Ευχάριστη έκπληξη θεωρούν οι φίλοι του σκι και των χειμερινών σπορ τις χιονοπτώσεις που άρχισαν και οι οποίες θα «ανοίξουν» τα χιονοδρομικά κέντρα νωρίτερα.
Ήδη σε πολλά από αυτά γίνονται πυρετώδεις ετοιμασίες. Νέες πίστες ανοίγονται, τα lift αντικαθίστανται, δρόμοι καθαρίζονται, ενώ γίνονται οι απαραίτητες εργασίες για νέες δραστηριότητες στα χιόνια. Ήδη Βασιλίτσα και Φαλακρό ανοίγουν κατά πάσα πιθανότητα από το Σάββατο, το Καϊμακτσαλάν «ετοιμάζεται» για το επόμενο Σαββατοκύριακο ενώ τα σαλέ άλλων τεσσάρων κέντρων, μεταξύ των οποίων και του Παρνασσού, θα λειτουργήσουν. Εάν συνεχιστεί ο ίδιος καιρός τότε σύντομα θα ανοίξουν τις πύλες τους τα Τρία-Πέντε Πηγάδια, το Πισοδέρι και πολλά ακόμα χιονοδρομικά.
«Έχουμε διπλό στόχο φέτος. Απευθυνόμαστε ταυτόχρονα και σε όσους δεν έχουν ξανάρθει στα χιόνια, αλλά και σε αυτούς που έχουν σαν χόμπι τα παιχνίδια και τα σπορ του χιονιού», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αχιλλέας Παπαευθυμίου, ιδιοκτήτης επιχείρησης δραστηριοτήτων εναλλακτικού χειμερινού τουρισμού στη Βασιλίτσα.
«Θέλουμε να προσελκύσουμε νέο κόσμο. Να μάθουν όλοι ότι στο βουνό μπορεί κανείς να διασκεδάσει,
να περάσει καλά. Ταυτόχρονα χρόνο με τον χρόνο τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας βελτιώνονται, γίνονται καλύτερα, αποκτούν αρτιότερες εγκαταστάσεις, ώστε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ακόμα και των πιο έμπειρων σκιέρ», λέει ο κ. Παπαευθυμίου.
Είναι ενδεικτικό ότι στον Παρνασσό ολοκληρώθηκαν οι εργασίες λιθοτριψίας στις κεντρικές πίστες. «Έχουμε σπάσει τις πέτρες και τους βράχους προκειμένου να μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες μας σκι ακόμα και με πολύ λιγότερο χιόνι. Παράλληλα, με αυτή την εργασία επεκτείνεται η σεζόν αφού θα μπορεί να λειτουργεί η πίστα με λιγότερο χιόνι», λέει ο κ. Γιάννης Παπαχρήστος, από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.
Ταυτόχρονα στο ίδιο χιονοδρομικό κέντρο, στο σαλέ της Φτερόλακκας, έχει δημιουργηθεί ένα πάρκο περιπέτειας για τα παιδιά- το οποίο θα λειτουργήσει από τον Ιανουάριο- ενώ πλέον υπάρχει η δυνατότητα για εναέρια διαπεραίωση από την πίστα στο σαλέ. Ήδη έχει «πιάσει δουλειά» το μεγαλύτερο διαστρωτικό που βρίσκεται στην Ελλάδα και το οποίο στρώνει τις πίστες.
Οι λάτρεις του σκι που θα επισκεφτούν το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου θα έχουν στη διάθεσή τους φέτος και μια επιπλέον πίστα: ειδικά για έλκηθρα και σαμπρέλες. Στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας πάλι θα υπάρχει διαθέσιμο μεταξύ άλλων ένα... ερπυστιοφόρο. Πρόκειται για ειδικό όχημα μεταφοράς προσωπικού το οποίο θα μπορεί να δέχεται έως 20 επιβάτες. Με 20 ευρώ το εισιτήριο ο κάθε επιβάτης θα κάνει στο βουνό βόλτα διάρκειας μιάμισης ώρας. «Θα μπορεί να φτάσει ακόμα και στις πιο απόκρημνες περιοχές, σε μέρη σπάνιας ομορφιάς», λέει ο κ. Παπαευθυμίου.
Στο Μαίναλο ολοκληρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα έργο που οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του κέντρου το θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό. Τελείωσε η ανάρτηση και στερέωση των καλωδίων και των συρμάτων της εναέριας γραμμής που θα ηλεκτροδοτήσει το κέντρο. Η γραμμή έφτασε μέχρι τον χώρο όπου στεγάζονται οι δύο μεγάλες γεννήτριες που μέχρι τώρα έδιναν ρεύμα στο χιονοδρομικό. «Είναι ένα ιστορικό έργο το οποίο θα αναβαθμίσει το χιονοδρομικό και θα βοηθήσει στην τοποθέτηση εναέριων αναβατήρων ώστε να αξιοποιηθούν πίστες οι οποίες μέχρι σήμερα κρατούσαν χιόνι, αλλά ήταν αδύνατη η σύνδεσή τους με τις πίστες των πλατό της εισόδου του χιονοδρομικού», λένε οι υπεύθυνοι.
Νέο baby lift στο Πήλιο
Στο Πήλιο αντικαθίσταται το υπάρχον baby lift με καινούργιο, δρομολογείται «ski bus» από τα Χάνια κάθε 30 λεπτά για την αποσυμφόρηση των πάρκινγκ και δημιουργούνται σημεία πώλησης ημερησίων καρτών στον Βόλο και την Αθήνα.
«Το μόνο που χρειάζεται είναι να χιονίσει αρκετά. Είχαμε απελπιστεί από την ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Πιστεύαμε ότι ο χειμώνας δεν θα ερχόταν. Ευτυχώς διαψευστήκαμε», αναφέρει ο κ. Παπαευθυμίου. «Η εικόνα είναι απρόσμενα καλή», λέει ο κ. Πάνος Βατικιώτης, υπεύθυνος λειτουργίας της εξειδικευμένης σε θέματα χιονοδρομικών διαδικτυακής πύλης www.snowreport.gr.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, χθες το απόγευμα στα Τρία-Πέντε Πηγάδια είχαν πέσει 25 εκατοστά φρέσκο χιόνι. Μάλιστα από το 10ο χλμ. της επαρχιακής οδού Νάουσας- Τριών-Πέντε Πηγαδιών και μετά χρειάζονταν αλυσίδες. Τριάντα εκατοστά φρέσκο χιόνι έπεσαν έως το βράδυ στο Πισοδέρι, ενώ χιονισμένο ήταν και το κέντρο Καρπενησίου από τα 1.600 μέτρα και πάνω. Στο Ελατοχώρι, στο Σέλι, το χιόνι ήταν πολύ και πυκνό. Όπως αναφέρει ο κ. Βατικιώτης, από αυτό το Σάββατο θα ανοίξουν τα σαλέ σε αρκετά κέντρα και εάν συνεχιστεί ο ίδιος καιρός- που θα γίνει όπως αναφέρουν οι προγνώσεις της ΕΜΥ- θα αρχίσουν οι εργασίες ώστε να λειτουργήσουν κανονικά κάποιες τουλάχιστον πίστες. «Πρέπει να υπάρξει ένα υπόστρωμα 80 πόντων, να πατηθεί με τους χιονοστρωτήρες, ώστε οι πίστες να είναι ασφαλείς».
Στο Καϊμακτσαλάν ήδη τα γκρέιντερ, χθες, έστρωναν το χιόνι. Στο Φαλακρό, στη Δράμα, το χιόνι χθες ήταν τόσο πυκνό που όπως έλεγαν οι υπεύθυνοι το κέντρο θα μπορούσε να ανοίξει ακόμα και σήμερα.
Σταθερές οι τιμές
Στο μεταξύ οι τιμές φέτος έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Είναι ενδεικτικό ότι η είσοδος σε ένα χιονοδρομικό κέντρο κυμαίνεται από 10 έως και 15 ευρώ (τις καθημερινές είναι ακόμα χαμηλότερες). Σε αυτή την τιμή περιλαμβάνεται και η χρήση των λιφτ. Η ενοικίαση των πέδιλων σκι κυμαίνεται μεταξύ 12 και 15 ευρώ την ημέρα.
Προσφορές και καλές τιμές μπορεί κανείς να βρει και στα γειτονικά καταλύματα- με λίγο ψάξιμο βρίσκει δίκλινο δωμάτιο ακόμα και με 45 ευρώ τη βραδιά. Όσο για τον εξοπλισμό οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Ένα ζευγάρι πέδιλα μπορεί να κοστίσει από 250 έως 700 ευρώ, μια μάσκα από 20 έως 110, ένα σακίδιο μεταφοράς σκι έως 30. Πάντως στα χιονοδρομικά κέντρα μπορεί κανείς να ενοικιάσει ακόμα και ρούχα: γάντια, στολές, μπουφάν, αντιανεμικά, κράνη ενοικιάζονται ακόμα και με 5 ευρώ την ημέρα.
Ευκολότερη πρόσβαση
Τέλος, σε εξέλιξη είναι πολλά έργα διάνοιξης δρόμων προς τα χιονοδρομικά ενώ και άλλα έχουν ολοκληρωθεί. «Οι υπεύθυνοι των κέντρων θέλουν να υπάρχει πρόσβαση για τα Ι.Χ. ακόμα και όταν χιονίζει- γι΄ αυτό και φροντίζουν να είναι ασφαλτοστρωμένοι και καλοσυντηρημένοι οι δρόμοι.
(πηγή: www.tanea.gr, 20/11/2008)
Χιονοδρομικά κέντρα 2008-2009
Ετικέτες Ελλάδα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου