Μαλδίβες: Ψάχνουν νέα χώρα για να μείνουν

«Ζητείται νέα χώρα προς μετεγκατάσταση 300.000 ψυχών». Αυτή θα μπορούσε να είναι η μικρή αγγελία που θα τοποθετήσει στα ΜΜΕ ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος των Μαλδιβών, Μοχάμεντ Νασίντ, ο οποίος θεωρεί την κίνηση απαραίτητη ασφαλιστική δικλίδα έναντι της απειλής που εγκυμονεί για τη χώρα του η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο νέος πρόεδρος, που αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα στο νησιωτικό κράτος, υποστηρίζει ότι τα 1.200 νησίδια και κοραλλιογενείς ατόλες της χώρας, μόλις 500 χιλιόμετρα από το άκρο της Ινδίας, θα εξαφανιστούν κάτω από τα κύματα εφόσον εξακολουθήσει με τους σημερινούς ρυθμούς η μεταβολή των κλιματικών συνθηκών στον πλανήτη. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προβλέπουν ότι το επίπεδο των θαλασσών θα ανέλθει κατά 59 εκατοστά έως το 2100 εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα περισσότερα νησιά των Μαλδιβών βρίσκονται στην καλύτερη περίπτωση μόλις 1,5 μέτρο πάνω από το επίπεδο των θαλάσσιων υδάτων.

«Δεν μπορούμε μόνοι μας να κάνουμε τίποτα για να ανακόψουμε την πορεία της οικολογικής καταστροφής που συντελείται σήμερα και γι’ αυτό αναζητούμε εδάφη αλλού. Είναι η μοναδική ασφάλιση που μπορούμε να έχουμε».

Επαφές με γειτονικά κράτη

Ο νέος πρόεδρος των Μαλδιβών έχει ήδη έρθει σε επαφή με κάποιες χώρες που δεν είναι αρνητικές στη γενική προσέγγιση. Βασικοί του στόχοι, βέβαια, είναι η Ινδία και η Σρι Λάνκα ιδίως επειδή έχουν παρόμοιο πολιτισμό, κουζίνα και κλίμα με τη χώρα του. Δεν μπορεί, ωστόσο, να αποκλειστεί η Αυστραλία, κυρίως λόγω των μεγάλων ανεκμετάλλευτων εκτάσεων γης που διαθέτει.

Με αφορμή την πρόταση του κυρίου Νασίντ, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έθεσαν επί τάπητος ένα «καυτό» ερώτημα: «Τι δικαιώματα έχουν οι άνθρωποι όταν δεν υφίσταται πλέον η πατρίδα τους»;

«Είναι ένας κώδωνας του κινδύνου που χτυπά για πρώτη φορά και θα πρέπει να μας αφυπνίσει όλους» εξηγεί ο Τομ Πίκεν, διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης». «Οι Μαλδίβες σήμερα καλούνται να κάνουν μόνες ό, τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τουλάχιστον των κατοίκων τους. Η χώρα είναι θύμα της κλιματικής μεταβολής, για την οποία ευθύνονται τα πλούσια και ανεπτυγμένα κράτη» κατέληξε ο Πίκεν.

Ο νεαρός πρόεδρος είναι ανερχόμενο αστέρι της ασιατικής πολιτικής σκηνής και πολλοί τον παρομοιάζουν με τον Νέλσονα Μαντέλα. Ηδη, ζήτησε από τους συμπατριώτες του να προχωρήσουν μπροστά χωρίς να ζητήσουν εκδίκηση για το παρελθόν, κίνηση που θεωρήθηκε από πολλούς εντυπωσιακή αν σκεφθεί κανείς ότι ο Νασίντ (41 ετών σήμερα) κατέληξε στη φυλακή 23 φορές, βασανίστηκε και πέρασε 18 μήνες σε απομόνωση.

Ο τουρισμός πολυτελείας που ανέπτυξε η χώρα τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε πόρο πλουτισμού για το δικτατορικό καθεστώς του πρώην προέδρου Γκαγιούμ και έκανε τις Μαλδίβες το πλουσιότερο κράτος της Νότιας Ασίας με κατά κεφαλήν εισόδημα 4.600 δολάρια. Ωστόσο, τα τουριστικά έσοδα τα νέμονταν αποκλειστικά οι φιλικά προσκείμενοι στο καθεστώς. Οπως σημειώνει ο νέος πρόεδρος, η ανεργία στη χώρα αγγίζει το 20%, η χρήση ναρκωτικών αποτελεί οξύ κοινωνικό πρόβλημα ενώ αυξάνεται η εγκληματικότητα.

Για να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες, ο κύριος Νασίντ θα αρκεστεί σε ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα, θα προχωρήσει σε πώληση της κρατικής περιουσίας και θα μετατρέψει το προεδρικό ανάκτορο στο πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας. «Είμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Είμαστε μια μουσουλμανική χώρα και ανακαλύψαμε μόνοι τη δημοκρατία. Θα θέλατε να χαθούν όλα αυτά λόγω της ένδειας που δημιούργησε το δικτατορικό καθεστώς; Χρειαζόμαστε την οικονομική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας» κατέληξε ο κύριος Νασίντ.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 11/11/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: