Ληξούρι

ΦΑΝΑΡΙ ΓΕΡΟΥ-ΓΟΜΠΟΥ
Νοτιοδυτικά της Παλικής , μέσα σε πετρώδη τοπίο στέκει από παλιά ο Φάρος του Γέρο Γόμπου. Είναι από τους λίγους φάρους στη Μεσόγειο που λειτουργούσε με κάτοπτρα. Τώρα τελευταία αντικαταστάθηκαν τα περιστρεφόμενα κάτοπτρα με μεγάλους προβολείς που εξυπηρετούν τα πλοία της ανοιχτής θάλασσας του Ιονίου.
Επίσης μπορεί κανείς να θαυμάσει το όμορφο , απλό αρχιτεκτονικό κτιριακό τύπο που στέκει μοναχό και επιβλητικό στη περιοχή και κατά την θερινή περίοδο φιλοξενεί παρέες με κανταδόρους που απολαμβάνουν μαζί με το ηλιοβασίλεμα , ρομπόλα και ριγανάδα.

ΙΑΚΩΒΑΤΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η Ιακωβάτιος βιβλιοθήκη βρίσκεται στη δυτική άκρη της πόλης και στεγάζεται στο αρχοντικό των Αδελφών Τυπάλδων – Ιακωβάτων , που χτίστηκε το 1866 και διασώθηκε στους σεισμούς του 1953 αναστυλώθηκε το 1984.
Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 25.000 τόμους βιβλίων από τα οποία οι 6.000 είναι εκδόσεις του 16ου, 17ου, 18ου και 19ου αιώνα.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
Στους Σουλλάρους αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας κτίσθηκε το έτος 1600 και το μνημείο των Πεσόντων η εκκλησία έχει χαρακτηριστεί Βυζαντινό Μνημείο.

ΠΕΤΡΙΤΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Το Πετρίτσειο Γυμνάσιο και Λύκειο Ληξουρίου που φέρει και το όνομα του δωρητή του γιατρού Στάμου Πετρίτση στο προαύλιο του Λυκείου υπάρχει ο ανδριάντας του Ευεργέτη έργο του Κεφαλλονίτη γλύπτη Διονυσίου Μπονάνου.

ΜΟΝΗ ΚΗΠΟΥΡΑΙΩΝ
Η μονή Κηπουραίων είναι κτισμένη 90 μέτρα από τη θάλασσα την έκτισε ο εκ Παξών Πατριαρχικός Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Πετρόπουλος το 1759.
Η μονή εορτάζει στις 25 Μαρτίου και στις 14 Σεπτεμβρίου.

ΒΑΛΛΙΑΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ
Η Βαλιάνειος Επαγγελματική Σχολή είναι ξακουστή σε όλη την Ελλάδα για τις ανωτέρου επιπέδου τεχνολογικές και επαγγελματικές σπουδές που παρέχει.

ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ
Η Κουνόπετρα είναι μεγάλος βράχος στην ακτη ο οποιος παρουσιάζει αδιάκοπη κίνηση η κίνηση αυτή οφείλεται κυρίως στην ακατάστατη θέση των πετρωμάτων στη βάση του βράχου βρίσκεται στην περιοχή Ακρωτήρι.

ΚΕΧΡΙΩΝΑΣ
Ο Κεχριώνας βρίσκεται βόρεια στο Ληξούρι στην τοποθεσία που ονομάζεται Καραβοστάσι στην μονή βρίσκεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κεχριωνιότησας.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Ο τόπος που μόνασε ο Άγιος, ο πολιούχος του νησιού και φυλάσσεται το σκήνωμα του που εκτίθεται για προσκύνημα στους πιστούς. Στις 16 Αυγούστου και 20 Οκτωβρίου συγκεντρώνονται όλοι οι Κεφαλλονίτες για να γιορτάσουν τον Άγιο τους.

ΛΙΜΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑΝΗΣ
Εντυπωσιακό λιμναίο σπήλαιο με θαυμάσιους σταλακτίτες, εκεί όπου οι κάτοικοι της περιοχής λάτρευαν τον Πάνα.
Μέρος της οροφής έπεσε και δημιούργησε ένα μαγευτικό θέαμα. Την ώρα που φωτίζεται από τις ακτίνες του ήλιου δημιουργούνται υπέροχοι χρωματισμοί στα νερά της λίμνης.

(πηγή: www.kefalonia-apartments.net)

Δεν υπάρχουν σχόλια: