 84) κι’ άλλα ποτά.

Στρέγκα – Strega
Γλυκό Ιταλικό λικέρ.

Σύζ – Suze
Ποτό από ρίζες γεντιανής κι άλλα χάρτα. Παρασκευάζεται στη Γαλλία.

Σουίντις Πάντς - Swedish Punch
Ποτό με βάση το Αράκ, το ρούμι, το τσάι. το λεμονί και διάφορα μπαχαρικά. Παρασκευάζεται στη Σκανδιναβία.

Ταμπάσκο – Tabasco
Σάλτσα με βάση το ξίδι και κόκκινη καυτή πιπεριά.

Τεκίλα – Tequila
Απόσταγμα από αγαύη, πολύ παλιό. Παρασκευάζεται στο Μεξικό.

Τία Μαρία - Tia Maria
Λικέρ με βάση τον καφέ, πού παρασκευάζεται στη Τζαμάικα.

Τίο Πέπε - Tio Pepe
Σέρρυ πολύ ξηρό πού παρασκευάζεται στην Ισπανία.

Τρούϊκα – Truica
Τσίπουρο από άγρια δαμάσκηνα πού παρασκευάζεται στη Ρουμανία.

Ούνικουμ – Unicum
Ποτό από διάφορα χόρτα, ρίζες και φυτικά αρώματα. Παρασκευάζεται στην Ουγγαρία.

Βαν ντέρ Χούμ - Van der Hum
Ποτό από διάφορες ρίζες και μανταρίνια. Παρασκευάζεται στη Νότιο Αφρική.

Βερμούτ – Vermouth
Γλυκό κρασί από άσπρο σταφύλι και διάφορα μπαχάρια.
Ντράι - Dry : Βερμούτ λευκό ξηρό. Παρασκευάζεται στη Γαλλία και στην Ιταλία.
Σουΐτ - Sweet : Βερμούτ γλυκό και σκουρόχρωμο. Υπάρχει το λευκό, το κόκκινο και το Κλασσικό. Παρασκευάζεται στην Ιταλία.
Γενικά όταν λέμε Βερμούτ, εννοούμε το Κλασσικό. Για τους άλλους τύπους πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ειδική τους Ονομασία.

Βιέλ Κυρέ - Vielle Cure
Γαλλικό ποτό από χόρτα κι αρωματικά φυτά. με ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Βότκα – Vodka
Απόσταγμα από πατάτες, σιτάρι, σίκαλη, maizene(e) και κοκκινογούλια. Παρασκευάζεται στη Ρωσία και στην Πολωνία.

Ουίσκι – Whisky
Απόσταγμα από διάφορα δημητριακά. Όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι και το καλαμπόκι Το ουίσκι παλιώνει μέσα σε δρύινα βαρέλια, οπού παίρνει κα το χαρακτηριστικό του χρώμα. Παρασκευάζεται κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία και στη Βόρειο Αμερική.
Τα βασικά είδη του Ουίσκι.
ΣΚΟΤΣ – Scotch
Ανοιχτόχρωμο κι ευκολόπιοτο ουίσκι με το χαρακτηριστικό άρωμα του κριθαριού (της βύνης). Παρασκευάζεται στη Σκοτία, με ανάμιξη διάφορων τύπων ουίσκι.
ΑΪΡΙΣ – Irish
Ανοιχτόχρωμο και δυνατό ουίσκι με μάλλον στίφη γεύση. Παρασκευάζεται στην Ιρλανδία με ανάμιξη διάφορων τύπων ουίσκι και πρέπει να παλιώσει 5 χρόνια τουλάχιστον.
ΚΑΝΕΝΤΙΑΝ – Canadian
Ανοιχτόχρωμο και δυνατό ουίσκι ελαφρά αρωματικό. Παρασκευάζεται στον Καναδά, με ανάμιξη διάφορων τύπων ουίσκι και πρέπει να παλιώσει 4 χρόνια τουλάχιστον.
ΑΜΕΡΙΚΑΝ – American
Σκουρόχρωμο ουίσκι πού παρασκευάζεται στις Η.Π.Α., στο Κεντάκυ, στο Ιλλινόις, στο Τέννεσσυ και στο Μισσούρι. Υπάρχουν διάφοροι τύποι του Αμέρικαν ουίσκι. Όπως:
ΣΤΡΕΪΤ – Straight
Απόσταγμα σίκαλης, πού πρέπει να παλιώσει 2 τουλάχιστον χρόνια.
ΜΠΟΤΤΛΕΝΤ IN ΜΠΟΝΤ - Bottled in bond
Αυτό το ουίσκι παίρνει την ονομασία του επειδή εμφιαλώνεται με κρατικό έλεγχο. Πρέπει να παλιώσει 4 τουλάχιστον χρόνια
ΡΑΪ – Rye
Απόσταγμα σίκαλης, νόστιμο και με έντονη γεύση.
ΚΟΡΝ – Corn
Απόσταγμα καλαμποκιού και κριθαριού.
ΜΠΕΡΜΠΟΝ – Bourbon
Απόσταγμα καλαμποκιού, σίκαλης, σταριού και βρώμης. Είναι δυνατό κι έχει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
ΜΠΛΕΝΤΕΝΤ ΟΥΙΣΚΥ - Blended Whisky
Ελαφρύ ουίσκι που γίνεται απ’ το ανακάτεμα διάφορων Στρέιτ Ουίσκι.
ΚΕΝΤΑΚΥ ΟΥΙΣΚΥ - Kentucky Whisky
Παρασκευάζεται στην ομώνυμη Αμερικάνικη Πολιτεία από διάφορα Στρέιτ Ουίσκι.
ΜΠΛΕΝΤΕΝΤ ΣΤΡΕΪΤ - Blended Straight Whisky
Κι αυτό το ουίσκι γίνεται απ’ το ανακάτεμα διάφορων Στρέιτ Ουίσκι.

Βιλχελμίνα – Wilhelmina
Τσίπουρο από αχλάδια τύπου Γουίλλιαμς (Williams). Παρασκευάζεται στην Ελβετία.

Ζουμπρόφκα – Zubrowka
Βότκα ανακατεμένη με διάφορα χόρτα με πρασινοκίτρινο ανοιχτό χρώμα. Παρασκευάζεται στην Πολωνία.

(πηγή: www.cocktails.idx.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: