Μόντρεαλ

Με πληθυσμό που ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, το πολεοδομικό συγκρότημα του Μόντρεαλ είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό αστικό κέντρο της επαρχίας του Κεμπέκ και το δεύτερο αστικό κέντρο του Καναδά

Το Μόντρεαλ είναι ένα νησί επάνω στον πλωτό ποταμό Αγιο Λαυρέντιο (Saint Laurent), ο οποίος πηγάζει από τις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής και εκβάλλει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Στην ευρύτερη περιοχή του Μόντρεαλ συμπεριλαμβάνονται το νησί Λαβάλ στα βόρεια του νησιού του Μόντρεαλ, η Νότια Ακτή και τα προάστια. Γεωγραφικά, το Μόντρεαλ βρίσκεται σε απόσταση 270 χλμ. νοτιοδυτικά από την Πόλη του Κεμπέκ και 190 χλμ. ανατολικά από την πρωτεύουσα του Καναδά, Οττάβα. Το Μόντρεαλ επίσης βρίσκεται 610 χλμ. βορείως της Νέας Υόρκης και 550 χλμ. περίπου βορειοανατολικά από το Τορόντο.

Το κλίμα στην περιοχή του Μόντρεαλ είναι ηπειρωτικό με ιδιαιτέρως ψυχρό χειμώνα και θερμά καλοκαίρια. Τα χιόνια και η έντονη παγωνιά, με θερμοκρασίες μονίμως κάτω από το μηδέν, διαρκούν από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου. Η πόλη, ωστόσο, είναι κατάλληλα εξοπλισμένη και η ζωή δεν διακόπτεται από τις χιονοπτώσεις. Ακολούθως, το καλοκαίρι είναι θερμό και πολύ υγρό εξαιτίας των ποταμών και των λιμνών που περιβάλλουν την πόλη. Η καλύτερη εποχή του Μόντρεαλ είναι το φθινόπωρο, οπότε η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι ζεστή. Πρόκειται για το λεγόμενο «ινδιάνικο καλοκαίρι».

Σύμφωνα με αρχαιολογικές ενδείξεις, το νησί του Μόντρεαλ κατοικήθηκε από αυτόχθονες Ινδιάνους χιλιάδες χρόνια πριν από την άφιξη των Eυρωπαίων. Οταν ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ έφτασε στο νησί του Μόντρεαλ στις 2 Οκτωβρίου του 1535, βρήκε σ' αυτό οχυρωμένο χωριό όπου κατοικούσαν Ινδιάνοι Ιροκουά. Σήμερα, στο ηφαιστειογενές βουνό Mont Royal, που δεσπόζει στο μέσο του νησιού, υψώνεται ένας μεγάλος μεταλλικός σταυρός, σε ανάμνηση της ύψωσης ενός ξύλινου σταυρού στην ίδια θέση από τον Ζακ Καρτιέ.

Αξίζει να δείτε

• Το βουνό Mont Royal που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης με εκπληκτική θέα.
• Την Εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ (Oratoire St Joseph).
• Την Παλιά Πόλη (Vieux Montreal) με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τη Συνοικία των Κινέζων, όπου επίσης θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τη Βασιλική της Παναγίας (Basilique de Notre Dame), με την εξαίσια ξύλινη διακόσμηση.
• Το Τσίρκο του Hλιου (Cirque du soleil), την ομάδα που ανανέωσε την έννοια του τσίρκου, με έντονη καλλιτεχνική διάσταση.
• Το Ολυμπιακό Στάδιο και τον παρακείμενο Βοτανικό Κήπο.
• Το Μουσείο Καλών Τεχνών με πλούσια εκθέματα (Musee des Beaux-Arts).
• Το Parc Extension, γειτονιά των Ελλήνων μεταναστών.
• Το σύγχρονο εμπορικό κομμάτι της πόλης, γύρω από την πλατεία Dorchester.
• Την πλατεία Jacques Cartier, όπου βρίσκεται η στήλη του Νέλσονα.
• Το Δημαρχείο της πόλης, την πλατεία των Οπλων και το παρεκκλήσι της Sacre Coeure, καθώς επίσης και την πανέμορφη, γραφική αγορά του Bonsecours.
• Τα Λαυρεντιανά Ορη με τις όμορφες κοιλάδες και λίμνες στα βόρεια της πόλης.

Πρακτικά και απαραίτητα

• Από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μπορείτε να ταξιδέψετε στο Μόντρεαλ με απευθείας πτήσεις τόσο των Ολυμπιακών Αερογραμμών (τηλ.: 210-96.66.666) κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, όσο και της Air Transat (αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα η Tour Greece, τηλ.: 210-92.44.345 - 9), κάθε Τρίτη και Σάββατο. Μια μέση τιμή που βρήκαμε με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, κάνοντας αναζήτηση ένα μήνα πριν, είναι τα 1.374,62 ευρώ, με φόρους μετ' επιστροφής, ενώ η Air Transat για τις ίδιες ημερομηνίες ήταν κατά τι φθηνότερη. Εναλλακτικά, μπορείτε να ταξιδέψετε με αρκετές διεθνείς εταιρείες που πετούν από την Αθήνα (Swiss, US Airways, Alitalia, Lufthansa κ.λπ.), μέσω ενός ενδιάμεσου σταθμού.

• Για τη διαμονή σας, το Μόντρεαλ, όπως και κάθε άλλη μεγαλούπολη του κόσμου, διαθέτει πολύ καλή ξενοδοχειακή υποδομή και σε προσιτές σχετικά τιμές, όπως τουλάχιστον διαπιστώσαμε κατά την αναζήτησή μας. Μέσω του ταξιδιωτικού σας πράκτορα, λοιπόν, ή και του Διαδικτύου για όσους είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, μπορείτε να κλείσετε σε ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων, σε τιμές που ξεκινούν από 70 ευρώ το απλό δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και φτάνουν τα 270 ευρώ, με αρκετές παραπάνω παροχές και υπηρεσίες.

• Ως προς το φαγητό, το Μόντρεαλ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει ορισμένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Βόρειας Αμερικής. Αρκεί να έχετε χρόνο, διάθεση και κυρίως έναν υψηλό σχετικά ταξιδιωτικό προϋπολογισμό για να τα γνωρίσετε και να απολαύσετε τα πιάτα τους! Στην πόλη, η διεθνής κουζίνα έχει την τιμητική της, οπότε κι εσείς δεν έχετε παρά να διαλέξετε από κλασικά γαλλικά πιάτα έως κινέζικα και ταϊλανδέζικα, νοστιμότατες σούπες, φαγητά μαγειρεμένα στον ατμό και... χορταστικά πρωινά και brunches. Αν, πάλι, ψάχνετε κάτι διαφορετικό με «νεύρο», μπορείτε να δοκιμάσετε την κουζίνα Σετσουάν, τις καυτερές γεύσεις της Δυτικής Κίνας, η οποία επάξια εκπροσωπείται και στο Μόντρεαλ. Κατά τ' άλλα, για τους πιστούς των κρεατικών, συγκρατήστε τα ακόλουθα εστιατόρια: CJ's με εξαιρετικό κρέας στο γκριλ και νοστιμότατη πάπια, Moishie's για μπριζόλες και όχι μόνο, Swartzs για να δοκιμάσετε το περίφημο καπνιστό κρέας που είναι και η τοπική σπεσιαλιτέ.

Το ξερατε πως...

• Δεδομένου ότι η επαρχία του Κεμπέκ έχει επίσημη γλώσσα τη γαλλική, το Μόντρεαλ αποτελεί τη μεγαλύτερη γαλλόφωνη πόλη εκτός Γαλλίας.
• Το Μόντρεαλ οφείλει το όνομά του σε παραφθορά του Mont Royal, που σημαίνει «βασιλικό βουνό».
• Στα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μόντρεαλ έγινε ο παράδεισος για τους Αμερικανούς που διψούσαν για αλκοόλ και διασκέδαση. Εκτοτε, η πόλη απέκτησε ιδιαίτερη φήμη για τη νυχτερινή της ζωή.
• Η Παγκόσμια Εκθεση του 1967 (Expo 1967) και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1976 έκαναν την πόλη γνωστή ανά την υφήλιο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όμως, άφησαν στην πόλη ένα τεράστιο χρέος, το οποίο αποπληρώθηκε μετά τριάντα χρόνια - μόλις πέρυσι.

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Γενικές πληροφορίες: www.tourisme-montreal.org
Διαμονή: www.hotels.com & www.gtahotels.com
Φαγητό: www.montrealfood.com & www.out-there.com/qc12rs.htm

(πηγή: www.kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: