Χριστουγεννιάτικο "καρναβάλι" στη Καστορία

Τα Θεοφάνια στην Καστοριά θυμίζουν... Πάτρα και καρναβάλι. Μία φορά το χρόνο, το τριήμερο 6-8 Ιανουαρίου, οι δρόμοι της πόλης κυριολεκτικά πλημμυρίζουν από κόσμο αφού γίνονται τα Ραγκουτσάρια, το πιο γνήσιο ελληνικό καρναβάλι με ρίζες στα ελληνορωμαϊκά χρόνια. Το αρχικό όνομα του εθίμου ήταν τσαρανιασμένοι ραγκουτσάρηδες που σημαίνει οι βαμμένοι με μαύρο χρώμα στο πρόσωπο και το σώμα. Το όνομά των ραγκουτσάρηδων προέρχεται από τη λέξη Rogatores=Ζητιάνοι, αφού βάζουν παλιά ρούχα και βγαίνουν στις γειτονιές για να ζητήσουν διάφορα δώρα από τα σπίτια που επισκέπτονται, σαν αντίτιμο για τα ξόρκια και την απομάκρυνση του κακού πνεύματος από τη γειτονιά. Και φέτος το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα γίνει την Κυριακή(7 Ιανουαρίου). Από νωρίς το απόγευμα, τα μπουλούκια(παρέες) των μεταμφιεσμένων θα ξεχυθούν σε μια ατελείωτη παρέλαση, χορεύοντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και πράγματα. Το καλύτερο μπουλούκι βραβεύεται από τον Δήμο Καστοριάς και στο τέλος, όλα μαζί καταλήγουν στο Ντολτσό και ξεχύνονται στα καλντερίμια προσπαθώντας με τις μουσικές και τις φασαρίες τους να επιβληθούν το ένα στο άλλο.

Αξίζει να δείτε
Την Ορεστιάδα όπως ονομάζεται η πανέμορφη λίμνη της πόλης. Το 1974 χαρακτηρίστηκε Μνημείο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, αφού πρόκειται για μία από τις ομορφότερες των Βαλκανίων. Εκτός από τα πουλιά που φιλοξενεί, δείτε και τα... καράβια όπως λέγονται οι ξεχωριστές βάρκες των Καστοριανών.
Το Λαογραφικό Μουσείο, στην παλιά συνοικία του Ντολτσό. Στεγάζεται στο αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβαζή. Εδώ θα μάθετε πώς ζούσαν οι Καστοριανοί το 1600(τηλ. 24670
28603).
Το Δισπηλιό, τον πρώτο λιμναίο οικισμό της Ευρώπης. Εδώ έχει διαμορφωθεί ένα πάρκο με φυσική αναπαράσταση μέρους του προϊστορικού οικισμού και πληροφορίες για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής πριν από περίπου 7.000 χρόνια.

(πηγή: www..tanea.gr, 14/1/2006)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η ωραιοτερη πολι με τα καλλιτερα μη εμποροποιημενα καρναβαλια