Oρεινή Αρκαδία

Τα χωριά της είναι το ένα πιο όμορφο από το άλλο! Όσο για τη φύση της, μαγεύει τον επισκέπτη με τα χρώματα, τα αρώματα και την ηρεμία της.

Πολύ κοντά στην Αθήνα -μιάμιση με δύο ώρες έως την Τρίπολη- ο Νομός Αρκαδίας προσφέρεται για ένα απολαυστικό διήμερο - και όχι μόνο! Εξερευνούμε αυτήν την εβδομάδα μία μόνο γωνιά του νομού και επιφυλασσόμαστε.

Aφιξη στην περιοχή
Αν είστε λάτρεις του σκι θα κατευθυνθείτε αμέσως προς το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου, που είναι άριστα εξοπλισμένο. Αν πάλι το σκι δεν σας λέει τίποτα, τότε πρώτη στάση του ταξιδιού σας θα είναι η Τρίπολη, η πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας. Περπατήστε στους ήσυχους δρόμους της, πιείτε το καφεδάκι σας στην τεράστια πλατεία Aρεως, θαυμάστε τα εναπομείναντα νεοκλασικά σπίτια και μέγαρα της πόλης και αμέσως μετά ξεκινήστε τις περιηγήσεις στη μαγευτική ορεινή Γορτυνία.

Οδοιπορικό
Το Λεβίδι βρίσκεται 25 μόλις χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τρίπολης και είναι χτισμένο σε δύο λόφους, σε 850 μέτρα υψόμετρο. Μπροστά του βρίσκεται ο καταπράσινος κάμπος του Σίνα, ενώ στην πλάτη του ακουμπούν τα έλατα του Μαινάλου. Πολύ κοντά στην Τρίπολη, 38 χλμ., βρίσκεται η γραφική Βυτίνα. Πρόκειται για ένα κεφαλοχώρι με σπίτια χτισμένα από το ντόπιο μαύρο μάρμαρο. Τα δάση που το τυλίγουν είναι ιδανικά για ήσυχες πεζοπορίες. Φυσικά, δεν θα παραλείψετε και έναν περίπατο ανάμεσα στις δενδροστοιχίες του πανέμορφου Δρόμου της Αγάπης.
Οι αποστάσεις δεν είναι πολύ μεγάλες και το αυτοκίνητο εύκολα μπορεί να σας πάει όπου θέλετε. Εμάς αυτήν τη φορά μας πήγε ως τη Δημητσάνα, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας. Είναι, επίσης, τόσο καλοδιατηρημένη, που μοιάζει με ζωντανό μουσείο της πλούσιας παράδοσης της περιοχής. Χτισμένη πάνω από το εκπληκτικής ομορφιάς φαράγγι του Λούσιου, με τα ψηλά πέτρινα σπίτια της, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του Σαββατοκύριακου. Περπατήστε στους γραφικούς δρόμους της, επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο της (στο σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε') και τη Βιβλιοθήκη της με τις σπάνιες εκδόσεις. Λίγο έξω από το χωριό σταματήστε οπωσδήποτε στο Μουσείο Υδροκίνησης. Αφορά την προβιομηχανική τεχνολογία που χρησιμοποιούνταν στην περιοχή και θα μάθετε πολλά και ενδιαφέροντα στις εγκαταστάσεις του.
Στη γειτονική Στεμνίτσα, περπατώντας μέσα στα πέτρινα στενά της θα αισθανθείτε ότι κάνετε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Πιείτε το καφεδάκι σας στην πανέμορφη πλατεία της, επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο και τη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, τη συνοικία Παλαμηδαίικα, την καταπράσινη πλαγιά της Πέρα Μεριάς και το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Μέσω ενός χωματόδρομου θα φτάσετε και στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας.
Φυσικά, θα επισκεφθείτε και το εντυπωσιακό φαράγγι του Λούσιου. Περπατώντας περίπου 15 λεπτά θα φτάσετε στη Μονή Προδρόμου, η οποία κρέμεται στο φαράγγι! Η Μονή Φιλοσόφου θα σας εντυπωσιάσει με το Κρυφό Σχολειό της. Στη Μονή Αιμυαλών δώστε προσοχή στις τοιχογραφίες του Ναυπλιώτη ζωγράφου Δημήτρη Μόσχου.
Η Ζάτουνα με τα πετρόκτιστα σπίτια της, τα Λαγκάδια με τα εντυπωσιακά αρχοντικά τους, το Ελληνικό, το Ζυγοβίτσι με τη θαυμάσια θέα και άλλα πανέμορφα χωριά μπορούν να αποτελέσουν μερικές ακόμα στάσεις του ταξιδιού σας.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Αν έχετε Ι.Χ. θα διανύσετε 165 χλμ. μέχρι την Τρίπολη και από εκεί θα χρειαστεί να κάνετε 30-50 χλμ. για τις γύρω διαδρομές. Αλλιώς θα πάρετε από την Αθήνα το λεωφορείο του ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-5132834) ή το τρένο (τηλ.: 210-5131601) και από την Τρίπολη το τοπικό ΚΤΕΛ (τηλ.: 2710-224311). Διαμονή: Στην Τρίπολη στο Ανακτορικόν (τηλ.: 2710-22545). Στη Βυτίνα στην Αίγλη (τηλ.: 27950-22216) και στο Μαίναλον (τηλ.: 27950-22217). Στο δρόμο από Στεμνίτσα προς Ελάτη στο Σαλέ Ελάτη (τηλ.: 27950-22900), στο Ελληνικό στο County Club Hellinikon (τηλ.: 27910-31700, 2), στη Δημητσάνα στο Δημητσάνα (τηλ.: 27950-31518), στον Ξενώνα Καζάκου (τηλ.: 27950-31660), στον Ξενώνα Κουστένη (τηλ.: 27950-31571), στον Πύργο Ξενιού (τηλ.: 27950-31750).

Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Στη Βυτίνα το Αρχοντικό της Αθηνάς έχει θαυμάσια κρέατα και η Κληματαριά καλομαγειρεμένα παραδοσιακά πιάτα. Στου Καμπέα, στο δρόμο από Βυτίνα προς Λαγκάδια, θα απολαύσετε χειροποίητα ζυμαρικά. Στη Δημητσάνα ξεχωρίσαμε το Μπαρουτάδικο, Το Λημέρι του Τρύπα και την Καλή Θέα. Στη Στεμνίτσα να πάτε στον Σαρακινιώτη για ψητά και στο Συμπόσιο για νόστιμα ελληνικά φαγητά. Για διασκέδαση επιλέξτε Τρίπολη κυρίως. Στη Βυτίνα θα βρείτε τις Δρυάδες και τον Σείριο, στη Δημητσάνα το Μπαρουτάδικο. Να αγοράσετε τυροκομικά προϊόντα, μέλι, γλυκά του κουταλιού, χειροποίητα ζυμαρικά.

(πηγή:
www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: