Ξέφρενα γιόρτασε το χωριό Μποζό τη νέα σοδειά του Beaujolais

Τιμώντας την παράδοση ετών, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο γραφικό χωριό Μποζό της ανατολικής Γαλλίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στους εορτασμούς για τα αποκαλυπτήρια της νέας συγκομιδής του παγκοσμίως γνωστού ερυθρού οίνου Beaujoulais Nouveau. Περισσότερα από δεκαπέντε τηλεοπτικά συνεργεία από τη Γαλλία και άλλες χώρες κάλυψαν τη φαντασμαγορική εκδήλωση, η οποία συμπεριλάμβανε εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, μεγαλοπρεπές γεύμα στην κεντρική πλατεία του χωριού και φυσικά άφθονο κρασί.

Γιορτές και ανησυχία
Το «φρουτώδες» κρασί βγαίνει παραδοσιακά στην αγορά την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη και το γεγονός γιορτάστηκε όχι μόνο στο Μποζό, αλλά και στη Νέα Υόρκη, καθώς και στα λουτρά του Χακόνε της Ιαπωνίας, όπου οι λάτρεις του Beaujoulais Nouveau λούστηκαν, κυριολεκτικά, με τον αγαπημένο τους ερυθρό οίνο. Η εορταστική ατμόσφαιρα, πάντως, έκρυψε μόνο προσωρινά τη διάχυτη ανησυχία για τις προοπτικές της φετινής συγκομιδής. Οι πωλήσεις του Beaujoulais Nouveau παρουσίαζαν ήδη πτωτικές τάσεις τα τελευταία χρόνια και οι αμπελοκαλλιεργητές φοβούνται πως η παγκόσμια οικονομική κρίση θα επιδεινώσει ραγδαία την κατάσταση. «Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είναι οι δύο βασικότεροι προορισμοί του κρασιού, αλλά φέτος δεν αναμένεται να το καταναλώσουν σε μεγάλες ποσότητες», υποστήριξε ο διευθυντής της γαλλικής ομοσπονδίας εξαγωγέων αλκοολούχων (FEVS), Ρενόντ Γκαγιάρ. Από την πλευρά του, ο οινολόγος Αλέν Αλμπέρ υπογράμμισε ότι ο τρόπος προώθησης του Beaujoulais πρέπει να αλλάξει. «Πρόκειται για ένα κρασί που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δημιουργεί η εκστρατεία προώθησής του», δήλωσε. «Το Beaujoulais Nouveau δεν είναι, φυσικά, το σπουδαίο κρασί και γι’ αυτό και κάθε άλλο παρά θραύση κάνει στη Γαλλία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το έκανε μόδα
Το Beaujoulais Nouveau έγινε μόδα χάρη, κυρίως, στις διεθνείς διαστάσεις που κατάφερε να προσδώσει στην τοπική νεανική γιορτή για την έναρξη της νέας οινικής χρονιάς ένας εκ των μεγαλύτερων αμπελοκαλλιεργητών του Μποζό, ο Ζορζ Ντεμπούφ. Μέσα σε λίγα χρόνια, η γιορτή για τη νέα συγκομιδή εξελίχθηκε στο σημαντικότερο «εργαλείο» προώθησης του προϊόντος και πλέον αποτελεί παράδοση. Μολονότι τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την αίγλη του, το Beaujoulais Nouveau εξακολουθεί να έχει φανατικούς πιστούς.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 20/11/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: