Βίλνιους, Ρίγα, Ταλίν: Σειρήνες της Βαλτικής

Με το που άνοιξαν αυτές οι πόλεις τις πύλες τους στον τουρισμό οι ξένοι ταξιδιώτες ­ανταποκρίθηκαν αμέσως. Και όχι άδικα...

Τρεις γοητευτικές πρωτεύουσες που βρέχονται από τη Βαλτική Θάλασσα: Το Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, η Ρίγα πρωτεύουσα της Λετονίας και το Ταλίν, πρωτεύουσα της Εσθονίας.

Βίλνιους
Περιλαμβάνεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το λόφο Γεντιμίνας, όπου θα επισκεφθείτε το Μουσείο του Κάστρου. Από εδώ άρχισε το χτίσιμο της ιστορικής πόλης. Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε το πλακάκι στο οποίο κατέληξε το 1989 η ανθρώπινη αλυσίδα που ένωσε την πόλη με το Ταλίν, όταν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Λιθουανοί διαμαρτυρήθηκαν για τη σοβιετική κατοχή. Η παλιά πόλη του Βίλνιους θεωρείται η μεγαλύτερη στην Ανατολική Ευρώπη. Περπατήστε τη για να την απολαύσετε ?θα μπείτε εκεί από την Οδό του Κάστρου. Το κτίριο του Πανεπιστημίου της πόλης δεσπόζει στο χώρο.

Ρίγα
Σπίτια βαμμένα σε παλ χρώματα, γραφικά σοκάκια και άρωμα αρχοντιάς θα συναντήσετε στο ιστορικό κέντρο της πανέμορφης πόλης. Ξεκινήστε από τον καθεδρικό ναό στην κεντρική πλατεία. Δίπλα του επισκεφθείτε το Μουσείο Ιστορίας και Ναυσιπλοΐας. Στο Κάστρο της Ρίγας θα δείτε το Μουσείο Διεθνούς Τέχνης και το Ιστορικό Μουσείο της Λετονίας. Κοντά στο γοτθικό ναό του Σωτήρα θα επισκεφθείτε τα «Τρία ­αδέλφια», μια σειρά από παλιά γραφικά σπίτια. Ανάμεσά τους, εκείνο με το νούμερο 17 χρονολογείται από το 15ο αιώνα και θεωρείται το παλαιότερο της χώρας. Το Μουσείο Κατοχής με τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα του θα το βρείτε στην πλατεία των Λετονών Τυφεκιοφόρων.

Tαλίν
Πνιγμένο στο πράσινο είναι το ωραιότατο Ταλίν που αξίζει να το γυρίσετε και να το γνωρίσετε. Στην πλατεία Δημαρχείου θα δείτε ένα από τα ομορφότερα γοτθικά κτίρια της Βόρειας Ευρώπης, στο οποίο στεγάζεται το δημαρχείο. Στην κορυφή του στέκει ο Γεροθωμάς, ο ανεμοδείκτης του 16ου αιώνα που θεωρείται ­ότι προστατεύει την πόλη. Στην Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος βρίσκεται το παλαιότερο ρολόι του Ταλίν, ενώ στο Δημοτικό Μουσείο θα μάθετε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για την ιστορία της περιοχής. Τη μεγαλύτερη συλλογή πέτρινων γλυπτών της Εσθονίας θα τη δείτε στη Μονή Δομινικανών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός, ώστε να αξίζει να τον περπατήσετε, είναι και ο Μακρύς Δρόμος που οδηγεί στο λιμάνι. Ο ναός του Όλαφ θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης γι' αυτό και πρέπει να τον επισκεφθείτε οπωσδήποτε. Ο πύργος του Αγίου Όλαφ έχει ­ύψος 124 μέτρα και κυριαρχεί στο αστικό τοπίο. Τα τείχη της Κάτω Πόλης και η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι δύο ακόμη απαραίτητες στάσεις.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Καλύτερη λύση είναι να πάτε μέσω Μονάχου (Lufthansa τηλ.: 210/6175200). Το ταξίδι σας μπορεί να οργανώσει καλύτερα το Cosmorama (τηλ.: 210-3642707)

Διαμονή: Στο Βίλνιους ξεχωρίζουν τα Ambassador (τηλ.: 261-5460), Pusis (τηλ.: 268-3999) και Μοnα Liza (τηλ.: 212-2225). Στη Ρίγα τα Tia (τηλ.: 733-3918), Οma (τηλ.: 761-3388) και Forums (τηλ.: 781-4680) είναι προσιτές και φροντισμένες λύσεις. Για περισσότερη πολυτέλεια προτιμήστε το Gutenbergs (τηλ.: 781-4090) στο κέντρο της γραφικής παλιάς πόλης. Στο Ταλίν, στο Susi Hotel (τηλ.: 630-3300) θα βρείτε εξαιρετική περιποίηση. To ίδιο και στο Grand Hotel Talin (τηλ.: 667-7000).

Φαγητό: Στο Βίλνιους, λιθουανική κουζίνα με έμφαση στα ολόφρεσκα κρέατα θα βρείτε στο Ritos Smukle. Στη Ρίγα, στο Palete θα ευχαριστηθείτε ψαρικά! Στο Ταλίν, εσθονική κουζίνα σερβίρει το Rennessans.

Διασκέδαση: Ο δρόμος Vokieciu gatve στο Βίλνιους είναι γεμάτος μπαράκια. Στη Ρίγα, το κέφι κρατά ως το πρωί στο Pulkvedim neviens nerasksta. Στο Ταλίν θα διασκεδάσετε στα Buldogi Pubi και Βaar.

Αγορές: Αντίκες, παραδοσιακά πλεκτά και υφαντά, ξύλινα μουσικά όργανα, ξύλινα παιχνίδια, χειροποίητες κούκλες και υπέροχοι πίνακες ζωγραφικής.

(πηγή: www.7merestv.gr, 7/11/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: