Ροδόπη: Η γη των θρύλων έχει γοητεία

Από τις βουνοκορφές ως τη θάλασσα και ­από τα ποτάμια μέχρι τις λίμνες, η Ροδόπη είναι τόπος που προσφέρεται για εξερεύνηση.

Στην καρδιά της Θράκης, η Κομοτηνή απλώνει τα πέπλα της ιστορίας της ­ανάμεσα στην αρχαία Μαρώνεια, τη ρωμαϊκή ­Εγνατία Οδό και τη βυζαντινή Μοσυνούπολη. Μία σύγχρονη, ενδιαφέρουσα πολιτεία με τεράστια, όμως, ιστορία, μετράει τα βήματά της ήδη από το Μεσαίωνα και αποτελεί τόπο μαγευτικό για τον ταξιδιώτη που έχει όρεξη για εξερεύνηση. Επισκεφθείτε την Παλιά Πόλη, γύρω από το μισοερειπωμένο κάστρο. Περάστε από την Παλιά Αγορά όπου γίνεται το Μεγάλο Παζάρι. Γνωρίστε ακόμα την Αρμένικη Γειτονιά και τον Τενεκέ-Μαχαλά αλλά μη μείνετε μόνο σε αυτά. Δείτε και τα πανέμορφα αρχοντικά που σώζονται και που «παντρεύουν» στην αρχιτεκτονική τους το ανατολίτικο με το ευρωπαϊκό στοιχείο. Στο κέντρο της πόλης θα δείτε και τα ερείπια από το τείχος του παλιού βυζαντινού οικισμού. Προσκυνήστε ύστερα στη Μητρόπολη, την εκκλησία της Παναγίας. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε μικρά τζαμιά, καθώς και το εντυπωσιακό Εσκί Τζαμί. Το πάρκο είναι πανέμορφο και έχει και ζωολογικό κήπο. Για να τελειώσετε με τις «υποχρεώσεις» σας στην πόλη οφείλετε να επισκεφθείτε το πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, με παραδοσιακά αντικείμενα, αλλά και τη Συλλογή Παπανικολάου με εκκλησιαστικά και βυζαντινά κειμήλια.

Οδοιπορικό
Αρχίστε από τα ερείπια της βυζαντινής Μοσυνούπολης. Αν τώρα θέλετε να δείτε πού ακριβώς ήταν ο σταθμός στη ρωμαϊκή Εγνατία Οδό, πρέπει να πάτε 30 χλμ. δυτικά, όπου βρίσκονται τα ερείπια της Αναστασιούπολης. ­Ακόμα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε ­ένα σπουδαίο βυζαντινό κέντρο, το Παπίκιο Όρος -κάτι σαν το ­Αγιο Όρος- 20 χλμ. ΒΔ. Στο διάβα σας θα βρείτε και πολλά άλλα μεσαιωνικά και βυζαντινά μνημεία κοντά στην Κερασιά, στα Σύμβολα, στη Νυμφαία και στο Πάτερμα. Τέλος, ένας θαυμάσιος περίπατος γίνεται στο τοξωτό μεσαιωνικό γεφύρι του Κομψάτου, κοντά στον Πολύανθο, μέσα σε ένα επιβλητικό τοπίο.

Επισκεφθείτε τη Μαρώνεια
Θα δείτε το παλιό λιμάνι και την ακρόπολη του Μάρωνα. Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία, μέσα σε ελαιώνες. Στα ρωμαϊκά χρόνια λειτουργούσε σαν αρένα και θα παρατηρήσετε ότι κάποιες από τις θέσεις έχουν πάνω τους γραμμένα τα ονόματα των βασιλέων. Αν κοιτάξετε προς το βουνό, θα δείτε και τα απομεινάρια τείχους που ξεκινούν από την κορυφή του Ίσμαρου και κατεβαίνουν ως τη θάλασσα. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει επίσης και ένα ιερό αφιερωμένο στον Διόνυσο, που λάτρεψε τη Θράκη, καθώς και ένα σπίτι με ψηφιδωτό διάκοσμο δαπέδων, ενδεικτικό της πολυτελούς ζωής στην αρχαία πόλη.

Σπορ
Τρέκινγκ, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, κανό στη λίμνη και στη θάλασσα, τοξοβολία, επισκέψεις σπηλαίων, ακόμα και ερασιτεχνική αστρονομία... Απευθυνθείτε στο γραφείο Ecoexplorer, τηλ.: 25330-21501 στη Μαρώνεια.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Η Κομοτηνή ­απέχει 792 χλμ. από την Αθήνα. Αεροπορικώς μέσω Αλεξανδρούπολης (τηλ.: 210-9666666) και από εκεί με το πούλμαν (67 χλμ). ΚΤΕΛ, τηλ.: 210-5144905. ΟΣΕ, τηλ.: 210-5297777.

Διαμονή: Στην πόλη μπορείτε να μείνετε: Αστόρια (τηλ.: 25310-35054), Ξενία (τηλ.: 25310-22648) και Ανατολία (τηλ.: 25310-36242). Στη Μαρώνεια η καλύτερη λύση είναι το ξενοδοχείο Ρωξάνη (τηλ.: 25330-41391).

Χρήσιμα: Κομοτηνή: Αστυνομία: 25310-83201, Δήμος: 25310-24444. Μαρώνεια: ­Αστυνομία: 2533022100, Δήμος: 2533023575.

Φαγητό: Κεμπάπια, σαρμάδες, χυλοπίτες και γιουφκάδες είναι μερικές μόνο από τις νόστιμες σπεσιαλιτέ που θα δοκιμάσετε από την τοπική κουζίνα. Συνοδέψτε το φαγητό σας πάντα με καλό ντόπιο κρασί. Στην Κομοτηνή περάστε από του Γιαξή, από τα Αδέλφια και από το Κουτί. Στη Μαρώνεια καθίστε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ρωξάνη και στον Αγιο Χαράλαμπο στην ψαροταβέρνα των Γιάννας και Ρούλας Νίττη. Μην ξεχάσετε και τα θαυμάσια γλυκά, όπως μπουγάτσες, μαλεμπί, σουτζούκ-λουκούμ κ.ά.

Διασκέδαση: Στην Κομοτηνή και τη Μαρώνεια γίνονται ενδιαφέρουσες πολιτιστικές και ­αθλητικές εκδηλώσεις. Επικοινωνήστε για τα προγράμματα και τις ημερομηνίες με το Δήμο της Κομοτηνής στο τηλ.: 25310-22671.

Αγορές: Θα βρείτε εξαιρετικά σπιτικά ζυμαρικά, μέλι, λάδι και γλυκά του κουταλιού, με πιο πρωτότυπα το κολοκύθι και το καρπούζι!

(πηγή: www.7merestv.gr, 14/11/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: