Ski stories στη Βουλγαρία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία

Στη Βουλγαρία
Και γιατί όχι, όταν το Μπάνσκο απέχει μόλις 240 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη κι ένα πενθήμερο διαμονής κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων κοστίζει μόνο € 280; Στις πλαγιές του Πιρίν, το Μπάνσκο έχει κερδίσει τις καρδιές των Βορειοελλαδιτών που καταφτάνουν ανελλιπώς με τα αυτοκίνητά τους. Το χωριό, όπου θα βρείτε τα πάντα -ξενοδοχεία, παραδοσιακές ταβέρνες με ζωντανή μουσική, μπαρ και κλαμπ- βρίσκεται στα 936 μ., αλλά οι πίστες του χιονοδρομικού (14 συνολικά) φτάνουν σε υψόμετρο 2.600 μ. Οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες και βελτιώνονται με νέες υπηρεσίες και εξοπλισμό. Οι γονείς θα βρουν τρεις παιδικούς σταθμούς, baby-lifts και έναν παιδότοπο-καρουσέλ για τα πιτσιρίκια κι οι φανατικοί σκιέρ γρήγορους αναβατήρες χωρίς ουρές, αλλά και μόνιτορ που δείχνουν συνέχεια εικόνες από τις πίστες - για να ξέρετε τι σας περιμένει πριν ανεβείτε. Φέτος μάλιστα, προστέθηκαν και δέκα καινούργια κανόνια τεχνητού χιονιού και δύο τετραθέσια lifts. Οι φαν των extreme απολαύσεων, θα εκτιμήσουν το heli-skiing και τις νυχτερινές καταβάσεις.
Αν προτιμάτε δυσκολότερα πεδία, το Μπόροβετς, το άλλο μεγάλο χιονοδρομικό της Βουλγαρίας, με δραστηριότητα από το 1896, είναι η καλύτερη λύση και για όσους επιλέξουν να φτάσουν αεροπορικώς, αφού βρίσκεται πιο κοντά στη Σόφια. Διαθέτει facilities για κάθε επίπεδο σε τρεις περιοχές σκι (Sitnqkovo, Markudjik και Qstrebec), μία από τις καλύτερες σχολές σκι στη χώρα με 200 και πλέον δασκάλους και ένα διάσημο τρακ για δίαθλο. Και επειδή το σκι θέλει καλοπέραση, μετά το σλάλομ, θα κάνετε και πατινάζ και μαρσαρίσματα με
skidoo και βουτιές στην πισίνα αλλά και μασάζ.

Ραντεβού στο Κοπαόνικ της Σερβίας
Αναζητάτε χιονισμένες πίστες στα Βαλκάνια και θέλετε να συνδυάσετε το σκι με εξορμήσεις σε ιστορικά μοναστήρια, αμπελώνες και εθνικά πάρκα; Μετά από αρκετές περιπέτειες, η Σερβία μπαίνει ξανά στο χάρτη των trendsetters ταξιδευτών. Και μπορεί η ελληνική αγορά να μην έχει δημιουργήσει ακόμα πακέτα για το Κοπαόνικ, το Νο1 ski resort της Σερβίας, ωστόσο οι Βρετανοί, κι οι Αμερικανοί σκιέρ έχουν ήδη αρχίσει να γλιστρούν στις πλαγιές του με τη βοήθεια των ξένων γραφείων. Αν το υπέροχο σκηνικό μες στα έλατα δεν σας είναι αρκετό, το βιογραφικό του χιονοδρομικού θα σας πείσει: 44 χλμ. πίστες, ιδανικές κυρίως για αρχάριους και μέτριους χιονοδρόμους, 20 χλμ. σηματοδοτημένες διαδρομές για cross-country, 21 αναβατήρες, επιλογές για apre`s ski διασκέδαση, μαθήματα snowboarding, monoski και hang-gliding. Κλείστε δωμάτιο στο «Hotel Grand» (+38 1367 1037), το καλύτερο ξενοδοχείο της περιοχής, για να βγαίνετε κατευθείαν στο lift μετά από ένα πρωινό κρόουλ στην εσωτερική πισίνα. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο www.tckopaonik.com.

'Αλπεις αλά Σλοβενία
Το σκηνικό θυμίζει Αυστρία: μια χώρα πανέμορφη, με υπέροχες πεδιάδες και βουνά, πεντακάθαρη, οργανωμένη τουριστικά. Ο μόνος «σκόπελος» όσον αφορά το σκι στη Σλοβενία είναι η πρόσβαση, αφού δεν υπάρχει απευθείας πτήση για τη Λιουμπλιάνα. Θα φτάσετε αεροπορικώς μέσω Βουδαπέστης ή Αυστρίας ή, αν δεν σας πιέζει ο χρόνος, με πλοίο και αυτοκίνητο μέσω Πάτρας-Βενετίας. Τα θέλγητρα για τους σκιέρ στη Σλοβενία είναι αρκετά, με πρώτο όνομα την Kranjska Gora. Στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και την Ιταλία, οι χιονισμένες πλαγιές των Ιουλιανών 'Αλπεων προσφέρουν επιλογές για κάθε χιονοδρόμο, καλές καιρικές συνθήκες, 70 εκτάρια τεχνητού χιονιού και το πεδίο για τον αγώνα σλάλομ Vitranc Trophy, όπου θα συναντήσετε κορυφαίους σκιέρ της παγκόσμιας κατάταξης. Για περισσότερη άπλα κι ακόμα πιο αγωνιστικό προφίλ, τσεκάρετε το Mariborsko Pohorje, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται 25.000 θεατές για το Golden Fox Trophy, τον πιο δημοφιλή γυναικείο αγώνα καταβάσεων (φέτος, πραγματοποιείται στις 6 και 7/1). Στα συν, σημειώστε ότι μπορείτε να το προσεγγίσετε και με την αστική συγκοινωνία από το Μάριμπορ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας, το νυχτερινό σκι σε φωτισμένη πίστα 5 χλμ. (!) και το καινούργιο ενιαίο πάσο που σας εξασφαλίζει παιχνίδια με το χιόνι σε πέντε χιονοδρομικά. Οι ντόπιοι τιμούν δεόντως και το Kanin, για σκι ως την Πρωτομαγιά, το Krvavec, κοντά στη Λιουμπλιάνα, τη Rogla και το Cerkno. Εμείς πάντως έχουμε βάλει στο μάτι τις πίστες του Vogel στο εθνικό πάρκο του όρους Triglav, γιατί μας ξετρελαίνει η θέα στην ειδυλλιακή λίμνη Bohinj κι η ιδέα για ένα οργανωμένο ski touring. Για κάθε περίπτωση, επισκετφείτε την ιστοσελίδα www.slovenia.info.

Μακριά στα Πυρηναία, όλε!
Τα 34 χιονοδρομικά κέντρα, κάνουν δύσκολη υπόθεση την επιλογή στα ισπανικά Πυρηναία. Όσοι αγαπούν τα facilities και τις πολλαπλές επιλογές σε πεδία καταβάσεων, θα βάλουν ρότα για τα μεγάλα χειμερινά συγκροτήματα στην περιοχή της Καταλονίας.
Το Estacion de Esqui Baqueira-Beret στη Valle de Aran π.χ., είναι ένα πλήρως οργανωμένο χιονοδρομικό χωριό, 307 χλμ. από τη Βαρκελώνη, με 57 πίστες, υπηρεσίες για οικογένειες, αλλά και πιο exclusive παροχές, όπως heli-ski και πανοραμικές πτήσεις με ελικόπτερο! Οι λάτρεις των σπορ περιπέτειας ας έχουν υπόψη τους και το Port Aine, όχι μόνο για την καλή ποιότητα που εξασφαλίζει στις πίστες ο βόρειος προσανατολισμός τους, αλλά κυρίως για το πλήρες «πακέτο περιπέτειας» που προσφέρει η περιοχή και το γειτονικό εθνικό πάρκο Aiguestortes (ράφτινγκ, τοξοβολία κ.ά.).
Προσωπικά πάντως, δεν βλέπω την ώρα να ξαναγυρίσω στα Πυρηναία της Αραγονίας, στην απίθανη κοιλάδα της Τένα, με τα γραφικά πετρόχτιστα χωριά, τις γαλανές λίμνες και τις αστραφτερές βουνοκορφές. Το ιδανικό σενάριο; Κλείνω δωμάτιο στο ιστορικό, πλήρως ανακαινισμένο «Gran Hotel Panticosa» (+34 9744 87161) κι αφήνομαι στην μπελ επόκ μαγεία ενός τόπου που για αιώνες είναι αφιερωμένος στο θερμαλιστικό τουρισμό. Το συγκρότημα βρίσκεται φωλιασμένο σε μια δασωμένη αγκαλιά στα 1.636 μ., μέσα σε πανύψηλους γρανιτένιους βράχους και είναι το απόλυτο καταφύγιο για ευζωιστές αναχωρητές με διάθεση για spa εμπειρίες, αλλά και για όσους θέλουν να απολαύσουν το σκι σε κάθε του μορφή. Απολαύστε nordic στο χωριό μέσα στο δάσος και πλάι στη λίμνη και για αλπικές διαδρομές πεταχτείτε στις 4 πράσινες, 14 μπλε, 16 κόκκινες και 4 μαύρες πίστες στο γειτονικό Panticosa-Los Lagos σε απόσταση 8 χλμ. ή στο Formigal, ένα χιονοδρομικό πρώτης γραμμής, με δεκάδες πίστες και αναβατήρες που φιλοξενεί και μεγάλους διεθνείς αγώνες. Για πιο προσιτές λύσεις διαμονής, προτιμήστε τα πιο κεντρικά χωριά της κοιλάδας: τη ζωντανή Panticosa, το κουκλίστικο Sallent de Gallego, πλάι στη λίμνη, το Formigal ή τη Βiescas. Οι ισπανόφωνοι εκμεταλλευτείτε τις ιστοσελίδες www.pirineos.com και www.valledetena.com για κάθε είδους πληροφορίες σχετικά με τα Πυρηναία.

(πηγή: athinoramatravel.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: