Πήλιο

Το Πήλιο το ερωτεύεσαι από την πρώτη στιγμή. Αν έχεις πάει ξέρεις το γιατί, αν πάλι δεν σου προέκυψε μέχρι στιγμής, έχω πολλά να σου πω που θα σε πείσουν να το κάνεις ανάκατα και χωρίς σειρά προτεραιότητας, γιατί είναι δική σου δουλειά να τα αξιολογήσεις:

1) Γιατί θα κοιμηθείς σε αυθεντικά αρχοντικά, που ανακαινίστηκαν υποδειγματικά για να γίνουν ξενώνες αλλά εξακολουθούν να αποπνέουν τη φιλόξενη άνεση και τη μεγαλοπρέπεια μιας άλλης εποχής. Στο μυαλό μου έχω τώρα το περίφημο αρχοντικό του Κόντου στη Βυζίτσα, όμως όποιο χωριό κι αν διάλεξες από τα 24 της περιοχής θα περάσεις σιγουρά καλά.

2) Θα σε μαγέψει η θέα στο λυτρωτικό γαλάζιο του Αιγαίου που ανοίγεται μπροστά σου σε κάθε στροφή, είτε βρίσκεσαι στη δυτική πλευρά, την πιο ήμερη και αξιοποιημένη που βλέπει στον Παγασητικό, είτε την άλλη την αναξιοποίητη, που είναι πιο άγρια και ίσως γιαυτό πιο γοητευτική.

3) Θα περπατήσεις άφοβα μέσα σε δάση από οξιές, αγριοκαστανιές, δάφνες και πλατάνια και θα ξεδιψάσεις στις βρύσες του βουνού

4) Θα δεις ολάνθιστους κήπους, περιβόλια και ελαιώνες και ανάλογα με την εποχή θα αγοράσεις μήλα, αχλάδια, φιρίκια, κεράσια και ροδάκινα κομμένα μόλις από το δέντρο. Το ξέρεις άλλωστε πως τα φρούτα του Πηλίου είναι εκτός συναγωνισμού

5) Θα πάρεις το τρενάκι που ξεκινάει από τα Λεχώνια και τερματίζει στις Μηλιές όχι μόνο για να δεις πως ήταν οι συγκοινωνίες το 1891 που πρωτολειτούργησε αλλά και γιατί το κατασκεύασε ο μηχανικός Εβαρίστο ντε Κίρικο, μπαμπάς του διάσημου ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο.

6) Σε όλα τα καφενεία -κάνε μια στάση στο καφενείο της Συκής σου λέω ή στο κοινοτικό καφενείο της Αργαλαστής- θα βρεις καλό τσίπουρο με πηλιορείτικους μεζέδες και λεμονάδα ΕΨΑ. Παντού θα φας σπεντζοφάι - παραδοσιακό πηλιορείτικο φαγητό - αλλά δοκίμασέ το και στην ταβέρνα "Ορτανσίες"στο Κατωχώρι. Στα "Χάνια" θα παραγγείλεις φασολάδα - ειδικεύονται- στην Τσαγκαράδα θα πας για τα κλασικά μαγειρευτά της "Αλέκας", και στις Μηλιές, εκτός από τον "Παλιό Σταθμό" και του "Γιωργάρα" μπορείς να πας και στο καινούργιο Σαλκίμι για το χουνκιαρ και τη γαρδούμπα του.

7) Φεύγοντας από το Πήλιο μην ξεχάσεις να πάρεις για το μπαλκόνι σου γλάστρες με καμέλιες, γαρδένιες και ορτανσίες –τις καλύτερες- μαζί με τις οδηγίες για τη φροντίδα τους.

(πηγή: www.gourmet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: