Δεν θα μπουν σαρωτές σώματος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαταλείπει προς το παρόν τα σχέδια για τους λεγόμενους σαρωτές σώματος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, δήλωσε ο κ. Φάμπιο Πιρότα, εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου για τις Μεταφορές κ. Αντόνιο Ταγιάνι. Η πρόταση της Κομισιόν να περιλάβει τους σαρωτές σώματος σε οδηγία για τα επιτρεπόμενα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια είχε προκαλέσει τον περασμένο μήνα την αντίδραση πολλών βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι σαρωτές σώματος προσβάλλουν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών καθώς ουσιαστικά τους εμφανίζουν γυμνούς, ενώ δεν συμβάλλουν σημαντικά στην ασφάλεια των πτήσεων. Πάντως, σαρωτές σώματος είναι ήδη εγκατεστημένοι σε ορισμένα αεροδρόμια και θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν είπε ο κ. Πιρότα, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα εξετάσει το θέμα μελλοντικά, διότι θεωρεί πως οι σαρωτές αποτελούν σημαντικό συμπληρωματικό μέτρο ασφαλείας. Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Κομισιόν εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός ηγέτης των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Μάρτιν Σουλτς.

Εν τω μεταξύ, χθες το Κοινοβούλιο εξέφρασε μέσω ψηφίσματος την αντίθεσή του στα σχέδια της Κομισιόν να δημιουργήσει πανευρωπαϊκό σύστημα για τη διάθεση στοιχείων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων (PNR) στις διωκτικές αρχές. Οι βουλευτές αμφισβητούν τόσο τη νομιμότητα του μέτρου, όσο και την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η διάθεση των στοιχείων των επιβατών στις διωκτικές υπηρεσίες, χωρίς να είναι απαραίτητη δικαστική απόφαση, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, αναφέρεται στο ψήφισμα, ενώ ήδη η σχετική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ απασχολεί το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των διωκτικών υπηρεσιών θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από την εφαρμογή του σχεδίου PNR, υποστηρίζεται στο ψήφισμα. Προσωπικά δεδομένα πρέπει να παρέχονται μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις και πάντα στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας και γι’ αυτούς τους λόγους οι βουλευτές επιφυλάχθηκαν να εκφράσουν την επίσημη γνωμοδότησή τους όταν ικανοποιηθούν οι αντιρρήσεις τους.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 20/11/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: